Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Pelaajien suosikit

Vuoden parhaat gaming-tuotteet 2024-2025

Valitsimme vuoden parhaat gaming-tuotteet: kuulokkeet, kannettavat (sekä premium- että highend-luokassa), näytöt, pelikonsolin ja oheistarvikkeet.

/ 04.11.2024 - 00:00
Vuoden parhaat gaming-tuotteet 2024-2025

Vuosi 2024 on tarjonnut pelipuolella paljon jännittäviä uutuuksia. OLED-näytöt alkavat vihdoin yleistyä pelinäyttöinä, ja PlayStation 5 Pro julkaistiin pitkän odotuksen jälkeen. Samalla on markkinoilla nähty ensimmäinen käsikonsoli, jonka akunkesto riittää oikeasti kunnon pelaamiseen, ja tietysti pelikannettavat paranevat aina vain.

L&B Ääni & Kuvan pelivuoteen on mahtunut paljon oheistarvikkeita. Olemme tehneet kattavat vertailut hiiristä, näppäimistöistä ja pelikuulokkeista. Näiden tuotteiden kesken voi olla vaikea päältä päin erottaa, mikä laite oikeasti parantaa pelikokemusta ja mikä on vain tavallinen tuote värikkäillä ledvaloilla koristeltuna.

Hyvien oheislaitteiden merkityksestä

Pienempien pelituotteiden laatua mitataan ennen kaikkea suorituskyvyn suhteen. Mihin napit on sijoitettu, kauanko laitteella kestää reagoida napinpainallukseen, entä kestävätkö materiaalit käyttöä? Gaming-varusteiden maailmassa mekaanisuus ja langallisuus ovat tyypillisesti voittajan valintoja, mutta nyt myös langattomat mallit ovat pääsemässä langallisten rinnalle reaktioajassa ja luotettavuudessa.

Hyvissä ohjeislaitteissa tärkeää on myös hyvä ergonomia. Siitä pitää pitää huolta, kun pelaa pitkiä aikoja. Etenkin hyvä tuoli ja hiiri voivat auttaa tässä. Fyysinen epämukavuus kun haittaa sekä pelinautintoa että pelissä onnistumista.

Eikä unohtaa pidä sitäkään, että lisälaitteet tuovat pelaamiseen myös estetiikkaa ja viihdettä: monet tuotteet on muotoiltu ilmentämään vauhtia, mikä ehdottomasti on osa hauskuutta.

3 vinkkiä gaming-ostoksille

  1. Tutustu teknisiin termeihin

Kuinka nopea onkaan nopea hiiri – ja missä vaiheessa nopeudella ei enää ole merkitystä käytännön kannalta? Onko mekaaninen näppäimistö ylivoimainen vai vanhentunutta tekniikkaa? Lisävarusteet ovat halvempia ja jäävät näytönohjaimia ja näyttöjä vähemmälle huomiolle, joten niihin liittyvät tekninen sanastokin on usein käyttäjille vieraampaa. Ja sekös vasta innokasta myyjää ilahduttaa!

Tee siis itsellesi palvelus ja tarkista, mitä spekseissä mainitut asiat ja numerot oikeasti tarkoittavat. Testeissä yleensä avataan niiden merkitystä, joten niiden avulla itselle ja omille peleille sopivin hiiri, näppäimistö tai kuulokemikrofoni on helpoin valita.

Tässä hiirten ja näppäimistöjen tärkeimmät termit:

Hiiret

Polling

Hiiren sijainti luetaan yleensä 1 000 kertaa sekunnissa, kuten oli myös viime vertailumme mallien laita. Hurjin nähty polling-lukema oli langallisesti käytettynä 8 000, mikä ei ole ollenkaan välttämätön, vaan 1 000 riittää useimmille oikein hyvin.

