Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat äänilähteet ja vahvistimet 2022-2023

Modernissa stereojärjestelmässä vinyylilevyt ja striimaus elävät sulassa sovussa.

/ 01.11.2022 - 12:03
Vuoden parhaat äänilähteet ja vahvistimet 2022-2023

Useimmat nauttivat musiikkinsa pääosin arjen taustalla. Musiikkia kuunnellaan täyslangattomista nappikuulokkeista, keittiön monihuonekaiuttimesta tai suoraan puhelimen kaiuttimesta (huhhuh). Mutta kun haluaa rauhoittua ja keskittyä musiikin kuunteluun, on stereosysteemi edelleen paras valinta.

Kokosimme alle tämän hetken parhaat äänilähteet ja vahvistimet stereokokonaisuutta varten.

Äänilähteet

Harva enää ostaa puhtaasti digitaalisia äänilähteitä, sillä useimmissa vahvistimissa on digitaaliset sisääntulot ja monessa myös suoratoisto-ominaisuudet. Niinpä koko lähdekomponentin voi unohtaa ja kytkeä vain kannettavan tai puhelimen suoraan vahvistimeen.

Kodeissa on kuitenkin käytössä yhä täysin analogisia vahvistimia, joita voi tuoda nykypäivään verkko- tai mediasoittimen avulla. Monelle sitä paitsi analoginen levysoitin on parasta, mitä on. Vinyylisoittimien myynti onkin ollut tasaisessa kasvussa viimeiset 10 vuotta, ja on nyt suurin piirtein samalla tasolla kuin vuonna 1992. Sen sijaan toinen analogilähteiden klassikko, radiovastaanotin, on täysin kuollut. Radiota toki kuunnellaan edelleen, mutta digitaalisesti striimaten.

 

Hi Fi oppslag II

Vahvistin

Vahvistinvalikoima on nykyään varsin laaja, ja parhaimmillaan erilaisten mallien välillä voi olla 25-kertainen hintaero. Teknisestikin vaihtelua on pikkuruisista eväsrasian kokoisista D-luokan vahvistimista järkälemäisiin putkivahvistimiin, joiden liikuttelu on kahden henkilön hommaa.

Suurimmalle osalle yhteistä varustelua ovat digitaaliset sisääntulot ja sisäänrakennettu striimaus. Riittää, että yhdistää tällaiseen vahvistimeen kaiuttimet, ja kokonaisuus on valmis!

Vinkkejä hifiostoksille:

Käytä korviasi

Me toimituksessa hyödynnämme väsymättömästi ammattitaitoamme kuunnellaksemme jokaisen kategorian parhaat tuotteet (kovaa hommaa, mutta jonkunhan sekin on tehtävä!). Niinpä arvon lukijamme voivat olla varmoja, että Vuoden parhaaksi valitut laitteet todella edustavat parhaista parhaimpia.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän parhaaksi valitsemamme laite olisi oikea valinta juuri sinulle. Suosittelemme kartoittamaan kiinnostavat tuotteet etukäteen ja käymään sitten hifimyymälässä kuuntelemassa vaihtoehtoja. Oma korva kertoo kyllä, mikä kuulostaa parhaalta.

Luota siis makuusi, lue testejä ja selvitä itsellesi, mitä oikeastaan uudella järjestelmällä tai vanhan päivityksellä haluat saavuttaa. Sitten vain asiantuntevaan myymälään kertomaan suunnitelmasta!

Tärkeä vinkki: jos hifijälleenmyyjä alkaa haukkua kilpailijoita, tiedät tulleesi väärään paikkaan. Voit viedä rahasi jonnekin muualle.

Kaapelit ja lisävarusteet

Kaapelimaailma on herhiläispesä, johon harva haluaa koskea. Kaapeleita kuitenkin tarvitaan kokonaisuuden osana. Kaapeleihin hurahtaneet hifistit saattavat kertoa juttuja, jotka kuulostavat enemmänkin taikauskolta kuin tieteeltä, ja itsensä voi saattaa vararikkoon ostamalla pari metriä jännittävää johtoa, jonka vain tietyn valmistajan tuntemat audiohenget ovat siunanneet. Neuvomme pidättäytymään kaikkein villeimmistä versiosta. Hyvät kaapelit voivat kuitenkin maksaa vähän enemmän kuin etukäteen arvelit, joskaan eivät sentään yhtä paljon kuin kaiuttimet.

