Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Palkitsimme

Vuoden parhaat mobiililaitteet 2023–2024

Isoja valmistajia on yhä enemmän, mikä lisää valinnanvaikeutta.

/ 03.11.2023 - 12:00
Vuoden parhaat mobiililaitteet 2023–2024

Vuoden jännittävimpiin mobiiliuutisiin kuului Googlen laajeneminen Pohjoismaihin. Viime vuonna Google toi Pixel-puhelimensa ja -nappikuulokkeensa vihdoin Pohjolaan, mutta älykellot loistivat yhä poissaolollaan. Tänä vuonna Pixel 8 -puhelimen lanseerauksen yhteydessä ilmoitettiin myös Pixel Watch 2 -älykellon saapumisesta kauppoihin. Samalla puhuttiin tabletista, mutta rehellisesti sanoen luulimme höpinän koskevan jälleen vain rajattua erää. Mutta nytpä niin ei ollutkaan, vaan kauppoihin saatiin harvinaisen hyvä Pixel Tablet!

Pixel Tablet ei ole vain hyvä tabletti, vaan osoitti myös Googlen innovatiivisuuden. Tabletin mukana tulevaan telakkaan laitteen saa lepäämään, kun sitä ei käytä. Samalla se latautuu, sen avulla voi katsoa elokuvia ja kaiutinkin löytyy, joten siitä voi kuunnella musiikkia. Melkein uskomatonta, ettei Apple keksinyt tätä ensin, ottaen huomioon, että Applella on kuitenkin Magsafe jo puhelimiaan varten.

Magneettitelakoinnista puheen ollen: langattomasta Qi-latauksesta on vihdoin tulossa toinen versio. Se tulee toimimaan kuten Applen Magsafe, sillä Apple lahjoittaa tekniikkansa standardikäyttöön. Toisin sanoen kaikkia puhelimia voi pian ladata yhtä kätevästi.

Viimeisen vuoden aikana taittuvanäyttöiset puhelimet ovat vallanneet alaa. Samsung on pitänyt kategoriaa hallussaan yksinvaltiaan ottein Motorola Razeria lukuun ottamatta, mutta yhä useampi valmistaja on liittymässä seuraan. Google lanseerasi Pixel Foldin, mutta taas se jää vain tiettyjen maiden erikoisherkuksi. Sama pätee Xiaomin Mix Fold -malleihin. Uusin lisäys segmenttiin on Oneplus Open. Tottuvatko käyttäjät taittuvan puhelimen ideaan, vai jääkö keksintö vain tekniikkanörttien kalliiksi ja eksoottiseksi erikoisuudeksi?

 

mobilsamling scaled
Valinnanvaikeus iskee puhelinta ja älykelloa etsiessä. Kuva: Jonas Ekelund)

 

Huomioitavaa puhelimen valinnassa

Aivan ensimmäisenä on päätettävä, kumpaan leiriin liittyy: Googlen vai Applen? Jos ei omista puhelimen lisäksi muita laitteita, voi valita kumman vain. Helpointa on tietysti mennä sillä samalla, jolla aina ennenkin. Onpahan ainakin tottunut tekniikkaan eikä suurempia yllätyksiä pitäisi tulla.

Jos kuitenkin omistaa tabletin, älykaiuttimen, mediasoittimen tai älykellon, on käytännöllisintä pitäytyä samassa universumissa. Applen etu on iPhonen, iPadin, Macbookin, Apple TV:n, Apple Watchin, Airtagien ja Homepodin saumaton yhteispeli. Samsung on samoilla jäljillä Galaxy-perheensä puhelimien, tablettien, älykellojen ja paikantimien kanssa, mutta ei yhtä kattavasti. Muiden Android-pohjaisten laitteiden kanssa voi yleensä sekoitella eri valmistajien tuotteita keskenään.

