Vuoden jännittävimpiin mobiiliuutisiin kuului Googlen laajeneminen Pohjoismaihin. Viime vuonna Google toi Pixel-puhelimensa ja -nappikuulokkeensa vihdoin Pohjolaan, mutta älykellot loistivat yhä poissaolollaan. Tänä vuonna Pixel 8 -puhelimen lanseerauksen yhteydessä ilmoitettiin myös Pixel Watch 2 -älykellon saapumisesta kauppoihin. Samalla puhuttiin tabletista, mutta rehellisesti sanoen luulimme höpinän koskevan jälleen vain rajattua erää. Mutta nytpä niin ei ollutkaan, vaan kauppoihin saatiin harvinaisen hyvä Pixel Tablet!
Pixel Tablet ei ole vain hyvä tabletti, vaan osoitti myös Googlen innovatiivisuuden. Tabletin mukana tulevaan telakkaan laitteen saa lepäämään, kun sitä ei käytä. Samalla se latautuu, sen avulla voi katsoa elokuvia ja kaiutinkin löytyy, joten siitä voi kuunnella musiikkia. Melkein uskomatonta, ettei Apple keksinyt tätä ensin, ottaen huomioon, että Applella on kuitenkin Magsafe jo puhelimiaan varten.
Magneettitelakoinnista puheen ollen: langattomasta Qi-latauksesta on vihdoin tulossa toinen versio. Se tulee toimimaan kuten Applen Magsafe, sillä Apple lahjoittaa tekniikkansa standardikäyttöön. Toisin sanoen kaikkia puhelimia voi pian ladata yhtä kätevästi.
Viimeisen vuoden aikana taittuvanäyttöiset puhelimet ovat vallanneet alaa. Samsung on pitänyt kategoriaa hallussaan yksinvaltiaan ottein Motorola Razeria lukuun ottamatta, mutta yhä useampi valmistaja on liittymässä seuraan. Google lanseerasi Pixel Foldin, mutta taas se jää vain tiettyjen maiden erikoisherkuksi. Sama pätee Xiaomin Mix Fold -malleihin. Uusin lisäys segmenttiin on Oneplus Open. Tottuvatko käyttäjät taittuvan puhelimen ideaan, vai jääkö keksintö vain tekniikkanörttien kalliiksi ja eksoottiseksi erikoisuudeksi?
Huomioitavaa puhelimen valinnassa
Aivan ensimmäisenä on päätettävä, kumpaan leiriin liittyy: Googlen vai Applen? Jos ei omista puhelimen lisäksi muita laitteita, voi valita kumman vain. Helpointa on tietysti mennä sillä samalla, jolla aina ennenkin. Onpahan ainakin tottunut tekniikkaan eikä suurempia yllätyksiä pitäisi tulla.
Jos kuitenkin omistaa tabletin, älykaiuttimen, mediasoittimen tai älykellon, on käytännöllisintä pitäytyä samassa universumissa. Applen etu on iPhonen, iPadin, Macbookin, Apple TV:n, Apple Watchin, Airtagien ja Homepodin saumaton yhteispeli. Samsung on samoilla jäljillä Galaxy-perheensä puhelimien, tablettien, älykellojen ja paikantimien kanssa, mutta ei yhtä kattavasti. Muiden Android-pohjaisten laitteiden kanssa voi yleensä sekoitella eri valmistajien tuotteita keskenään.
Uutta puhelinta hankkiessa kamera on yleensä kiinnostavimpien ominaisuuksien joukossa, ainakin jos miettii niitä miljoonia kuvia, joita sosiaaliseen mediaan tuupataan jokaikinen minuutti. Jos kuvanlaadun suhteen ei ole kovin nirso, ei välttämättä tarvitse kallista lippulaivamallia. Keskihintaisista löytyy paljonkin vaihtelua laadun suhteen.
Tutkimuksen mukaan useimmat pitävät kuitenkin akunkestoa puhelimen tärkeimpänä ominaisuutena. Moni valmistaja kehuskelee mielellään korkealla suorituskyvyllä ja kirkkaalla näytöllä ja haluaa samalla pitää kiinni litteästä koosta. Silloin akunkesto yleensä kärsii. Akunkesto vaihtelee mallista toiseen, joten kannattaa syynätä speksit ja testit tarkkaan.
Akunkestoon liittyy myös lataus. Tänä päivänä on vaikea löytää puhelinta, joka ei lataisi tehokkaasti ellei iPhonea oteta lukuun. Parhaimmillaan puhelimet tukevat Power Delivery -standardia, joka onkin nykyään yleisin. Silloin voi lainata laturia kollegalta ennen juoksemista seuraavaan palaveriin. Jotkut valmistajat lupailevat erittäin nopeaa pikalatausta, mutta oudonnimisiin standardeihin luottaessa joutuu usein myös kantamaan mukanaan omaa erikoislaturiaan.
Suorituskyky on menettämässä merkitystään, sillä tämän päivän mobiiliprosessoreiden teho riittää paremmin kuin hyvin useimpiin tarkoituksiin. Sitä kannattaa syynätä oikeastaan vain, mikäli on omistautunut mobiilipelaamiselle.
Muisti ja tallennustila ovat kuitenkin yhä tärkeitä. Liian vähäisellä muistilla varustettu puhelin ei jaksa pyörittää monia sovelluksia samanaikaisesti, mikä tekee niiden välillä vaihtamisesta töksähtelevää. Yleisesti ottaen se heikentää myös suorituskykyä. Tallennustilankaan suhteen ei kannata pihistellä, sillä puhelin täyttyy nopeasti kuvista ja ennen kaikkea videoista. Hätäratkaisuna voi turvautua muistikorttipaikkaan, mutta niitä on nykypäivän puhelimissa yhä harvemmin.