IPS

IPS on lyhenne sanoista inches per second, ja se viittaa anturin enimmäisnopeuteen, joka mitataan siis sillä, kuinka monta tuumaa sekunnissa anturi lukee. Viime vertailussamme alhaisin IPS oli 400 ja korkein 750. Kaikki lukemat näiden kahden väliltä toimivat hyvin tosipelaajillekin.

Näppäimistöt

Polling

Hiirten tapaan näppäimistöissäkin nopeus on tärkeää, ja näppäimistöissäkin tavallinen polling-luku on 1 000, mutta parhaimmillaan se voi olla jopa 8 000.

Painallusvoima

Painallusvoima kertoo grammoina, paljonko voimaa tarvitaan näppäinten aktivoimiseen. Pääosin tuntuma on makuasia, ja joissakin, yleensä mekaanisissa, näppäimistöissä painallusvoimaa onkin mahdollista muuttaa.

 

  1. Panosta ergonomiaan

Peliergonomiaan vaikuttavat niin näytön korkeus, hiiren muotoilu, näppäimistön tuntuma kuin tuolin rakennekin. Pelikannettavissa koko koneen muotoilu on tärkeässä roolissa mukavuuden kannalta. Laitetta valitessa onkin hyvä pitää mielessä, miltä sen käyttäminen tuntuu tuntikausien pelisessiossa. Jos mahdollista, kokeile laitteita showroomilla tai myymälässä ennen ostopäätöstä.

 

  1. Riittävätkö peliominaisuudet vai pitääkö laitteen taipua työskentelyynkin?

Vaikka gaming-laitteilla pelaaminen onkin ykköskriteeri, kannattaa toki huomioida sekin, onko tuotteella myös jokin toissijainen tehtävä. Peli-PC toimii tietysti tavallisenakin tietokoneena, mutta häiritsevätkö mekaanisen näppäimistön äänet ja valot tavallista työskentelyä? Se selviää vain kokeilemalla. Pelikuulokkeissa taas basso on usein korostunut, mikä toimii hyvin pelatessa, mutta ehkä ei niin hyvin musiikkia kuunnellessa. On siis hyvä miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään, jos laite on tulossa monenlaiseen käyttöön.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi gaming-tuotteiksi

Voittaja Vuoden parhaat gaming-tuotteet 2024-2025

Vuoden paras pelikuuloke, Premium

Steelseries Aerox 5 Wireless

Sporttihiiri

Vertailun hauskin hiiri on hienkestävä ja värikäs ilopilleri.

  • Viihdyttävä hiiri. Hyvä ergonomia ja salamannopeat näppäimet. Erittäin hyvä ohjelmisto.
  • Aerox 5:n DPI-arvo ja lukunopeus häviävät useimmille, mutta numerot ovat vain numeroita.

SteelSeries Aerox 5 Wireless erottuu joukosta, vaikka onkin musta. Pinta on suureksi osaksi perforoitu, mikä antaa hiirelle rohkean ilmeen mutta ennen kaikkea luo kunnon tarttumapinnan silloinkin, kun kädet hikoavat tuntikausien pelisession aikana.

Steelseries Areox 5 Wireless on ainutlaatuinen pelihiiri, ja onneksi vain hyvällä tavalla. Hiiri on sporttinen ja hauska, ja ohjelmisto on vertailun paras (Razerin Synapse tulee kyllä hyvänä kakkosena). Hiiri on erittäin tarkka ja istuu mukavasti käteen. Näppäimet tekevät vaikutuksen niin nopeudellaan kuin määrälläänkin.

Vuoden paras pelikuuloke, Highend

Turtle Beach Stealth Pro

Luksuskuulokkeet luksushintaan

Turtle Beach Stealth Pro on aivan eri luokkaa kuin kilpailijansa – ja se näkyy myös hinnassa.

  • Testin paras äänenlaatu. Vastamelu. Todella hyvä ohjelmisto.
  • Ei virtuaalista surroundia. Välillä ohjelmisto toimii odottamattomasti.