Charging Speaker Dock with Pixel Tablet scaled
Tabletti muuttuu telakassa älynäytöksi. Kuva: Google

Uutta puhelinta hankkiessa kamera on yleensä kiinnostavimpien ominaisuuksien joukossa, ainakin jos miettii niitä miljoonia kuvia, joita sosiaaliseen mediaan tuupataan jokaikinen minuutti. Jos kuvanlaadun suhteen ei ole kovin nirso, ei välttämättä tarvitse kallista lippulaivamallia. Keskihintaisista löytyy paljonkin vaihtelua laadun suhteen.

Tutkimuksen mukaan useimmat pitävät kuitenkin akunkestoa puhelimen tärkeimpänä ominaisuutena. Moni valmistaja kehuskelee mielellään korkealla suorituskyvyllä ja kirkkaalla näytöllä ja haluaa samalla pitää kiinni litteästä koosta. Silloin akunkesto yleensä kärsii. Akunkesto vaihtelee mallista toiseen, joten kannattaa syynätä speksit ja testit tarkkaan.

Akunkestoon liittyy myös lataus. Tänä päivänä on vaikea löytää puhelinta, joka ei lataisi tehokkaasti ellei iPhonea oteta lukuun. Parhaimmillaan puhelimet tukevat Power Delivery -standardia, joka onkin nykyään yleisin. Silloin voi lainata laturia kollegalta ennen juoksemista seuraavaan palaveriin. Jotkut valmistajat lupailevat erittäin nopeaa pikalatausta, mutta oudonnimisiin standardeihin luottaessa joutuu usein myös kantamaan mukanaan omaa erikoislaturiaan.

Suorituskyky on menettämässä merkitystään, sillä tämän päivän mobiiliprosessoreiden teho riittää paremmin kuin hyvin useimpiin tarkoituksiin. Sitä kannattaa syynätä oikeastaan vain, mikäli on omistautunut mobiilipelaamiselle.

Muisti ja tallennustila ovat kuitenkin yhä tärkeitä. Liian vähäisellä muistilla varustettu puhelin ei jaksa pyörittää monia sovelluksia samanaikaisesti, mikä tekee niiden välillä vaihtamisesta töksähtelevää. Yleisesti ottaen se heikentää myös suorituskykyä. Tallennustilankaan suhteen ei kannata pihistellä, sillä puhelin täyttyy nopeasti kuvista ja ennen kaikkea videoista. Hätäratkaisuna voi turvautua muistikorttipaikkaan, mutta niitä on nykypäivän puhelimissa yhä harvemmin.

Voittaja Vuoden parhaat mobiililaitteet 2023–2024

Vuoden paras puhelin, Premium

OnePlus 11 5G

Tasapainon taidetta

OnePlus 11 5G on sekä paras että halvin.

Kahden edeltäjänsä tapaan OnePlus11 on varustettu melko suurella kameramoduulilla, jota ei voi olla huomaamatta. Tänä vuonna se vain on pyöreä kantikkaan sijaan!

Muuten periaate on sama. Kameramoduuli liittyy saumattomasti puhelinta reunustavaan alumiinikehykseen. Näytön suhteen OnePlus 11 5G noudattaa Pro-edeltäjänsä linjaa. Kaareva näyttö tarjoaa veitsenterävää ja korkearesoluutioista kuvaa ja samettisen sulavan käyttäjäkokemuksen. Kirkkaus on jopa 1 300 nitiä eli puhelinta voi käyttää vaivatta myös ulkona aurinkoisella säällä.

Hasselblad on auttanut OnePlussaa kameraohjelmiston kanssa, joten kamerassa on samat ominaisuudet kuin viime vuoden Pro-mallissa. Kuvat ovat värikkäitä ja lämpimiä näyttämättä keinotekoisilta. Etenkin bokeh-kuvat ovat hyviä. OnePlus 11 5G ei ole vain salamannopea, vaan hoitelee kaikki tehtävänsä raskaita sovelluksia ja pelejä myöten ylikuumenematta. Eikä virrankulutuskaan kasva hulluksi.

Yhteenveto

Kun OnePlus ilmoitti tekevänsä tänä vuonna vain tavallisen OnePlus 11 -mallin ja jättävänsä Pro-mallin tällä kertaa välistä, suhtauduimme uutuuden menestymiseen epäilevästi. Etenkin kun OnePlussalla on ollut ongelmia löytää tasapaino hinnan sekä laadun/toimintojen/suorituskyvyn välillä.