Ehdokkaat vuoden parhaiksi äänilähteiksi ja vahvistimiksi 2022-2023

Voittaja Vuoden parhaat äänilähteet ja vahvistimet 2022-2023

Vuoden paras äänilähde, premium

Pro-Ject Debut Pro

Luokkansa paras ostos

Pro-Ject Debut Pro on paras valinta kaikille, jotka haluavat parempaa sointia LP-levyistään.

Pro-Ject on sijoittanut rahansa jännittävän muotoilun ja krumeluurin sijaan itse asiaan eli siihen, kuinka saada mahdollisimman hyvää äänenlaatua vinyylilevystä. Debut Pro onkin varustettu uudella 8,6-tuumaisella hiilikuitupäällystetyllä alumiinivarrella, joka keveytensä ja jäykkyytensä ansiosta vähentää resonanssia.

Toisessa päässä on CNC-työstetty teräskomponentteja, jotka on päällystetty nikkelillä naarmuuntumisen estämiseksi. Toisessa päässä on Moving Magnet -rasia Pro-Ject Pick it Pro.

Monessa kohdassa on käytetty TPE:tä eli termomuovista kumia, joka vähentää resonanssia. TPE-materiaalia on moottorin kiinnikkeissä, vastapainossa ja tasapainotetun mustan alumiinilevylautasen sisällä. Yhdessä kolmen korkeussäädettävän metallijalan kanssa soittimen pitäisi vaimentaa resonanssia tehokkaammin ja päästää kaiuttimiin pelkkää musiikin ääntä.

Pro-Jectin X2-soitin tuo musiikista hienojakoisempia yksityiskohtia esiin, mutta edullisempi Debut Pro pääsee niin lähelle X2:n äänenlaatua, että useimmille ihmisille se lienee parempi hankinta.

X2:n tapaan se tarjoilee todella laajan äänimaiseman, jossa on uskottavaa syvyyttä ja väkevää bassontoistoa. Halvempaan Rega Planar 1 -soittimeen tai tavalliseen Debut-soittimeen verrattuna on Pro-mallin dynamiikoissa suurempi kontrasti ja basso toistuu uskottavammin ja painokkaammin.

Pro-Ject Debut Pro on hintaluokkansa parhaita ostoksia. Harva levysoitin yltää Pro-mallin moitteettomaan suoritukseen, ja laatu näkyy heti levysoitinta laatikosta purkaessa: käsityön määrä on vakuuttava. Kun neulan laskee levylle, ei soitin petä, ja siksi Debut Prota voi suositella kaikille musiikin ystäville, jotka haluavat saada levykokoelmastaan enemmän irti.

Vuoden paras mediasoitin, basic

Google Chromecast 4K Google TV:llä

Uusi elämä vanhalle tv:lle

Jos kodin äly-tv:n ikä alkaa jo näkyä, voi sille tehdä pikanuorennuksen Googlen mahtavan lisälaitteen avulla.

Google Chromecast on vihdoin saanut kaukosäätimen. Ja Google TV -käyttöliittymän. Google TV on mainio äly-tv-järjestelmä, joka tarjoaa laajan valikoiman suoratoistopalveluita ja muita Android-sovelluksia ja mahdollistaa niiden ohjauksen kaukosäätimen avulla.

Chromecastilla voi edelleen toki striimata sisältöjä entiseen tapaan. Applen AirPlay ja Chromecast muistuttavatkin nykyään toisiaan enemmän kuin koskaan.

Selkeä äly-tv

Google TV on todella selkeä käyttöliittymä, josta löytyvät Netflixin, HBO Maxin, Disney+:n ja jopa Apple TV+:n kaltaiset palvelut sekä suomalaiset tv-kanavat ja paikallisten tiedostojen toisto Plexin kautta. Tarjolla on myös käteviä työkaluja, kuten verkon nopeustesti, selain, verkkodiagnostiikka ja muuta. Halutessaan laitetta voi ohjata puheella, kun painaa kaukosäätimen puheavustajanappia tai käyttää nuolinäppäimiä.

Kaukosäätimellä klikkailu sujuu nopeammin kuin monella uudella televisiolla. Kuvanlaadussakaan ei ole moittimista, ja koska Chromecast tukee 4K-resoluutiota, HDR-kuvaa ja Dolby Vision -formaattia, voi elokuvia ja sarjoja katsoa haluamallaan laadulla. Jos omistaa 4K-television tai -videoprojektorin, saa Chromecastista eniten irti. Bluetooth-liitännän ansiosta projektorista ei sitä paitsi tarvitse vetää pitkiä johtoja äänijärjestelmälle, vaan äänen saa kuulumaan langattomasti.