Stealth Pro on Turtle Beachin huippumalli, joka on saatavana PlayStation- ja Xbox-versiona. PlayStation-versio toimii myös muun muassa PC:llä.

Turtle Beach Stealth Pro on vertailun kallein malli, mikä nostaa odotukset korkealle. Onneksi niihin vastataan: kuulokkeet tuntuvat juuri niin ylellisiltä kuin tähän hintaan kuuluukin. Äänenlaatu on aivan eri luokkaa kuin kilpailijoilla, ja ohjelmisto on täynnä hyödyllisiä toimintoja. Jos on valmis maksamaan pelikuulokkeistaan vähän enemmän, on Turtle Beach ehdottomasti harkinnan arvoinen.

Vuoden paras pelikonsoli

Asus ROG Ally X

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Akunkestonsa tuplannut Asus ROG Ally X on markkinoiden paras käsikonsoli. Parhaudella on myös hintansa.

  • Kaksi kertaa isompi akku kuin ROG Ally -mallissa. Parempi suorituskyky samankokoisessa kuoressa. Voi käyttää ulkoisen, kolmannen osapuolen näytönohjaimen kanssa.
  • ROG Ally X on kalliimpi kuin kilpailijat ja tavallinen ROG Ally.

Kannettavien pelilaitteiden markkina on kuumentunut nopeasti. Voi mennä hetki, ennen kuin näemme näytönohjaimissa tai prosessoreissa jonkin uuden mullistuksen, mutta sillä välin uusi Windows-pohjainen Asus ROG Ally X on keksinyt uuden tavan erottua joukosta: akunkesto.

Asus ROG Ally X ei ole vain loistava parannus mahtavasta Ally-mallista, vaan markkinoiden paras kannettava pelilaite. Isompi akku tekee siitä oivallisen reissukonsolin, ja paremman suorituskyvyn ansiosta voi nauttia 1 080p-resoluutiosta ruutunopeuden hidastumatta.

Jäähdytys toimii todella hyvin ja lähes äänettömästi, ja käsikonsolia on mukava pitää kädessä pitkänkin aikaa. Ainoa miinus on laitteen hinta, joka on paljon kilpailijoiden nykyhintoja kalliimpi. Jos raha ei ole este, on Ally X ainoa oikea valinta. Muuten on vain toivottava, että kilpailijatkin lisäävät laitteisiinsa isommat akut ja hintakilpailu pääsee taas kunnolla käyntiin.

Vuoden paras pelinäyttö, Highend

Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)

Vihdoin pelinäyttö, joka taipuu myös toimistokäyttöön

Samsung Odyssey OLED G8 on 32-tuumainen 4K QD-OLED -näyttö, joka on niin pelaajien makuun kuin luovaan työhönkin passeli.

  • Poikkeuksellisen hyvä kuvanlaaatu ja erittäin nopea vasteaika. QD-OLED-paneeli 4K-resoluutiolla tekee kuvasta terävän ja yksityiskohtaisen. Erinomainen näyttö niin pelaamiseen kuin luovaan työskentelyyn. Smart Calibration -toiminto.
  • HDR-efektit eivät ole yhtä vaikuttavia kuin LCD-huippumalleissa. Rajallinen tuki ammattilaisten kalibrointityökaluille.

Samsungin Odyssey OLED G8 tulee paikkaamaan premium-pelinäyttöjen markkinoilla paistavaa aukkoa: Se on 32-tuumainen QD-OLED-näyttö natiivilla 4K-resoluutiolla. Näillä spekseillä Samsung houkuttaa niin pelaajia kuin luovaa työtä tekeviä ammattilaisiakin, jotka tarvitsevat mahdollisimman kovaa kuvanlaatua ja suorituskykyä.

Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) on erittäin vaikuttava näyttö, jonka kallis hinta on aivan perusteltu. Se yhdistää pelaamisen ja luovan työn vaativat ominaisuudet tavalla, jollaista harvoin näkee. 1 500 eurolla saa näytön, joka tarjoaa paitsi poikkeuksellisen upeita pelielämyksiä, myös toimistotyöhön ja graafiseen suunnittelun sopivan työkalun.

Pienempään G6-näyttöön (G60SD) ja kilpailijoihin, kuten Asus ROG Swift PG27AQDM -malliin verrattuna G8 on hinta-laatusuhteeltaan parempi isomman näyttöalan ja korkeamman resoluution ansiosta. Kuvanlaadullaan ja monipuolisuudellaan Samsung lyö laudalta myös Alienware AW3423DW:n. Onko G8 sitten hintansa väärti? Jos on innokas pelaaja, joka haluaa kaikkein parasta laatua ja mahdollistaa monipuolisen käytön, on vastaus ehdottomasti kyllä. Samsungin näyttö asettaa nimittäin aivan uuden standardin hintaluokassaan.

Vuoden paras pelinäyttö, Premium

Samsung Odyssey OLED G6 (G60SD)

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Samsung lupaa huippuluokan pelikokemuksia QD-OLED-näyttö G60SD:llä. Salamannopea vaste, mahtava värintoisto ja verraton kontrasti – mutta sopiiko näyttö kaikille?

  • Salamannopea 360 Hz:n virkistystaajuus ja 0,03 ms:n vasteaika. Pohjattoman syvä musta ja eläväiset värit. Säädettävä jalka. RGB-valot takana.
  • Osapikselirakenteen vuoksi tekstin terävyys ei ole LCD-näyttöjen tasolla. Kirkkaus ei yllä luvattuun. Ei USB-C-porttia. QHD-resoluutio on aika niukka QD-OLED:lle, joka ei oikein sovi tekstinkäsittelyyn ja graafiseen työhön.

Samsung Odyssey G6 (G60SD) on 27-tuumainen QD-OLED-pelinäyttö QHD-resoluutiolla (2560 x 1440) ja mahtavilla pelispekseillä: 360 Hz: virkistystaajuus ja 0,03 millisekunnin vasteajalla. Eipähän siis tarvitse huolehtia viiveestä tai kuvan pätkimisestä, kun tekee räiskintäpelissä äkkikäännöksen nähdäkseen raunioissa lymyilevät viholliset ajoissa.

Toisin sanoen lähtökohdat pelaamiselle ovat kohdillaan. Upean OLED-paneelin tarjoaman kontrastin ansiosta näyttöä voisi teoriassa käyttää myös graafiseen työskentelyyn.

Samsung G60SD on poikkeuksellinen 27-tuumainen QD-OLED-näyttö pelaamiseen. Se yhdistää salamannopean suorituskyvyn erinomaiseen kuvanlaatuun, syvään mustaan ja hyviin säätömahdollisuuksiin. Kallishan se on, mutta vastineeksi saa huippuluokan tekniikkaa, joka todella nostaa pelikokemukset uusiin ulottuvuuksiin.

Teksti- ja graafisessa työssä QD-OLED-näytöillä on edelleen heikkoutensa, ja sellaiseen käyttöön suosittelen korkeamman resoluution näyttöä. Mutta pelaamiseen suosittelen lämpimästi Samsung Odyssey G6 -näyttöä!

Vuoden paras pelinäppäimistö

SteelSeries Apex PRO TKL

Maailman nopein näppäimistö

SteelSeries Apex PRO TKL on niin herkkä, että komennot onnistuvat melkein pelkällä katseen voimalla.

  • Maailman nopeimmat näppäimet. Säädettävä kytkeytymispiste jokaiselle näppäimelle erikseen. Kattava ohjelmisto.
  • Saatavana luonnollisesti vain lineaarisena napsahtamattomana versiona. Ei ole langaton.

