Kaikki eivät tätä tiedä, mutta kuulokkeilla voi saada kaikkein parasta äänenlaatua. Huoneen akustiikka ei nimittäin kuulokkeita käyttäessä pääse vaikuttamaan ääneen, joten laatukuulokkeet ovat parhaimmillaan kuin suonensisäisesti nautittua musiikkia.
Kuulokeviidakko ei näytä kutistuvan, mutta painotuksissa tapahtuu kyllä muutoksia. Vielä vähän aikaa sitten langattomat vastamelukuulokkeet olivat isoin kategoria, muta nyt täysin langattomat nappikuulokkeet ovat yleisimpiä. Nappikuulokkeiden suosiota selittää helppous: ne kulkevat minne vain ja akunkestokin on tänä päivänä sitä luokkaa, ettei virran loppumisesta tarvitse huolehtia.
Sanka vai napit?
Jos haluaa parasta vastamelua, on perinteinen sankakuuloke yhä paras vaihtoehto. Niissä on usein parempi äänenlaatu – ei kylläkään aina – ja akunkesto tavallisesti muutaman tunnin pidempi kuin napeilla. Yleensä sankakuulokkeet tuntuvat mukavammalta, kun mikään ei tuki korvakäytävää.
Nappikuulokkeet ovat kuitenkin kätevät reissussa ja ovat huomaamattomat kaupungilla kulkiessa. Parhaat nappikuulokkeet ovat jo niin hyviä, ettei niiden suosiossa ole mitään ihmeteltävää.
Halvemmista on tullut parempia
Etsipä sitten täyslangattomia arkikäyttöön tai treenaamiseen tai sankakuulokkeita mihin vain tarkoituksen, on seuraavista vinkeistä varmasti apua. Viimeisen vuoden aikana olemme testanneet kaikenlaisia ja kaiken hintaisia kuulokkeita, ja inflaatiosta huolimatta on ollut ilo huomata, että myös halvemmissa kategorioissa kuulokkeiden laatu on parantunut.
Etenkin vastamelu on nykyään toimivampaa kuin vielä jokin aika sitten. Huippukuulokkeiden vastamelu on todella laadukasta, mutta myös parhaissa halvoissa malleissa on jo erittäin toimiva vastamelu. Pari vuotta sitten oli turha kuvitellakaan, että satasen kuulokkeissa olisi käyttökelpoista vastamelua, mutta nyt se on arkipäivää.
Langattomien kuulokkeiden äänenlaatukin on kehittynyt, ja ensi kertaa olemme päässeet nauttimaan häviämättömästä CD-laadusta Bluetoothin välityksellä.
Joillekin johto on yhä tärkeä
Kaikkein paras äänenlaatu löytyy edelleen langallisista malleista, joihin on mielellään yhdistetty hyvä kuulokevahvistin. Olemme testanneet tällaisiakin paljon, mutta etenkin kalliimmasta päästä. Tämäntyyppisistä kuulokkeista on tullut nimittäin vähän järjestelmäkameroiden tapainen kuriositeetti, joka kiinnostaa vain tosiharrastajia. Useimpien ihmisten mielestä kun langaton ääni on aivan riittävän hyvää.
5 vinkkiä: Näin saat eniten irti kuulokkeista
- Langattomissa valitse vastamelumalli
Nykyään on vaikea myydä langattomia kuulokkeita ilman vastamelua – siitä on tullut vakiovaruste. Ja mitäpä outoa siinä olisi, sillä tuskin kukaan mieluummin kärsii lentokoneen moottorin mölinästä tai bussin puheensorinasta, jos ei ole ihan pakko. Vastamelun ansiosta musiikkia voi kuunnella alhaisemmalla volyymilla, mikä on terveellistä oman kuulon kannalta.
- Nappikuulokkeissa valitse vedenkestävää
Vaikka ei olisikaan kova lenkkeilijä, voi vettä ja hikeä sietävistä kuulokkeista olla iloa. Koskaan ei tiedä, milloin itsensä löytää hölkkäämästä tai muuten vain ulkoa, kun sadekuuro yllättää. Suojausluokituksen kannattaa olla vähintään IPX4.
- Hyödynnä taajuuskorjainta
Monilla kuulokkeilla on oma sovelluksensa, josta löytyy taajuuskorjain eli EQ. Sitä käyttämällä saa säädettyä sointia oman maun mukaiseksi. Apukeinoista huolimatta ei kannata koskaan valita kuulokkeita, joiden ääni ei lähtökohtaisesti miellytä – ei taajuuskorjainkaan kaikkea pysty korjaamaan.
- Bluetooth-koodekit: mitä vain paitsi SBC!
Jos kuulokkeet tarjoavat pelkän SBC-koodekin, niistä yleensä kannattaa pysyä kaukana – ellei nimenomaan etsi halvinta ratkaisua. SBC on huonolaatuisin tapa siirtää ääntä Bluetoothin kautta. Apple-käyttäjille tarjolla on AAC-koodekki, kun taas Android-käyttäjillä on enemmän vaihtoehtoja: aptX, aptX HD ja LDAC. aptX Lossless on hitaasti mutta varmasti valtaamassa markkinoita, ja se on erittäin hyvä vaihtoehto!
- Käytä vahvistinta
Tämä vinkki pätee vain langallisiin kuulokkeisiin. Kun langallisen mallin kytkee kuulokevahvistimeen, äänenlaatu paranee huomattavasti. Kannattaa valita vahvistin, jossa on sisäänrakennettu DA-muunnin. Hyvän kannettavan kuulokevahvistimen saa jo satasella, mutta hinnat voivat olla viisinkertaisetkin. Pöytämallisten vahvistimien hinnat alkavat 500 eurosta, eikä niiden hinnalla oikeastaan ole ylärajaa.