Vuosi 2024 on ollut tietokonemarkkinalle uudenlainen. Tänä vuonna ei varmaankaan mitään tuotetta ole onnistuttu lanseeraamaan ilman mainintaa tekoälystä – kaikki on AI-sitä ja AI-tätä. PC-puolella se on myös johtanut siihen, että vuoden ensimmäisen kolmen kvartaalin aikana julkaistiin kolme uutta teknologiasukupolvea.
Juuri ennen vuodenvaihdetta esiteltiin Intelin Core Ultra -prosessorit, joissa oli uutuutena neuroverkkoprosessorit eli NPU:t, joiden tehtävä on huolehtia tekoälylaskennasta. Intelin prosessoreiden AI-laskentateho oli kuitenkin heikko, joten Qualcomm näki tilaisuutensa tulleen ja lähti valloittamaan markkinoita Snapdragon X Elite -prosessorillaan. Mutta loppukesästä Intel olikin jo saanut valmiiksi parannellun Series 2 -version Core Ultra -prosessorimallistosta.
Kehitys on hyvä asia ja kilpailu hyödyllistä, mutta vauhti on nyt sellainen, että täytyy olla tarkkana tietokoneen valinnan kanssa, ettei se vanhennu ennen aikojaan. Koneiden AI-suorituskyvyssä on nimittäin isoja eroja, vaikka mallit saattaisivatkin muutoin olla samanlaisia.
Toinen huomioitava seikka on siinä, että tähän mennessä tekoäly on lähinnä ollut ratkaisu ongelmaan, jota ei vielä ole keksitty. Niinpä moneen PC-tehtävään voi hyvin riittää, kun valitsee jonkin alkuvuodesta julkaistun mallin – niitä myydään nyt nimittäin varsin hyvillä alennuksilla.
Pelirintamalla on ollut suoraviivaisempaa. Tuttuun tapaan gaming-maailmassa mantra on kuulunut tänäkin vuonna ”nopeammin, tehokkaammin, kevyemmin”. Prosessorit ovat tänä vuonna nopeampia (kuten joka vuosi), ja niissä on myös enemmän ytimiä ja emolevyllä yleensä hiukan enemmän muistia. Grafiikkapuolella Nvidia on tuttuun tapaan hallinnut. Tämän vuoden malleista kannattaa etsiä GeForce RTX 40 -sarjan näytönohjaimia. Samalla tekniikka on taas kehittynyt niin, että yhä tehokkaampaa rautaa saadaan mahdutettua yhä pienempiin kuoriin.
Vuonna 2024 heitimme hyvästit Full HD -näytöille (1920 x 1080 pikseliä) kaikkein halvimpia koneita lukuun ottamatta. Tänä päivän kannettavan näytön resoluutio on vaakasuunnassa yleensä 3 000 pikseliä. Ja tietysti näytöissä on nykyään myös OLED-paneelit.
Ota huomioon ainakin nämä, kun ostoslistalla on…
Kannettava
Kun on ostamassa kannettavaa työskentelyyn tai opiskeluun, ovat kompakti koko ja kevyt paino (1–1,5 kg) tärkeitä tekijöitä. Myös akunkesto on tärkeä tarkistaa, jotta ei aina tarvitse kuljettaa laturia mukanaan. Suoritusteho harvoin on ongelma, kunhan koneessa on uudehko prosessori eli vähintään Intel Core 7 Ultra tai AMD Ryzen 8. Kannettavassa on hyvä olla ainakin 16 GB RAM ja 512 GB SSD.
Pelikannettava
Pelikoneessa näytönohjain on tärkein komponentti. Parhaita tällä hetkellä ovat GeForce RTX 4080 ja RTX 4090, mutta huippuluokan näytönohjain maksaa yhtä paljon kuin koneen muut osat yhteensä. Pelaaminen vaatii myös muistia, joten kannettavassa on hyvä olla vähintään 32 GB RAM. Prosessoriksi kannattaa valita vähintään 14. sukupolven Intel Core i9 tai AMD Ryzen 9.
Näyttö
Jos työskentelee kannettavalla monta tuntia päivässä, on ulkoinen näyttö paras lahja, jonka voit itsellesi antaa. 27-tuumainen tai sitä suurempi vähintään QHD-resoluution näyttö mahdollistaa useamman dokumentin aukipitämisen samanaikaisesti vaikkapa sähköpostiohjelman vieressä. Mukavin työskentelyasento löytyy, kun näyttöä voi säätää korkeussuunnassa ja kallistaa.
Pelinäyttö
Pelinäytössä – olipa se kannettavassa tai ulkoinen – pitäisi olla vähintään 165 Hz:n virkistystaajuus ja alle 1 millisekunnin vasteaika. Jos budjetti on tiukka eikä tehokkaan näytönohjaimen (GeForce RTX 4070 tai parempi) ostaminen ole mahdollista, voi Full HD -resoluutio olla järkevä kompromissi, jolloin näytönohjaimen ei tarvitse käyttää ylimääräistä tehoa useamman pikselin laskemiseen.
Reititin
Melkein kaikilla on nykyään nopea nettiliittymä – 1 GB sekunnissa ei ole tavaton nopeus. Jotta nopeasta yhteydestä pääsisi nauttimaan kodin joka kolkassa, on oltava myös hyvä reititin – tai mieluummin useampia. Useamman reitittimen muodostama mesh-järjestelmä luo kotiin kattavimman langattoman verkon. Nopeinta reititintä ei välttämättä tarvitse, sillä reitittimen 25 Gb/s-nopeudesta ei ole iloa, jos liittymäsopimuksessa lukee vain 1 Gb/s.