Kameroiden tarjonta on kutistunut viime vuosina – uusia malleja tulee vähemmän, ja harvat uutuudet säilyvät kauppojen hyllyillä pidempään ennen uuden version lanseeraamista.
Voisi luulla, että valinta olisi näin ollen entistä helpompaa, mutta pienenevä mallimäärä on aiheuttanut tilanteen, jossa vain muutama kameratyyppi dominoi koko markkinaa. Ominaisuudet ovat monissa samanlaiset, vaikka valmistaja olisikin eri.
Kuvanlaatu, joka useimmille ostajille on tärkein kriteeri uuden kameran valinnassa, on parempi kuin hyvä lähes kaikissa myytävissä kameroissa tänä päivänä. Tämä pätee etenkin järjestelmäkameroihin, sekä peilittömiin että peilillisiin, jotka valmistajasta riippumatta tarjoavat niin hyvää kuvanlaatua, että vaaditaan erittäin harjaantunutta silmää huomaamaan laadullisia eroja.
Niinpä kameroiden muut ominaisuudet nousevat tärkeämpään rooliin. Kuinka hyvin autofokus toimii? Pystyykö kamera säilyttämään korkean kuvausnopeuden kahden sekunnin vai kahden minuutin ajan? Kestääkö laite vettä ja pölyä? Onko kameraan saatavilla valovoimainen teleobjektiivi? Toimiiko video hyvin? Ja niin edelleen.
Helpointa on lukea testejä ja selvittää, löytyykö testatuista kameraa, joka sopisi parhaiten juuri omaan käyttöön. Kuvaaja, joka ryömii aluskasvillisuuden joukossa tallentamassa kuolemattomia luontohetkiä, tarvitsee aivan erilaisia ominaisuuksia kuin vanhemmat, jotka haluavat kuvata jälkikasvuaan.
Paras kamera riippuukin kovasti omista tarpeista. Monet tarpeet saa täytettyä kännykän kameralla, mutta niissä on yhä rajoituksensa, joiden vuoksi monet päätyvät ostamaan kunnon kameran. Oikea kamera tarjoaa edelleen laadukkaampaa kuvaa ja enemmän mahdollisuuksia.
Ennen kuin päästään vuoden parhaisiin kameroihin, käydään vielä läpi muutama perusasia sopivan laitteen valinnassa.
Henkilökuvaukseen
Monet hämmästyvät kuullessaan muotokuvaobjektiivista, mutta yleensä silloin tarkoitetaan vain 80-135 mm:n polttoväliä. Muotokuva onnistuu 28- tai 50-milliselläkin, mutta jos haluaa kohteen erottuvan taustastaan paremmin, on 85 mm f2 tai isommalla valovoimaisuudella suositeltava. Henkilökuvaus ei vaadi erityistä kameraa, ja suurin osa polttoväleistä toimii aivan hyvin. Toisin sanoen maailman nopein autofokus, äärimmäinen kuvanopeus, pystykahva tai säänkestävyys eivät ole ominaisuuksista tärkeimpiä.
Suosituksemme henkilökuvaukseen: Nikon D780, Canon EOS 90D tai Fujifilm X-Pro3.
Kaikkeen mahdolliseen
Kun kysymme lukijoiltamme, mitä kameralla aikoo kuvata, saamme yleensä vastaukseksi ”kaikkea mahdollista”. Kaiken kattavaa kameraa ei ole olemassakaan, mutta oikealla laitteella pääsee lähelle. Valinta voi osua kompaktiin malliin, jota on helppo kuljettaa mukana, tai kunnon zoomilla varustettuun malliin – esimerkiksi niin kutsuttuun superzoom-kameraan, jossa on yli 10-kertainen zoom. Järjestelmäkamera kit-normaalizoomilla on myös hyvä vaihtoehto.
Suosituksemme yleiskameraksi: Sony a6600, Nikon Z50, Fujifilm X100V tai Canon EOS 90D.
Maisema- ja luontokuvaukseen
Monet tykkäävät ottaa luontokuvia ja monet tykkäävät katsella luontokuvia. Jos haluaa luontokuvien olevan oikeasti hyviä, kannattaa kamerassa olla korkea resoluutio, säänkestävä kuori ja hyvä dynaaminen alue. Puhumme siis järjestelmäkameroista, laajakuvalinsseistä, kohtalaisesta telepolttovälistä ja vankasta jalustasta. Jotkut kamerat ottavat ekstrakorkearesoluutioisia kuvia, jolloin lopputulos on äärimmäisen yksityiskohtaista. ND- eli harmaasuodin, luikuvärisuodin ja polarisaatiosuodin ovat hyödyllisiä lisävarusteita maisemakuvaukseen.
Suosituksemme luonto- ja maisemakuvaukseen: Fujifilm X-T4, Nikon D780, Canon EOS R5 tai Sony a7r IV.
Perheen käyttöön
Perhekäytössä on hyvä olla kamera, jota kaikki osaavat käyttää. Koko, helppous ja autofokus ovat silloin tärkeimpiä ominaisuuksia resoluution ja kuvanopeuden sijaan. Normaalizoomilla varustettu järjestelmäkamera on useimpien käyttöön hyvä, mutta telezoom voi olla tarpeen, jos haluaa kuvata vaikka lasten kilpailuja kaukana kentällä.
Suosituksemme perhekameraksi: Sony a6600, Nikon Z50 tai Canon EOS 90D.
Matkakamerat
Matkakuvaamisessa koko ja paino ovat isossa roolissa. Sama koskee akunkestoa ja helppokäyttöisyyttä. Edistyksellisimmät kamerat ovat useimmille liian hienoja, joten reissuilla hyvä pokkarikamera tai pieni järkkäri on paikallaan. Kuvista tulee paljon parempia kuin kännykällä, ja kuvaamisen ilo säilyy. Kätevä kameralaukku tai -kotelo, lisäakku ja neutraali suodin ovat hyviä lisähankintoja matkoille.
Suosituksemme matkakuvaukseen: Fujifilm X100V, Fujifilm X-Pro3, Sony a6600 tai Nikon Z50.
Action-kuvaukseen
Luotettava autofokus on kuvaajan paras ystävä, kun yritetään vangita veteen syöksyvän kotkan ilme tai laskettelijan kurvissa pöllyttämä lumi. Liikkuvien kohteiden kuvaaminen vaatii jo kameralta erityisominaisuuksia, ja tärkeitä ominaisuuksia hyvä akunkesto, säänkestävyys ja pystykahva.
Suosituksemme liikkuvien kohteiden kuvaamiseen: Fujifilm X-T4, Canon EOS R6, Nikon D6, Nikon D780, Sony a9 II tai Canon EOS 1DX III.
Videokuvaukseen
Lähes kaikki kamerat ottavat hyvää 4K-videokuvaa. Ei toki ole pakko kuvata 4K-laadulla, ainakaan jos aikoo ottaa videoita someen. Jos haluaa oikein laadukasta videota, tarvitaan toki hyvät välineet. Tarpeellisia ominaisuuksia ovat sopivat liitännät, Log- ja gamma-asetukset ja ylipäätään omien säätöjen mahdollisuus. Ja teknisen laadun on tietenkin oltava huippua.
Suosituksemme videokuvaukseen: Canon EOS R5, Panasonic Lumix S1H, Fujifilm X-T4 tai Sony a6600.