Television ja videoprojektorin paras kaveri

Googlen olisi alun alkaenkin pitänyt tehdä Chromecast Google TV:llä varustettuna. Kokonaisuus tarjoaa Ultra HD -kuvanlaatua ja kaikki Google TV:n toiminnot ja ominaisuudet pienessä paketissa, jota ohjataan kaukosäätimellä. Muutamalla kympillä saa päivitettyä vanhan televisionsa tai projektorinsa tähän päivään.

Arjessa uudesta Chromecastista on paljon iloa, sillä se tekee tv:n katselusta sujuvampaa ja nopeampaa kuin monella uudellakaan televisiolla. Apple TV:hen on vielä matkaa, mutta tähän hintaan puutteet antaa mielellään anteeksi. Chromecast Google TV:llä on paras lahja, jonka vanhalle tv:lle tai projektorille voi antaa.

Vuoden paras integroitu vahvistin, Premium

Marantz Model 40n

Luokkansa täydellisin

Marantzin vahvistin herättää henkiin minkä tahansa kokoonpanon ja on päivänselvä valinta vuoden parhaaksi premium-vahvistimeksi.

Laadukkaasti tehty ja mahtavan kuuloinen Model 40n on niin lähellä täydellisyyttä kuin tässä hintaluokassa vain mahdollista on. Suoratoistomahdollisuus, digitaaliset sisääntulot ja levysoitinliitäntä löytyvät, eli mitään ei puutu. Vahvistimen kaikkiaan kahdeksan ulostulotransistoria antavat 70 watin tehon per kanava. Vähän vähemmän kuin Model 30:n 100 wattia siis, mutta käytännössä eroa ei juuri huomaa.

Model 40n on yksi harvoja kaksikanavaisia HDMI-liitännällä. Äänenpalautuskanava löytyy, joten ideana on voida kytkeä vahvistin televisioon, jonka jälkeen ääntä voi säätää tv:n kaukosäätimellä. Useimpien digitaalisiin tarpeisiin ovat laitteen optinen ja koaksiaalisisääntulo täysin riittävät, mutta kannattaa huomioida, ettei USB-sisääntuloa ole vaikkapa kannettavan ääntä varten. Tarjolla on yksi USB-A-liitäntä, jonka kautta voi soittaa musiikkia USB-tikulta tai ladata kännykkää.

Sointi on samankaltainen kuin Model 30:ssa, mutta lämpimämpi ja pyöreämpi. Eroa tehoissa ei tosiaankaan huomaa. Model 40n toistaa bassoa vahvasti ja koko taajuusalueella on hyvä dynaaminen kontrasti. Sointi on todella mukaansa tempaava ja mielestäni tenhoaa innostuneemmin kuin Model 30:ssa.

Integroidusta Marantz Model 40n -vahvistimesta puuttuu Model 30:sta tuttu MC-sisääntulo, mutta muuten mitään ei jää kaipaamaan. Kaikki musiikki kuulostaa mahtavalta ja sointi on ihastuttavan lämmin ja koukuttava. Suoratoistomahdollisuuksien ja digitaalisten sisääntulojen, kuten HDMI:n, myötä Model 40n tarvitsee vain hyvän kaiutinparin, ja loppuelämän stereojärjestelmä on valmis. Jos pitäisi valita Model 30:n ja 40n:n välillä, valitsisin 40n-mallin, joka on mielestäni parempi ja tarjoaa kaiken yleisesti tarvittavan.

Vuoden paras integroitu vahvistin, Highend

Octave V 70 SE

Putkivahvistimissa on eroa

Octave Audio V 70 SE kääntää putkivahvistimille asetetut odotukset ylösalaisin.

Octave-vahvistimen sointi ei ole lainkaan sellainen lämmin ja täyteläinen kuin putkivahvistimilla usein. Tiettyjen kaiuttimien kanssa sointi voi olla jopa ohut. Ja kylmä. Enemmän joidenkin transistorivahvistimien kaltainen. Kun Octaveen tutustuu, huomaakin sen soittavan tarkemmin kuin putkivahvistimet yleensä.

Saksalaisvalmisteinen V 70 SE kuuluu putkivahvistimiin erikoistuneen Octave Audion laajaan valikoimaan. Malli kuuluu integroitujen vahvistimien keskikastiin ja on tehokkaampi versio V 40 SE -mallista. Nimensä mukaisesti tehoa on 70 wattia per kanava 4 ohmilla.

