Jos ei kuuntele musiikkia pelkästään kuulokkeilla, tarvitsee väkisinkin jonkinlaiset kaiuttimet.
Viime vuosina perinteiset stereokaiuttimet vahvistimineen ovat yhä useammassa kodissa saaneet väistyä langattomien kaiuttimien tai soundbarin tieltä. Johdottomuus tekee elämästä helppoa, kun kaiuttimet voi sijoittaa sisustukseen sopivasti melkeinpä minne tahansa. Toisin kuin entisaikoina, jolloin olohuoneen sisustus koottiin kaiutinten ja stereojärjestelmän sijoittelun ehdoilla.
Soundbarit
Monessa kodissa television äänentoistosta huolehtii jo soundbar, joten olisi helppo ajatella, että sama laite hoitaa musiikinkin. Soundbarit on kuitenkin suunniteltu nimenomaan tv:n ääntä ajatellen, joten se ei välttämättä ole paras ratkaisu kaikkeen.
Jos tiskiin lyö lisää seteleitä, voi hankkia tehokkaamman soundbarin, joka usein onnistuu toistamaan myös stereomusiikkia kunnolla. Mutta silloin liikutaan melkoisen kalliissa hintaluokassa, eikä äänenlaatu siltikään vastaa aitojen stereokaiuttimien tasoa.
Langattomat kaiuttimet
Monessa kodissa on käyttöä myös langattomalle kaiuttimelle – tai muutamalle. Jos musiikkia haluaa kuljettaa mukanaan, on kaiuttimen oltava riittävän pieni, akkukäyttöinen ja toteltava Bluetooth-äänensiirtoa. Jos taas kaipaa ennen kaikkea ratkaisua olohuoneeseen, kannattaa valita Wi-Fi-yhteydellä varustettu, häviötöntä ääntä tukeva malli. Monihuonetoimintoakin kannattaa pohtia, sillä silloin saa saman musiikin soimaan eri huoneissa. Monihuonejärjestelmissä Sonos on edelleen suurin toimittaja, mutta muitakin erinomaisia valmistajia löytyy.
Aktiivikaiutin haastaa luonnonlait
Aktiivikaiuttimet ovat alati myyntiään kasvattava tuoteryhmä. Aktiivikaiuttimessa vahvistin on sisäänrakennettuna, mikä säästää tilaa.
Edistyksellisen digitaalisen ääniteknologian ansiosta ja yleensä energiatehokkaan D-luokan vahvistimen avulla kompaktinkin aktiivikaiuttimen bassontoisto on huomattavasti syvempää kuin vastaavankokoisen passiivikaiuttimen. Aktiivikaiuttimen digitaalinen äänenkäsittely (DSP) pakottaa kaiuttimen soittamaan fyysistä kokoaan isompaa ääntä.
Aktiivikaiutin on perinteisiä passiivikaiuttimia sisustusystävällisempikin, sillä erillistä vahvistinta ei tarvita. Moni kaiutinmalli tarjoaa myös suoratoistomahdollisuuden, joten aktiivikaiutinpari muodostaa keskenään kokonaisen stereojärjestelmän.
Älykaiuttimet
Sitten on vielä älykaiuttimet. Ne ovat langattomia kaiuttimia, joissa äänenlaatu ei välttämättä ole parasta mahdollista, sillä niiden ensisijainen ajatus on tarjoa keskustelualusta puheavustajalle. Älykaiutinta voi siis käyttää älykodin keskuksena, joka reagoi puhekäskyihin ja kertoo vaikkapa tulevista kalenterimerkinnöistä.
Google Assistant ja Apple Siri ymmärtävät myös suomea toisin kuin Amazon Alexa, joka ei englanninkielisenä ole meillä päin kovin relevantti.
Olipa sitten ostamassa minkä kategorian kaiutinta tahansa, pätevät seuraavat vinkit kaikkiin tilanteisiin.
5 vinkkiä parempaan ääneen
Kokeile eri paikkoja
Kaiuttimen sijoittelua mittaavaa laskinta voi käyttää lähtökohtana kaiuttimen paikkaa miettiessä. Sen jälkeen kaiutinta kannattaa siirtää aina pikkiriikkisen kerrallaan, kunnes löytyy paikka, jossa basson tiukkuus ja äänimaiseman avoimuus pääsevät tasapainoisimmin ja omaa korvaa miellyttävimmin oikeuksiinsa.
Huonekalut ovat hyvästä!
On hyvä olla iso ja muhkea sohva ja mielellään pari nojatuolia. Päälliset mieluummin kangasta kuin nahkaa. Jos lattia on parkettia tai laattaa, kannattaa harkita mattoa kuuntelupaikan ja kaiutinten väliin. Se auttaa parantamaan akustiikkaa.
Akustoivat paneelit
Akustiikkaa parantaa myös, jos molemmille sivuseinille, hieman kummankin kaiuttimen etupuolelle, saa sijoitettua akustiikkapaneelin. Ne toimivat maton tapaan eli pehmentävät kaikua.
Käytä piikkejä!
Kaiutin kuulostaa parhaalta seisoessaan jämäkästi kovaa alustaa vasten. Niinpä kaiuttimen (tai jalustan) alla kannattaa aina käyttää piikkejä. Jos kaiuttimet ovat maton päällä, paina piikit reilusti pohjaan, niin että nr ottavat tuen lattiasta maton sijaan. Jos pelkää parketin kolhiintumista, voi piikkien alle sujauttaa suojalevyt. Usein sellaiset toimitetaan kaiuttimen mukana, mutta esimerkiksi Soundcare myy erilaisia suojaimia.
Digitaalinen huonekorjaus
Kaikkea ääntä ei tarvitse korjata akustisesti, sillä nykyään tarjolla on myös digitaalista huonekorjausta. Sen avulla äänikuvaa saa tiukennettua ja stereokuvaa tarkennettua myös hankalan muotoisessa tilassa. Hyvä huonekorjausyksikkö maksaa noin 500 euroa, mutta joissakin vahvistimissa, aktiivikaiuttimissa ja soundbareissa huonekorjaus on sisäänrakennettuna.