OnePlus 11 5G on kuitenkin täysosuma. Tämä puhelinhan on aivan upea – ja vieläpä edulliseen hintaan!

Puhelin tarjoaa hyvää suorituskykyä, ison akun ja tehokkaan pikalatauksen, kirkkaan ja terävän näytön, erinomaisen Hasselbladin kameran ja markkinoiden parhaan äänenlaadun. Muotoilu on kestävää ja ylellistä. Jopa IP-suojausluokitus on kohdillaan. Ainoa miinus on langattoman latauksen puuttuminen, mutta käsi sydämellä nyt: kuinka usein sitä oikeasti tulee käytettyä?

Vuoden paras puhelin, Highend

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro nostaa rimaa

Joskus kannattaa valita fiksuin puhelin nopeimman sijaan.

Pixel 8 Pron näyttö on yhtä iso kuin viime vuonnakin, mutta oudosti sen resoluutiota on hiukan heikennetty. Paneeli on sama erinomainen LTPO OLED, mutta kirkkautta on nostettu 1 600 nitiin.

Kameratkin on päivitetty. Eniten paukkuja on laitettu ultralaajakuvaan, mikä onkin fiksua, sillä se oli edellisen sukupolven mallissa kameroiden heikoin lenkki. Se on päivitetty 12 megapikselistä 48 megapikseliin ja huomattavasti valoherkemmäksi. Myös automaattitarkennus ja makrofokus ovat parantuneet.

Kuoren alla sykkii Googlen oma Tensor G3, ja tarvitseeko tässä mainitakaan, että se on Googlen mukaan kaikkien aikojen nopein Pixel-järjestelmäpiiri? Kiinnostava seikka Samsungin valmistamassa piirissä on, ettei sen ole tarkoituskaan hakata Snapdragonin tai Applen suorituskykyennätyksiä. Se on kehitetty tarjoamaan tehoja tekoälylle ja koneoppimiselle, jotka tukevat puhelimen näitä hyödyntäviä toimintoja.

Useimmat mobiilivalmistajat tarjoavat vain kolmen vuoden takuun, mikä ei ole kovin paljon. Google lupaa tarjota 7 vuoden Android-päivitykset, tietoturvapäivitykset ja uusia ominaisuuksia. Eli Pixel 8 -mallia voi käyttää vuoteen 2030 saakka!

Yhteenveto

Google haluaa selvästi olla Android-puhelinten suunnannäyttäjä. Puhelimet ovat jo nykyisellään yhtä nopeita kuin tietokoneet, mutta onko se oikeastaan tarpeellista? Nopeuden sijaan Google onkin panostanut älykkyyteen: kamera ottaa parempia kuvia, mikrofoni poistaa hälyä, avustaja ymmärtää tarpeemme ja puhelin latautuu fiksummin. Suorituskyky on parantunut, näyttö on kirkkaampi ja puhelimessa on nyt jopa infrapunalämpömittari! Toki heikkouksiakin on, mutta kaikkea ei voi tai tarvitse ehkä saadakaan.

Vuoden paras taittuva älypuhelin

OnePlus Open

OnePlus Open avautuu

OnePlus Open tekee taittuvista puhelimista järkeviä.

OnePlus Open on aikamoinen hybridimonsteri, joka todennäköisesti haastaa Samsungin taittuvanäyttöisten puhelinten kisassa, kun joulukuusen alle etsitään tänä vuonna täytettä.

Näin hyvää puhelinta en ole OnePlussalta ennen nähnyt, mutta mietin, johtuuko se siitä, että OnePlus Open on tehty yhteistyössä paljon suuremman Oppon kanssa. Molemmat yritykset omistaa kiinalainen BKK Electronics, joka on itse asiassa maailman toiseksi suurin mobiilivalmistaja ja omistaa OnePlussan ja Oppon lisäksi Realmen, Vivon ja IQOOn.

Toisin sanoen OnePlus Openin takana on sekä rahaa että kunnianhimoa, ja sen näkee heti ensisilmäyksellä.

