Kuulokkeet ovat jokaisen puhelimen luontainen lisävaruste. Sanka- tai nappikuulokkeet parantavat äänenlaatua nopeimmin ja helpoiten.
Kaikki eivät ehkä tiedä, mutta hyvillä kuulokkeilla saa usein huomattavasti parempaa äänenlaatua kuin samanhintaisista kaiuttimista. Kuulokkeet nimittäin poistavat huoneen aiheuttamat akustiset vääristymät ja musiikki ikään kuin injektoidaan korviin puhtaimmassa mahdollisessa muodossa.
Kuulokeviidakossa valta on tällä hetkellä langattomilla sankakuulokkeilla ja täyslangattomilla nappikuulokkeilla, ja ilman vastamelua alkaa olla jo vaikea löytää malleja. Ja onhan vastamelu hyvä olla, kun istuu junassa, lentokoneessa tai missä tahansa, missä on melua.
Sanka vai napit?
Jos haluaa kaikkein parasta vastamelua ja helposti riisuttavan ja puettavan mallin, ovat sankakuulokkeet edelleen parempi vaihtoehto kuin täyslangattomat. Niissä äänenlaatu on usein – mutta ei aina – parempi, ja akunkestokin pari tuntia pidempi. Mukavuuskin voi olla huomattavasti parempi, kun ei tarvitse työntää mitään korvakäytäviin. Sankakuulokkeet eivät myöskään välitä korvakäytävän muodosta toisin kuin täyslangattomat, joiden on sovittava mielellään täydellisesti oman korvan muotoon. Pään muodolla on toki merkitystä sankakuulokkeidenkin kohdalla, mutta ainakaan kuulokkeet eivät pääse vahingossa tipahtamaan korvasta ja hukkumaan jonnekin katuojaan.
Tästä huolimatta langattomat nappikuulokkeet ovat myydyin kuulokekategoria. Se johtuu tietysti siitä, että niitä on niin helppo kuljettaa mukana, kun ne mahtuvat vaikka farkkujen taskuun. Ne myös näyttävät huomaamattomilta, kun kulkee julkisilla paikoilla. Lisäksi ne ovat usein sankakuulokkeita halvempia, joten ei ihme, että moni valitsee ennemmin täyslangattomat.
Halvimmat ovat parantuneet
Etsipä sitten kuulokkeita arkikäyttöön tai treenaamiseen, tai kaipaa sankakuulokkeita – langattomia tai langallisia, avoimia tai suljettuja, on meillä parhaat vinkit joka lähtöön.
Viimeisen vuoden aikana olemme testanneet laajasti eri hintaluokkiin kuuluvia malleja, ja vaikka hinnat ovatkin tänä vuonna inflaation myötä nousseet, on edullisemmankin pään kuulokkeilla paljon tarjottavaa.
Parempaa vastamelua
Etenkin vastamelukuulokkeiden joukosta huomaa, että vastamelu on yleisesti ottaen parantunut. Se pätee huippumallien lisäksi myös halvempiin malleihin.
Myös äänenlaatu on parantunut langattomissa kuulokkeissa, ja nykyään on mahdollista saada jo häviötöntä CD-ääntä Bluetoothin yli aptX Lossless -koodekkia tukevissa malleissa!
Kaikki eivät kaipaa langatonta
Edelleen paras äänenlaatu on langallisissa kuulokkeissa, joihin viitataan myös nimityksellä head-fi. Kun laatukuulokkeisiin yhdistää hyvän kuulokevahvistimen, pääsee musiikin kokemaan maagisella hifilaadulla huoneen häiritsemättä akustiikkaa.
Olemme testanneet lukuisia johdollisia malleja viime vuoden aikana, mutta koska langalliset kuulokkeet kiinnostavat lähinnä tosiharrastajia, ovat useimmat testatut mallit hyvin kalliita. Edullisemmastakin luokasta on tosin tarjolla muutamia todella hyviä löytöjä.
5 nopeaa vinkkiä – näin saat eniten irti kuulokkeistasi
Langaton: valitse vastamelu
Vastamelun merkitys on helppo ymmärtää – kuka haluaisi kuunnella lentokoneen moottorin huminaa tai kanssamatkustajien kälinää, jos ei ole pakko? Vastamelun ansiosta musiikkia voi kuunnella hiljaisemmalla volyymilla, mikä tekee korville hyvää.
Täyslangattomat: kannattaa valita vedenkestävät
Vaikka et olisikaan hurahtanut lenkkeilyyn, on kuulokkeiden hyvä kestää vettä ja hikoilua. Kun sitten löytääkin itsensä kävelyltä ja sade yllättää, on hyvä, että kuulokkeilla on vähintään IPX4-suojausluokitus.
Hyödynnä EQ:ta
Joissain kuulokesovelluksissa on taajuuskorjain eli EQ, jolla ääntä voi muokata mieleisekseen. Kannattaa toki kuitenkin valita kuulokkeet, joiden sointi miellyttää jo tehdasasetuksillaan, sillä taajuuskorjaimellakin on rajansa.
Bluetooth-koodekit: kaikki on plussaa SBC:hen verrattuna!
Vältä kuulokkeita, joissa on vain SBC-koodekki, ellet sitten nimenomaisesti etsi halvinta ratkaisua. SBC on heikkolaatuisin tapa välittää ääntä Bluetoothin yli.
Apple-käyttäjien kannattaa tarkistaa, että kuulokkeissa on AAC-koodekki, ja Android-käyttäjille relevantteja ovat aptX, aptX HD tai LDAC. Iloksemme myös aptX Lossless alkaa näkyä siellä täällä, sillä se tarjoaa häviötöntä Bluetooth-ääntä.
Käytä vahvistinta
Tämä vinkki koskee vain langallisia kuulokkeita. Vahvistinta käyttäen saa parempaa ja vahvempaa sointia. Kannattaa valita DA-muuntimella varustettu malli. Hyvä kannettava kuulokevahvistin maksaa 200 eurosta ylöspäin, mutta voi maksaa kolmekin kertaa enemmän. Pöytämalleja saa alkaen 500 euroa, eikä niiden hinnalla oikeastaan ole ylärajaa.
Huom! Jotkut langattomat kuulokkeet voivat soittaa musiikkia USB-kaapelin kautta PC:ltä. Sitä kannattaa hyödyntää – silloin saa kunnon hifi-ääntä Bluetooth-äänen sijaan!