Kotiteatterissa on kyse elämyksistä. Siitä, että tempautuu mukaan elokuvan maailmaan, kun kuva täyttää koko näkökentän ja ääni tuntuu tulevan joka suunnasta. Täydelliseen elokuvaelämykseen vaaditaan kuitenkin oikeanlaiset laitteet.
Laserprojektorit
Laserprojektorit ovat vallanneet markkinat ja syrjäyttäneet perinteiset UHP-lamput. Lasermalleilla valo ei himmene käytön myötä, ja lisäksi värit ja kontrasti ovat parempia. Hinnat ovat viimeisen vuoden aikana nousseet, mutta onneksi myös laatu on noudattanut samaa käyrää.
Erityisen jännittäviä ovat lähiprojektorit (UST), jotka voidaan sijoittaa vain 30–40 cm:n päähän seinästä ja heijastaa silti jättimäinen kuva siihen. UST-projektorit ovat jatkuvasti parantuneet HDR- ja värintoistosta, ja ne ovat pätevä vaihtoehto, kun käytössä ei ole umpipimeää kotiteatterihuonetta tai kun ei projektoria ei syystä tai toisesta voi kiinnittää kattoon.
Surround-vahvistimet ja -vastaanottimet
Hyvä surround-vahvistin on jokaisen kotiteatterin sydän. Tässä kategoriassa on nähty valtavaa edistymistä, ja vahvistimissa on aina vain enemmän kanavia ja parempi huonekorjaus. Korkeuskanavan sisältävät Dolby Atmos ja DTS:X ovat nykyään standardivarustusta, ja monet valitsevat tällä hetkellä 7.1.4-kanavaisen järjestelmän tai isommankin. Kunnon laitteissa on pelaamista ajatellen HDMI 2.1 4K/120 Hz-tuella jokaisessa sisääntulossa. Myös suoratoisto on aina vain tärkeämpää, ja useimmissa surround-vahvistimissa onkin nykyään sisäänrakennettu tuki sekä Spotify Connectille että AirPlaylle.
5 vinkkiä: näin saat eniten irti kotiteatterilaitteistasi
1. Panosta projektorin sijoitteluun
Vältä keystonen käyttöä ja sijoita projektori kohtisuoraan valkokankaan eteen. Jos on pakko, käytä kuvan korjaamiseen mieluummin lens shiftiä, sillä se ei vaikuta kuvanlaatuun.
2. Pimennä huone parhaasi mukaan
Projektorin kuvanlaatu on täysin pimeässä parhaimmillaan. Tummat, mattapintaiset seinät ja katot parantavat kontrastia ja vähentävät heijastuksia.
3. Kalibroi kaiuttimet kunnolla
Sijoita kaiuttimet mahdollisimman symmetrisesti, ja tee sen jälkeen perusteellinen huonekorjaus. Tee mittaukset monesta pisteestä, äläkä pelkää manuaalisten säätöjen tekoa jälkikäteenkään. Se on kaiken vaivan väärti!
4. Kattokaiuttimet kannattavat
Dolby Atmos toimii parhaiten erillisten kattokaiuttimien kanssa. Jos haluaa välttää piuhojen vetämistä kattoon, voi kompromissiratkaisuna käyttää heijastavia Atmos Elevation -kaiuttimia, jotka sijoitetaan etukaiuttimien päälle.
5. Paranna akustiikkaa
Erilaisten akustoivien materiaalien käyttö ensimmäisessä heijastuspisteessä tekee dialogille ja yleiselle äänenlaadulle ihmeitä. Tämä on usein edullisin parannuskeino kotiteatteriäänelle.