Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat älykotituotteet 2022–2023

Älylaitteiden tarkoitus on helpottaa sellaisten asioiden tekemistä, jotka aiemmin ovat olleet vaikeita, monimutkaisia, tylsiä tai aikaa vieviä.

/ 01.11.2022 - 12:11
Vuoden parhaat älykotituotteet 2022–2023

Monen arki on ajan venyttämistä moneen asiaan, joten tarvetta oikoteille todella on. Sitä paitsi meistä on tullut mukavuudenhaluisia ja entistä huolestuneempia itsemme, perheemme ja omaisuutemme suojelemisesta.

Turvallisuuden vuoksi

Aiemmin yllättävä ovikellon soiminen saattoi aiheuttaa monessa epävarmuutta – uskaltaako mennä avaamaan, kuka siellä oikein voi olla? Nyt etuovelle saa helposti kameralla varustetun ovikellon, joten ei edes tarvitse nousta sohvalta (tai oikeastaan olla kotonakaan) nähdäkseen ja puhuakseen ulko-oven takana seisovalle vieraalle.

Nykyään saatavilla on myös todella hyviä valvontakameroita niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Nykykamerat erottavat toisistaan ihmiset, eläimet ja varisevat lehdet, joten kaikki liike ei automaattisesti enää aiheuta hälytystä.

Säästä aikaa

Monen inhokkikotityö on aikaa vievä imurointi. Vaikka robotti-imuri ei korvaakaan ihmistä siivouksen työn jäljessä, se säästää aikaa ja selkää, kun ei tarvitse itse metsästää pölypalloja sängyn ja sohvan alta. Nykyään markkinoilla on myös malleja, joiden lattianpesujälkeä ei tarvitse hävetä, vaikka kovin moni robotti-imuri ei pesupuolella vielä kovin taitava olekaan.

Älylaitteiden ohjaus

Mitä enemmän älykkäitä laitteita kotona on, sen nopeammin puhelin täyttyy sovelluksista ja pää erilaisten sisäänkirjautumisten kommervinkeistä. Puhumattakaan siitä, että pysyisi perässä siitä, mikä puheohjausjärjestelmä ohjaa mitäkin laitetta. Suunnitteilla oli, että vuoden 2021 loppuun mennessä markkinoille olisi saatu uusi standardi, joka olisi helpottanut eri valmistajien älylaitteiden yhteensopivuutta.

Odottamamme ratkaisun nimi on Matter, joka avoimen lähdekoodin ansiosta saattaa laitteet, sovellukset ja pilvipalvelut yhteen valmistajasta riippumatta.

Viimeisen vuoden aikana olemme testanneet lukuisia älykotilaitteita, joiden tarkoitus on tehdä käyttäjänsä elämästä helpompaa ja mukavampaa: olemme testanneet kaikkea kahvikoneista älyvaloihin. Listaamme alla tuotteet, joita me voimme testiemme perusteella suositella ja jotka mielestämme ansaitsevat vuoden parhaiden älylaitteiden tittelin 2022-2023.

Vinkkejä älykodin varusteluun

Jotta älykotilaitteet toimisivat oikein, on kotona oltava kaikki tilat kattava nopea ja vakaa langaton verkko. Ilmanpuhdistaja ei välttämättä ole samassa päässä taloa kuin robotti-imurin latausasema tai valvontakamerat, mutta kaikkialle ja kaikille pitää riittää nettiä. Helpoin tapa varmistaa langattoman verkon peitto on hankkia mesh-järjestelmä, joka luo kotiin useita yhdistämispaikkoja Wi-Fi-verkkoon.

Ennen kuin pääsee nauttimaan älylaitteiden tuomasta ajansäästöstä, on nähtävä hieman vaivaa niiden käyttöönoton suhteen. Vaikka tuote olisi juuri haettu kaupasta, sen ohjelmisto pitää usein ensi töikseen päivittää. Harvoin laitteita pääsee käyttämään ihan plug-and-play-periaatteella.

