Useimmat nauttivat musiikkinsa pääosin arjen taustalla. Musiikkia kuunnellaan täyslangattomista nappikuulokkeista, keittiön monihuonekaiuttimesta tai suoraan puhelimen kaiuttimesta (huhhuh). Mutta kun haluaa rauhoittua ja keskittyä musiikin kuunteluun, on stereosysteemi edelleen paras valinta.
Kokosimme alle tämän hetken parhaat äänilähteet ja vahvistimet stereokokonaisuutta varten.
Äänilähteet
Harva enää ostaa puhtaasti digitaalisia äänilähteitä, sillä useimmissa vahvistimissa on digitaaliset sisääntulot ja monessa myös suoratoisto-ominaisuudet. Niinpä koko lähdekomponentin voi unohtaa ja kytkeä vain kannettavan tai puhelimen suoraan vahvistimeen.
Kodeissa on kuitenkin käytössä yhä täysin analogisia vahvistimia, joita voi tuoda nykypäivään verkko- tai mediasoittimen avulla. Monelle sitä paitsi analoginen levysoitin on parasta, mitä on. Vinyylisoittimien myynti onkin ollut tasaisessa kasvussa viimeiset 10 vuotta, ja on nyt suurin piirtein samalla tasolla kuin vuonna 1992. Sen sijaan toinen analogilähteiden klassikko, radiovastaanotin, on täysin kuollut. Radiota toki kuunnellaan edelleen, mutta digitaalisesti striimaten.
Vahvistin
Vahvistinvalikoima on nykyään varsin laaja, ja parhaimmillaan erilaisten mallien välillä voi olla 25-kertainen hintaero. Teknisestikin vaihtelua on pikkuruisista eväsrasian kokoisista D-luokan vahvistimista järkälemäisiin putkivahvistimiin, joiden liikuttelu on kahden henkilön hommaa.
Suurimmalle osalle yhteistä varustelua ovat digitaaliset sisääntulot ja sisäänrakennettu striimaus. Riittää, että yhdistää tällaiseen vahvistimeen kaiuttimet, ja kokonaisuus on valmis!
Vinkkejä hifiostoksille:
Käytä korviasi
Me toimituksessa hyödynnämme väsymättömästi ammattitaitoamme kuunnellaksemme jokaisen kategorian parhaat tuotteet (kovaa hommaa, mutta jonkunhan sekin on tehtävä!). Niinpä arvon lukijamme voivat olla varmoja, että Vuoden parhaaksi valitut laitteet todella edustavat parhaista parhaimpia.
Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän parhaaksi valitsemamme laite olisi oikea valinta juuri sinulle. Suosittelemme kartoittamaan kiinnostavat tuotteet etukäteen ja käymään sitten hifimyymälässä kuuntelemassa vaihtoehtoja. Oma korva kertoo kyllä, mikä kuulostaa parhaalta.
Luota siis makuusi, lue testejä ja selvitä itsellesi, mitä oikeastaan uudella järjestelmällä tai vanhan päivityksellä haluat saavuttaa. Sitten vain asiantuntevaan myymälään kertomaan suunnitelmasta!
Tärkeä vinkki: jos hifijälleenmyyjä alkaa haukkua kilpailijoita, tiedät tulleesi väärään paikkaan. Voit viedä rahasi jonnekin muualle.
Kaapelit ja lisävarusteet
Kaapelimaailma on herhiläispesä, johon harva haluaa koskea. Kaapeleita kuitenkin tarvitaan kokonaisuuden osana. Kaapeleihin hurahtaneet hifistit saattavat kertoa juttuja, jotka kuulostavat enemmänkin taikauskolta kuin tieteeltä, ja itsensä voi saattaa vararikkoon ostamalla pari metriä jännittävää johtoa, jonka vain tietyn valmistajan tuntemat audiohenget ovat siunanneet. Neuvomme pidättäytymään kaikkein villeimmistä versiosta. Hyvät kaapelit voivat kuitenkin maksaa vähän enemmän kuin etukäteen arvelit, joskaan eivät sentään yhtä paljon kuin kaiuttimet.