Tämä vuosi on ollut mobiililaitemarkkinoilla kiintoisa: yhä useampi kännykkä ja tabletti on varustettu 5G-yhteyksin, ja taittuvat puhelinmallit valtaavat alaa. Kaikki tähän listaukseen valitsemamme ehdokkaat ja tietysti vuoden parhaiksi nimeämämme laitteet saavat meiltä lämpimät suosituksemme – jokainen on huolella testattu ja arvionsa ansainnut.
Kun valitsee uutta mobiililaitetta, on monta huomioitavaa seikkaa. Tärkeintä on ensinnäkin tuntea itsensä ja omat tarpeensa. Opastusta omien tarpeiden selvittämiseksi löydät seuraavaksi oppaastamme, joka kuvaa erilaisia käyttäjätyyppejä. Kuka seuraavista kuvaa sinua parhaiten?
”Olen puhelimellani koko ajan”
Siinä tapauksessa voi unohtaa halvimmat mallit, sillä niiden akut ovat pienimmästä päästä. Jos käyttää puhelinta jatkuvasti, on hyvällä akunkestolla iso merkitys.
Akun kapasiteetti ilmoitetaan milliampeeritunteina (mAh), mikä siis kertoo, kuinka paljon virtaa puhelimessa riittää. Mitä enemmän, sen parempi. Minimivaatimus on 3 000 mAh, mutta isompinäyttöisten (6-tuumaiset ja isommat) puhelinten kohdalla pitää akun olla tehokkaampi – etenkin, jos näyttö on vielä erityisen kirkas.
Myös latausnopeudella on väliä. Yhä useampi kännykkä, etenkin keskihintaisissa ja tietysti kalleimmassa luokassa, tarjoaa pikalatausmahdollisuuden ja langattoman latauksen. Ei ole niin väliä, vaikka akku ei kestäisikään koko päivää, jos sen saa ladattua nollasta puolilleen 30 minuutissa tai nopeamminkin.
”Elän elämääni Instagramissa”
Otatko siis puhelimellasi PALJON kuvia? Silloin kameran pitää pystyä saamaan hyviä kuvia muutenkin kuin täydellisessä valaistuksessa, ja osata mielellään muutakin.
Tämän päivän puhelimissa on usein kaksi tai useampia objektiiveja, ja hyviä kuvia saadakseen kannattaa keskittyä sellaisiin avainsanoihin kuin autofokus, laajakuva/ultralaajakuva, optinen zoom, optinen kuvanvakain, yökuvaus ja niin edelleen. Megapikselien tuijottelun voi unohtaa, sillä niillä ei enää ole juuri merkitystä kuvanlaadun kannalta.
”Elän pilvessä”
Tallennatko kaikki videosi, kuvasi ja muut tiedostot Dropboxin, Google Driven tai iCloudin kaltaisiin pilvipalveluihin? Silloin 32 GB muistia voi riittää. Saat toki paljon enemmänkin tallennustilaa, jos olet valmis maksamaan siitä, mutta ikinä missään tilanteessa ei kannata ostaa puhelinta, jossa on vain 8 tai 16 GB:n RAM (muisti). Pelkkä käyttöjärjestelmä (yleensä Android) vie niin paljon tilaa, ettei sitä jää jäljelle yhtään ellei puhelinta ole varustettu vähintään 32 GB:n muistilla.
Jos puhelimessa on raskaita pelejä, ottaa paljon kuvia tai videoita ja ehkäpä lataa elokuvia tai sarjoja kotiverkon piirissä, huomaa äkkiä tarvitsevansa lisää tilaa.
Monen puhelimen tallennustilaa voi laajentaa hankkimalla esimerkiksi microSD-kortin, mutta kannattaa muistaa, että tällaiset ulkoiset muistipaikat toimivat paljon hitaammin kuin puhelimen oma muisti.
”Minulla on pienet kädet”
Suurinäyttöisiäkin puhelimia on nykyään helpompi käsitellä kuin ennen, sillä kalliimmissa malleissa ei käytännössä ole enää teräviä reunoja. Kun on hankkimassa uutta puhelinta, on kuitenkin järkevää tarkistaa, että sitä voi käyttää yhdellä kädellä.
On myös hyvä muistaa, ettei iso näyttö tarkoita automaattisesti sitä, että ruudulla olisi enemmän tilaa sovelluksille ja muulle. Resoluutio on yhtä tärkeä tekijä kuin koko, ja halvimpien mallien HD-resoluutio häviää tilankäytössä selvästi kalliimpien mallien näytöille, jotka yleensä vähintään 2K. Mitä isompi resoluutio, sitä suurempi työskentelyala ruudulla on, samalla kun kuvanlaatu ja terävyys ovat tietysti parempia. Tätä mitataan ppi-luvulla (pikseliä tuumalla, pixels per inch), jonka on hyvä olla mahdollisimman suuri. Alle 200 ppi:n näyttöjä ei kannata katsoakaan.
Kuvanlaadussa myös kirkkaus on tärkeä, ja sitä ilmaistaan niteillä. Kalliimmissa kännyköissä on usein kuvaa parantavia tekniikoita kuten kontrastia tehostava HDR10+. Jos kuvaa paljon videoita tai valokuvia, on kirkkaudesta etua siinäkin.
Näytön koossa merkitystä on tietysti myös kuvasuhteella. Pitkulaiset puhelimet ovat 21:9-formaattia eli perinteistä elokuvateatterien kuvasuhdetta, mutta kännyköitä löytyy myös kuvasuhteella 18:9, 16:10 tai 16:9. 21:9-kuvasuhde (ja vähintään 18:9) on hyvä, jos katsoo paljon videoita (sekä Netflixistä että YouTubesta löytyy tätä tukevia sisältöjä), mutta toisaalta harva sovellus istuu tähän kokoon järkevästi, jolloin kuvan reunoilla on mustat palkit.
”Olen kärsimätön”
Nopeatempoisen ihmisen ei kannata katsoa alle 300 euron puhelimia. Jos pitää usein montaa sovellusta päällä samanaikaisesti – ja joista osa on vieläpä pelejä tai muita tehosyöppöjä, pitää puhelimen jaksaa pyörittää tällaista kuormaa. Niinpä ostoksilla kannattaa tarkentaa prosessorin ja RAM-muistin tietoihin. Ota vähintään 4 GB muistilla varustettu puhelin, jos kännykänkäyttö ei ole aivan satunnaista.
Prosessorin spekseissä on luvattava neljä ydintä tai enemmän, mieluusti kuusi tai kahdeksan. Jos ajattelee prosessoria moottoritienä, niin ytimet ovat kuin kaistoja – mitä enemmän niitä on, sitä enemmän tavaraa voidaan kuljettaa. Toinen tärkeä mittari on GHz, joka kertoo, millä nopeudella data kulkee.
”Olen audiofiili”
Jos äänenlaatu on lähellä sydäntä ja kuuntelee musiikkia kännykän kautta, on tärkeää tutustua puhelimen audio-ominaisuuksiin. Joissakin on Hi-Res Audio, korkearesoluutioinen ääniformaatti, johon etenkin Sony on panostanut. Hi-Res Audio tarjoaa yleisesti ottaen parempaa ääntä, mutta takaa myös sen, että puhelin tukee aptX-koodekkia. Harvassa kännykässä on enää 3,5 mm:n kuulokeliitäntää, joten ääni siirtyy Bluetoothin kautta, jolloin aptX tarjoaa paremman langattoman äänenlaadun.