Saadakseen parhaan mahdollisen hyödyn irti, on ladattava tuotteelle tehty sovellus ja luotava tili. Joissain tapauksissa vaaditaan myös kuukausi- tai vuositilaus, jotta kaikki toimii ihanteellisesti. Tällaiset tilaukset voivat tulla yllättävän kalliiksi, joten kannattaa olla tarkkana ostoksilla.

Jos on hyvin tarkka tietosuojastaan, voi älykoti jäädä haaveeksi. Useimmat älylaitteet haluavat nimittäin saada käyttöoikeudet melkein kaikkeen käyttäjän puhelimessa, ja koska tuotteet toimivat kodin langattomassa verkossa, on se vähän kuin avaisi vieraille pääsyn kaikkein yksityisimpiin asioihinsa. Niinpä onkin erittäin tärkeää suojata verkko hyvällä salasanalla (lemmikin nimi ei ole hyvä salasana, vaikka olisikin kuinka söpö ja helppo muistaa) ja varmistaa, että järjestelmä on aina ajan tasalla.

 

Ehdokkaat vuoden parhaiksi älykotituotteiksi

Voittaja Vuoden parhaat älykotituotteet 2022–2023

Vuoden paras älykotituote - turvajärjestelmät

Arlo Ultra 2 Spotlight Camera

Varkaat kiinni 4K-laadulla

Arlon luksusvartiointikamerat pitävät kotia silmällä terävällä Ultra HD -resoluutiolla.

Mitä tulee kodin älykkäisiin turvalaitteisiin, on olemassa Arlo – ja sitten on kaikki muut. Alkujaan Netgearista erkautunut Arlo on ollut valvontakameramarkkinoilla pidempään kuin useimmat muut, ja sen valikoima on valtava.

Arlo Ultra 2 tallentaa videokuvaa 4K-resoluutiolla, myös pilkkopimeässä. Ulkona ja sisällä. Kameran ledvalo syttyy havaitessaan liikettä ja valaisee vieraan kirkkaan valkoisella valolla. Näin tulijoille ei jää epäselväksi, että heidät on huomattu – ja tallennettu videolle.

Kamera tunnistaa ihmisiä, eläimiä ja ajoneuvoja. Järjestelmän joka kameralle voi asettaa erikseen, miten reagoida näihin kohteisiin tai muuhun liikkeisiin, vai reagoidako mitenkään. Yksi skenaario voisi olla vaikkapa se, että olohuoneessa kamera hälyttää ihmisistä, mutta ei elämistä tai muusta liikkeestä, kuten ikkunan takana heiluvista puunoksista. Etuoven kameran puolestaan voi asettaa tunnistamaan toimitetut paketit.

Arlo Ultra 2 on kalleimpia yksityiskäyttöön tarkoitettuja valvontajärjestelmiä, ja hankintahinnan lisäksi siihen kuuluu myös kuukausihintainen tilaus, joka on tuplasti kalliimpi kuin Googlen vastaava. Arlo on kuitenkin myös kokeneimpia ja hyvämaineisimpia kodin valvontajärjestelmiä. Toisin kuin Ringillä – tai Googlella – on Arlon maine asiakkaiden yksityisyyden käsittelijänä moitteeton. Arlo Ultra 2 eroaa kilpailijoistaan ja muista Arlon tuotteista videonlaadullaan. 4K-kuvan ansiosta kuvasta todella erottaa, mitä kotona tai pihapiirissä on meneillään – ja sehän juuri on valvontakameran idea.

Vuoden paras robotti-imuri

Roborock S7 MaxV Ultra

Paras siivousapuri

Huisin kallis Roborock S7 MaxV Ultra on kaikkien aikojen fiksuin robotti-imuri.

S7-sarjan MaxV-versioita on kolme: testissämme kävi MaxV Ultra, jossa on MaxV- ja MaxV Plus -mallien tapaan Lidar-kartoitus ja esteet, kuten johdot, tunnistava kamera.

