QR7 on varustettu kahdella 8-tuumaisella bassoelementillä. Kaiutinpari täyttää suurenkin huoneen musiikilla, mutta toimii myös kotiteatterijärjestelmän jylisevinä etukaiuttimina.
QR7 on herkkyydeltään sarjan korkein ja soittaa 90,5 dB yhdellä watilla. Ei siis pitäisi olla ongelmia kytkeä siihen heikkoa putkivahvistinta, vaikka kokemukseni mukaan suurilla lattiakaiuttimilla kontrolli pysyy parempana tehokkaiden transistorien avustamana.
Kalliimmassa R-sarjassa voi ostaa halvimman kaiutinversion ja päivittää sitä myöhemmin paremmilla ja kalliimmilla komponenteilla, mutta QR on sellainen kuin on. Päivitysmahdollisuuksia ei ole. Onkin ilahduttavaa, että sekä QR3 että QR5 ovat lähtökohtaisesti niin hyviä kaiuttimia, mutta se asettaa myös kovat odotukset QR7-mallille.
Vaikka päivitysmahdollisuudet puuttuvatkin, on QR-sarjan tarkoitus olla äänenlaadultaan R-sarjan tasoa, mutta muuten edullisempi.
Erityinen diskantti
QR7 on varustettu haitarimaisella Air Motion Transformer -nauhadiskantilla. Materiaali on lentokonealumiini. Diskantin edessä on ruusukullalla päällystetty verkko, joka kontrolloi ylä-äänten levittäytymistä ja vaimentaa kovia s-ääniä ja muita sibilantteja. Siitä nimi S-stop.
Diskanttielementissä on neodyymimagneetti, kun taas muut kaiutinelementit pysyvät paikoillaan ferriittikeraamisin magneetein. Kaksoiskammion on tarkoitus vähentää matalaa kompressiota diskanttirekisteriin.
QR7:n äänenlaatu
Audiovector QR7 on tanskalaiselta Audiovectorilta vaikuttava suoritus. Suuren kaiuttimen sointi on yhtä tarkkaa kuin pienemmästäkin eikä ei-toivottuja resonansseja ole. Suuren kaiuttimen energia on kuitenkin kohdillaan.
Ääni on poikkeuksellisen erotteleva ja ilmavuutta on niin paljon kuin kehtaa toivoa. Äänikuva on bassopohjaltaan jykevä.
Olen kuullut kaiuttimia, joissa on isompikin paine tai viihdyttävämpi keskibasso, mutta niistä puuttuu QR7:n resoluutio ja ilmavuus. Jos bassorumpuun kaipaa lisää energiaa, voi vahva vahvistin korjata asian. Kaiken kaikkiaan näiden kaiutinten omistaja voi olla ylpeä hankinnastaan.