Octaven vahvistimissa erikoista on se, että niihin voi lisätä vaikkapa phono-moduulin tai ylimääräisen RCA- tai XLR-sisääntulon. Moduulit maksavat joitakin kymppejä kappaleelta ja integroituihin vahvistimiin niitä voi tilata jälkikäteenkin, jolloin ne tosin on vietävä liikkeeseen asennettavaksi – niitä ei vain tökätä kiinni.

Octave Audion integroitu V 70 SE yllättää. Se ravistelee putkivahvistimiin liitettyjä ennakkoluuloja ja sopii sellaisillekin harrastajille, jotka eivät uskoisi olevansa putkivahvistimesta kiinnostuneita. Laite vaikuttaa laadukkaammin tehdyltä kuin moni kalliimpi vahvistin ja yltää vertailussa äänenlaadussa niiden tasolle. V 70 SE kontrolloi dynamiikkoja paremmin kovallakin volyymillä eikä hätkähtänyt päästellessään musiikkia täydellä teholla KEF-kaiutinten läpi. Se on myös joustavampi kuin monet integroidut vahvistimet levysoitinliitäntämahdollisuuden ja erityisen raskastehoisille kaiuttimillekin sopivan suodinkapasiteetin ansiosta. Octaven vahvistinta kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa, jos ei muuten niin ennakkoluulojaan haastaakseen.

Vuoden paras kuulokevahvistin, Premium

FiiO K9 Pro ESS

Hakkaa useimmat

Kaikista vuoden aikana kokeilemistamme kuulokevahvistimista yksikään ei rikkonut odotuksiamme kuten FiiO K9 Pro ESS.

FiiO K9 Pro ESS pitää sisällään kaksi rinnakkain yhdistettyä ES9038PRO-nimistä DAC-sirua, joka on ESS:n lippulaivatuote. Molemmat ovat 8-kanavaisia DA-muuntimia, mutta ideana on, että jos kanavat yhdistää, saa hälypohjaa vaimennettua. Tässä tapauksessa melua saa vaimennettua jo valmiiksi alhaisesta –132 dB:stä lähes olemattomaan –140 dB:iin.

Liitännöissä piisaa

Tietokoneen voi yhdistää vahvistimen USB-B-sisääntuloon, jolloin saa jopa 384 kHz:n resoluutiota. Muut äänilähteet voi kytkeä koaksiaali- tai optisen digitaalisen sisääntulon kautta. Musiikin striimausta varten puhelimesta tarjolla myös Bluetooth-vastaanotin. Analogiseen linjasisääntuloon voi kytkeä levysoittimen. Melkein kuulokekaapelin tyypistä riippumatta kaikenlaiset kuulokkeet saa kytkettyä, paitsi ei sähköstaattista.

Paljon tehoa, paljon viihdettä

Ensimmäiseksi vahvistimesta huomaa, miten hyvin se kontrolloi kuulokkeita. Ei uskoisi, että planaarisella Audeze LCD-5-mallilla on niinkin alhainen impedanssi kuin 14 ohmia, sillä juuri sen vuoksi Audezen kuulokkeet ovat monelle vahvistimelle haaste. FiiOlla ei ole minkäänlaisia vaikeuksia, vaan musiikki toistuu uskomattoman kauniisti ja keskirekisterin taika pääsee upeasti esiin.

Sony MDR-Z1R-kuulokkeiden kanssa saan niistä irti basson painokkuuden ja iskevyyden, jonka tiedän niissä lymyilevän. En jää kaipaamaan mitään. Toisin sanoen K9 Pro ESS on loistava all-in-one-laite, joka voi pyörittää ihmisen koko kuulokekokoelmaa sen ansaitsemalla kunnioituksella.

Luokkansa paras

FiiOn vahvistimessa riittää tehoa raskaimpien bassorytmien hallitsemiseen samalla, kun keskirekisterin fokus säilyy. Sointi on erotteleva ja erityyppisten teosten musikaalisuus tulee hienosti esiin. Kuulokkeet määrittelevät äänimaiseman, kun taas vahvistin on vastuussa hallinnasta ja erottelevuudesta. FiiO K9 Pro on kaikista kuulemistamme vaihtoehdoista hintaluokkansa parhaimman kuuloinen kuulokevahvistin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top