Ultra-versioon kuuluu Roborockin suurin latausasema. Se täyttää robotin 200-millilitraisen vesisäiliön ja tyhjentää pölysäiliön. Se osaa jopa pestä imurin pohjassa olevan mopin.

Roborock-sovelluksesta saa aktivoitua puheohjauksen ja käskeä imuria siivoamaan vaikkapa ruokapöydän alta. Kun imuri nimittäin on pari kertaa tutustunut kotiin, se muodostaa 3D-skannauksen avulla käsityksen kodin pohjasta ja tietää, missä mikäkin huonekalu sijaitsee ja osaa erottaa sohvan pöydästä.

S7-mallin tapaan myös S7 MaxV Ultran siivousjälki on erinomaista. Siinä missä S7 jättää satunnaisia muruja, ei MaxV:n kierroksen jälkeen lattialle jää tahraakaan. Silti se ei aja lattialle jääneiden sukkien tai tohvelien yli.

Roborock S7 MaxV Ultralla on vihdoin silmät ja entistä fiksummat aivot. Se on kaikessa S7-mallia parempi, mutta toki myös tuplasti kalliimpi. Hinta johtuu muun muassa suuresta, joskin käytännöllisestä tyhjennysasemasta. Imurilla menee jonkin aikaa huoneiden ja kalusteiden opetteluun ja sen omistajalla sovellukseen tutustumiseen. Sovellus voisi olla käyttäjäystävällisempi ja nopeampi, mutta se ei poista sitä tosiseikkaa, että Roborock S7 MaxV Ultra on tämän hetken tehokkain, fiksuin ja varmaankin paras robotti-imuri.

Vuoden älykotituote - innovaatio

WiZ SpaceSense

Älylampun kuudes aisti

Näppärän ohjelmistopäivityksen ansiosta WiZin älylamput huomaavat sinut myös pimeässä.

Kaikki älykodissa on älykästä, se on selvä. Mutta WiZin SpaceSense on aivan poikkeuksellinen esimerkki älykkäästä innovaatiosta ja ansaitsee siksi Vuoden parhaan älykoti-innovaation tittelin.

WiZ on paitsi tuonut aivan uudenlaisen toiminnon älyvalotuotteisiinsa, myös onnistunut lisäämään sen jo olemassa oleviin valoihinsa. Ohjelmistopäivityksen avulla vanhoihinkin WiZ-valoihin saatava SpaceSense tekee älyvaloista myös liiketunnistimia. Uuteen kotiin ei siis enää tarvita erillisiä liiketunnistimia, sillä WiZ-lamput ”aistivat”, kun joku kävelee tilassa.

SpaceSensen toiminto perustuu siihen, että polttimo havaitsee muutoksia huoneen Wi-Fi-signaalissa tutkan tavoin. Kun ihminen kävelee huoneessa, tulee langattomaan verkkoon pieni häiriö. Vertaamalla signaalia muihin huoneen WiZ-valoihin järjestelmä laskee, että tilassa on liikettä.

SpaceSense on myös tarpeeksi herkkä huomatakseen liikkuvien kohteiden koon. Näin vältytään siltä, että valot syttyisivät keskellä yötä, kun koira nousee ylös ja käy keittiössä juomassa. Sovelluksesta voi määrittää itse, minkäkokoisten kohteiden liikkeisiin lamppujen tulisi reagoida.

Äärettömän fiksu ominaisuus. Eikä tarvitse pelätä, että yöpyödän lamppu vakoilisi: liikkeen laskeminen tapahtuu älylampuissa itsessään ja sovelluksessa. Dataa liikkeistä ei lähetetä ulkopuolelle. Ja koska järjestelmä perustuu olemassa olevaan Wi-Fi-signaaliin, ei kotiin pääse mitään uusia mysteerisäteitä.

SpaceSense toimii kaikissa WiZin lampuissa ainakin päivityksen jälkeen. Toistaiseksi edes WiZin kalliimmalla sisaryrityksellä Philips Huella ei liiketunnistusmahdollisuutta ole.

Ääni & Kuva
Scroll to Top