SteelSeriesin mukaan Apex PRO TKL on maailman nopein näppäimistö. Se ei auta kirjoittamaan suurta sukupolviromaania yhtään nopeammin, mutta valmistajan mukaan se reagoi nopeammin kuin mikään muu.

Nopeus on saavutettu uudenlaisten, magneettisesti luettavien OmniPoint 2.0 -kytkinten ansiosta. Kilpailijoiden käyttämien elektronisten ja optisten kytkinten sijaan magneettiset kytkimet voi säätää ohjelmistolla.

SteelSeries Apex PRO TKL on teknisesti erittäin jännittävä uutuus. Kaikki eivät ehkä tarvitse erilaisia kytkeytymispisteitä eri käyttötarkoituksiin, mutta mahdollisuus vaihtaa niitä avaa uusia vaihtoehtoja ja tuo ehkäpä mukanaan jopa ennätyspisteet. Ohjelmisto on alan parhaita ja näppäimistö kaiken kaikkiaan hyvin suunniteltu. Jos langallinen näppäimistö ei sovi omaan käyttöön, on tarjolla langatonkin versio.

Vuoden paras pelikannettava, Highend

MSI Titan 18 HX

Isommin, kalliimmin, tehokkaammin!

MSI:n huimaa kannettavaa ei voita kukaan – edes kalleudessa.

  • Mistään ei ole puutetta. Prosessori, näytönohjain, näyttö, näppäimistö ja muistin määrä ovat huippuluokkaa.
  • Myös hinta on huippuluokkaa.

MSI:n Titan-kannettavat ovat valtavia. Vuosien varrella Titan-mallit ovat aina edustaneet oman aikansa äärimmäisintä kehitystä – niin tekniikan, koon kuin hinnan suhteen.

MSI Titan 18 HX on aivan omassa luokassaan. Kaikki siinä on mahtavaa: prosessori, näytönohjain, näyttö ja näppäimistö. Se näkyy myös hinnassa: Titanin hinta on kaksinkertainen tavalliseen kalliiseen pelikannettavaan nähden. Kone on myös kaksi kertaa parempi eikä mitään moitittavaa löydy, joten hinta on siihen nähden ihan järkevä. Vain harva tarvitsee näin kova kannettavaa, ja vielä harvemmalla on siihen varaa. Jos kuitenkin 3D-suunnittelijan tai ammattilaispelaajan sopimus on kunnossa, on työnantajan rahoille vaikea keksiä parempaa käyttöä.

Vuoden paras pelikannettava, Premium

Acer Predator Helios Neo 16 (PHN16-72-97Z5)

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Vuoden 2024 Acer Predator Helios Neo 16 -kannetava tarjoaa tehoja ja terävän näytön fiksuun hintaan.

  • Erinomainen Intel i9-prosessori. 240 Hz:n QHD-näyttö. Entistä edullisempi.
  • GeForce RTX 4070 ei ole huippuluokkaa, mutta riittää vallan hyvin.

Jos haaveilee markkinoiden nopeimmasta pelikannettavasta, ei Acer Predator Helios Neo 16 ole vastaus. Se on kone, jonka voi ostaa, kun ei tyydy vain haaveksimaan, vaan haluaa oikeasti jotakin käyttökelpoista hintaan, joka on saavutettava.

Acer Predator Helios Neo 16 on 3D-räiskinnässä nopeudeltaan noin puolet siitä, mitä markkinoiden parhaat pelikannettavat. Se kuitenkin maksaa kolmas- tai neljäsosan parhaimpiin verrattuna. Ja suurin osa peleistä pyörii sillä millä tahansa resoluutiolla ja nopeudella. Kunhan käyttää koneen omaa 240 Hz:n QHD-näyttöä.

Tämän vuoden malli on hyvin samankaltainen kuin viime vuoden mallikin, mutta suorituskyky on parantunut ja hinta halventunut!

Ääni & Kuva
Scroll to Top