Sitten vuoden 2021 vuoden parhaiden julkistuksen jälkeen olemme viettäneet yli 733 (!) tuntia ruudun äärellä tarjotaksemme suosituksiamme ja opastusta sarja- ja elokuvaviidakkoon.
Koronasulku isku elokuviin
Kulttuuriala kuului pandemian pahimpiin kärsijöihin, ja etenkin elokuvateollisuudelle kahden vuoden sulkutoimenpiteet olivat kova isku. Korona sulki elokuvateatterit, lykkäsi ensi-iltoja ja keskeytti monen elokuvan ja sarjan kuvaukset. Se näkyi tarjonnassa.
Sen sijaan suoratoistopalveluiden kysyntä kasvoi pandemian aikana, kun koteihinsa pakotetut ihmiset hakivat viihdykettä päiviinsä tilaamalla ja katsomalla useampaa palvelua. Disney+, Netflix, HBO Max, Prime Video, Viaplay, Apple TV+, SkyShowtime saivat yllättävää buustia maailmantilanteesta.
Samaan aikaan elokuvayhtiöt kokeilivat uudenlaisia jakelutapoja ja julkaisivat hittinimikkeitä joko suoraan striimauspalveluihin tai samanaikaisesti sekä muutamaan auki olevaan teatteriin että suoratoistopalveluun.
Warner asetti uuden standardin laittamalla kaikki vuoden 2021 elokuvansa suoraan suoratoistopalveluun. Disney+ kokeili hybridimallia, jossa uutuudet lisättiin Disney+ -palveluun ensi-iltapäivänä, mutta tilaajien oli maksettava Premier Access -lisämaksu näiden nimikkeiden katsomisesta.
Edelläkävijä tällaisesta oli Black Widow, jonka kohdalla päätähti Scarlett Johansson päätyi haastamaan Disneyn oikeuteen, sillä Johansson uskoi suoratoistopalvelunäkyvyyden syövän elokuvan tuloja ja sitä kautta omaa voittoaan. Juttu sovittiin lopulta oikeussalin ulkopuolella ja Johansson sai pienen kipukorvauksen.
Ostoja ja fuusioita
Vuodesta 2021 tuli suoratoistoalalla fuusioitumisen vuosi. Eri palvelut olivat vuosien ajan taistelleet tilaajista ja käyneet kovaa kisaa kuukausihinnoittelun avulla. Sitten moni hoksasi olevansa vahvempia yhdessä.
AT&T:n ja Discoveryn yhdistyessä syntyi Pohjoismaihin uusi suoratoistopalvelu HBO Max. AT&T omisti entuudestaan CNN:n, HBO:n ja Warner Bros.:n, jonka valikoimiin kuuluvat muun muassa Harry Potterit.
Fuusioitumisen jälkeen HBO Max on leikannut sisällöntuotantoaan rajulla kädellä. Viime aikoina on peruttu monia Raised by Wolvesin kaltaisia suosittuja ja kalliita sarjoja. Uusi johto peruutti jopa jo valmistuneen Batgirl-elokuvan, jonka tekeminen oli ehtinyt jo maksaa 90 miljoonaa dollaria.
Leikkausten syy on tietysti tilaajataistossa, joka on vain pahentunut uuden palvelun avaamisen jälkeen. Tilaajamäärät eivät enää kasva, joten sisällöistä säästetään. Paikalliset tuotannot laitettiin katkolle, mikä näkyy tulevaisuudessa pohjoismaisten sarjojen määrässä.
Myös Jeff Bezos kävi shoppailemassa, minkä tuloksena perinteinen elokuvayhtiö MGM ja Amazon Prime Video ovat nyt samaa taloa. Amazon osti vuonna 1942 perustetun MGM:n oikeudet 8,45 miljoonalla dollarilla. MGM:n 4 000 nimikkeen valikoimalla Prime Video vahvistaa asemaansa ja kiinnostavuuttaan suoratoistomarkkinoilla.
Ovatko juhlat ohi?
Yhteiskunnan avauduttua moni asia palasi koronaa edeltävään normaaliin, mutta jotkut tavoistamme muuttuivat pysyvästi.
Elokuvateatterit kokivat niin kovan iskun, että on pohdittu, kuolevatko ne pois kokonaan. Teatterit ovat olleet auki puolisen vuotta, mutta kävijämäärät ovat silti 25–30 % pienempiä kuin vuonna 2019.
Ja sitten Netflix pudotti pommin julkistaessaan alkuvuoden tuloksensa. Ensimmäistä kertaa sitten 2011 Netflix menetti tilaajia. Pian sen jälkeen Ted Sarandos otti ohjat ja ilmoitti, että Netflix ryhtyy tarjoamaan myös mainospohjaista tilausta.
Laskusuunta jatkui silti, sillä heinäkuussa Disney+ ohitti Netflixin tilaajamäärissä. Netflixillä oli 1.7.2022 220,67 miljoonaa tilaajaa, kun taas Disneyllä oli samana päivänä 221,1 miljoonaa (huom! Disneyn luvut kattavat Disney+:n lisäksi ESPN:n, Hulun ja Live TV:n tilaajat). Kiinnostavaa on, että tulos on tämä, vaikka Netflix toimii lähes joka maassa (191 maata), mutta Disney+ ei vielä ole valloittanut maailmaa samaa tahtia, vaan toimii tällä hetkellä 61 maassa.
Aiemmin 6–7 suurinta suoratoistopalvelua julkaisi kuukaudessa 250–300 uutta nimikettä. Julkaisuihin kuului aivan uusia elokuvia ja sarjoja, arkistojen helmiä ja vanhojen sarjojen uusia jaksoja. Hintaa näiden katsomisella oli hämmästyttävän vähän elokuvalippuun tai Blu-ray-levyyn verrattuna.
Nyt suuntaus on se, että uusien julkaisujen määrä vähenee ja kuukausihinnat nousevat. Kuluttajat pääsevät siitäkin huolimatta nauttimaan laajemmasta tarjonnasta ja edullisemmin kuin 10 vuotta sitten.
On varmastikin alettava totuttelemaan siihen, ettei kahdeksalla eurolla kuukaudessa saa pääsyä kaikkiin sisältöihin. Samaan aikaan suoratoistopalvelut varmastikin jatkavat yhdistymistään, sillä markkinoilla on edelleen liian monta pelaajaa, jotta kaikille riittäisi peliaikaa.
Varmaa on ainakin se, ettei Amazonin tuottaman, kaikkien aikojen kalleimman sarjan, Taru Somusten Herrasta: Mahtisormukset, menestyksen jälkeen Jeff Bezosin tarvitse heittää ensimmäisenä pyyhettä kehään.
Tässä viime vuoden parhaat elokuvat ja sarjat, jotka kannattaa katsoa, jos ei vielä ole ehtinyt. Mainiota uutta sarja- ja elokuvavuotta!