Yhteenveto

OnePlus Open on paras koskaan testaamamme taittuvanäyttöinen puhelin. Miksikö? Saavutus on vaatinut kahta asiaa. Ensinnäkin puhelinta voi käyttää kuin mitä tahansa puhelinta, sillä etunäyttö on kuvasuhteeltaan hyvin tavallinen. Kuinka usein sitä ottaakaan puhelimen taskusta vain tarkistaakseen nopeasti jonkun jutun? OnePlus Openilla tämä onnistuu, joten taittuva näyttö on vain kiva lisäluksus eikä ärsyttävä ominaisuus, jota on jatkuvasti availtava ja suljettava, kuten Samsung Galaxy Z Fold -mallien laita. Niissäkin on kyllä etunäyttö, mutta liian kapea ollakseen käyttökelpoinen.

Toiseksi iso taittuva näyttö mahdollistaa multitaskaamisen Open Canvas -käyttöliittymän ansiosta. OnePlus on kehittänyt sen helppokäyttöisyys edellä, ja se on kunnon gamechanger taittuvien puhelinten maailmassa. Lisäksi OnePlus Open tihkuu laatua kaikilta muiltakin puoliltaan – niin rakenteen, designin, kuvanlaadun, äänenlaadun, kameran kuin suorituskyvynkin osalta. Huippulaatua kaiken kaikkiaan.

Vuoden paras kamerapuhelin

Apple iPhone 15 Pro Max

iPhone palaa kehään

Vihdoinkin iPhonessa on zoom-objektiivi, joka on kilpailijoiden tasoa tai jopa parempi.

Uuden iPhonen pääkamerassa on sama 48 megapikselin kenno kuin iPhone 14:ssä, joka oli iso hyppäys 13-mallin 12 megapikselin kennosta. Uutta sen sijaan ovat uudet prosessorit ja algoritmit. Päivitetyn Photonic Enginen ansiosta kuvat ovat perusasetuksella nyt 24 Mp ilman huomattavaa heikennystä kuvanlaadussa. Innokkaimmat voivat kuvata 48 Mp:n kuvia HEIF- ja ProRAW-tiedostomuodoissa ja tehdä tästä asetuksesta pikavalinnan kamerasovellukseen. Lopputulos ei ole hullumpi. Hämäräkuvaus on parantunut: tarkennus toimii paremmin ja yksityiskohtia on enemmän. Uusi HDR-algoritmi tekee varjoista vähemmän aggressiivisia ja väreistä luonnollisempia. Eri polttovälivaihtoehdot ovat yllättävän ilahduttavia, sillä kuvia ei tarvitse rajata jälkikäteen. Erinomainen toiminto on sekin, jolla kuvan voi jälkikäteen muuttaa pystykuvaksi, jos se unohtui kuvanottohetkellä.

Teleobjektiivin pidentyessä on aina riski, että tärähtely lisääntyy, mutta kamerassa on uusi kuvanvakain, joka liikuttaa kennoa kolmiulotteisesti kompensoidakseen heilumista. Kun vertasin sitä kilpailijoihin, joissa on iso optinen zoom, voi todeta, että Apple on onnistunut. Se on jopa hitusen parempi kuin Google Pixel 7 Pro!

Yhteenveto

Ensivaikutelma siitä, että iPhone 15 Pro Max on vain pienesti päivitetty versio edellisestä, on vaihtunut testin aikana tyytyväisyydeksi. Pienet päivitykset tekevätkin käyttäjäkokemuksesta isosti paremman. Kevyempi muotoilu ja kätevät lisäykset, kuten pikanappi, langaton lataus ja kunnolliseksi palannut akunkesto, ovat mahtavia. Myös suorituskyvyn parantuminen ja uusi teleobjektiivi tekevät vaikutuksen. Viime vuoden pettymyksen jälkeen tuntuu siltä, että Pro Max on palannut kehään täysissä voimissaan!

Vuoden paras tabletti

Google Pixel Tablet

Nerokas tabletti

Googlen tabletti yllättää käytännöllisyydellään, etenkin latausasemaan yhdistettynä.

Googlen julkistustilaisuudessa puhuttiin siitä, miten tabletteja harvoin viedään kodin ulkopuolelle, joten niiden pitäisi olla mahdollisimman käyttökelpoisia kotona. Testin aikana tajusin, että useimmat muut tabletit viettävät suurimman osan päivästä lojuen lepotilassa pöydällä.

Siksipä Googlen idea kaiuttimena toimivasta lataustelakasta on nerokas. Kun tablettia ei käytä, sen voi napsauttaa magneeteilla kiinni lataustelakkaan latautumaan. Sen lisäksi se menee Hub Modeen, jossa voi valita, näyttääkö tabletti valokuvia, kellonaikaa vai säätietoja. Tabletti onkin Nest Hub! Kaiken lisäksi se nimittäin näyttää älykotilaitteiden ilmoituksia ja sillä voi ohjata älykotia.

Chromecastilla voi lähettää siihen videoita tai musiikkia. Toisin kuin varsinainen Nest Hub, Pixel Tablet pyörii Androidilla, joten siihen saa ladattua mitä tahansa sovelluksia ja katsella vaikkapa aamutelevisiota aamiaispöydässä. Ja kun tulee jokin kiintoisa ilmoitus tai haluaa näpytellä sähköpostin, tabletti vain napataan telakasta käteen.

Yhteenveto

Jos kyseessä olisi pelkkä tabletti, ei Pixel Tablet tekisi ihmeempää vaikutusta, sillä siinä on puutteensa ja se on oikeastaan aika keskinkertainen. Yhden neronleimauksen ansiosta se kuitenkin nousee tähteyteen ja saa Applenkin kiusaantumaan: magneettikiinnitteinen latausasema, jossa on kaiutin, on loistava. Sen ansiosta tabletista on hyötyä silloinkin, kun sitä ei aktiivisesti käytä. Lataustelakka tekee tabletista älykodin keskusyksikön ja korvaa Nest Hubin. Ihan mahtavaa!

 

Vuoden paras älykello

Samsung Galaxy Watch 6

Älykello Samsungin puhelimen omistajalle

Samsung Galaxy Watch 6 on hyvä yhdistelmä älykkyyttä, käyttäjäystävällisyyttä ja tyylikästä designia.

Samsung Galaxy Watch 6 on tyylikäs ja aika ylellinenkin älykello. En tunne sitä lainkaan, kun pidän sitä ranteessani.

Treenaaminen Samsung Galaxy Watch 6:n sujuu vaivattomasti. Erilaisia treenivaihtoehtoja on noin 90, ja halutessaan voi luoda myös oman. Muistini on hyvä mutta lyhyt, joten olen kiitollinen siitä, että kello havaitsee treenaamiseen alkaneen silloinkin, kun unohdan itse käynnistää sen.

IP68-suojausluokitellun kello voi huuhtaista hikitreenin jälkeen hanan alla ja pukea sen jälleen raikkaana takaisin.

Älykello ei tietenkään korvaa lääkäriä, mutta se auttaa ymmärtämään omaa kehoa ja huomaamaan, milloin jokin on pielessä. Se mittaa verenpaineen, mutta vain jos saatavilla on ensin oikea verenpainemittari, jota käytetään laitteen kalibrointiin. Minulla ei ole. Kello mittaa EKG:n ja ihon lämpötilan yön aikana.

Yhteenveto

Samsung Galaxy Watch 6 on tyylikäs älykello huolettomille käyttäjille, jotka eivät muista pitää kirjaa aktiivisista minuuteistaan, askelistaan ja treeneistään. Hinta on kalliinmasta päästä, mutta kello sopii toisaalta sekä arkeen että juhlaan. Eletoiminto ei aina toimi, mutta jos sen kanssa voi elää tai jos on varaa lyhentää alkujaankin niukkaa akunkestoa 10 tunnilla käyttämällä Always On Displayta, on Samsung erittäin hyvä ja käyttäjäystävällinen hyvinvointia seuraava kello.

Ääni & Kuva
Scroll to Top