Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Tietokoneiden ja oheislaitteiden helmet

Vuoden paras tietotekniikka 2024-2025

2024 on ollut tekoälytoimintojen vuosi. PC-markkinoilla se on aiheuttanut kuohuntaa.

/ 04.11.2024 - 00:00
Vuoden paras tietotekniikka 2024-2025

Vuosi 2024 on ollut tietokonemarkkinalle uudenlainen. Tänä vuonna ei varmaankaan mitään tuotetta ole onnistuttu lanseeraamaan ilman mainintaa tekoälystä – kaikki on AI-sitä ja AI-tätä. PC-puolella se on myös johtanut siihen, että vuoden ensimmäisen kolmen kvartaalin aikana julkaistiin kolme uutta teknologiasukupolvea.

Juuri ennen vuodenvaihdetta esiteltiin Intelin Core Ultra -prosessorit, joissa oli uutuutena neuroverkkoprosessorit eli NPU:t, joiden tehtävä on huolehtia tekoälylaskennasta. Intelin prosessoreiden AI-laskentateho oli kuitenkin heikko, joten Qualcomm näki tilaisuutensa tulleen ja lähti valloittamaan markkinoita Snapdragon X Elite -prosessorillaan. Mutta loppukesästä Intel olikin jo saanut valmiiksi parannellun Series 2 -version Core Ultra -prosessorimallistosta.

Kehitys on hyvä asia ja kilpailu hyödyllistä, mutta vauhti on nyt sellainen, että täytyy olla tarkkana tietokoneen valinnan kanssa, ettei se vanhennu ennen aikojaan. Koneiden AI-suorituskyvyssä on nimittäin isoja eroja, vaikka mallit saattaisivatkin muutoin olla samanlaisia.

Toinen huomioitava seikka on siinä, että tähän mennessä tekoäly on lähinnä ollut ratkaisu ongelmaan, jota ei vielä ole keksitty. Niinpä moneen PC-tehtävään voi hyvin riittää, kun valitsee jonkin alkuvuodesta julkaistun mallin – niitä myydään nyt nimittäin varsin hyvillä alennuksilla.

Pelirintamalla on ollut suoraviivaisempaa. Tuttuun tapaan gaming-maailmassa mantra on kuulunut tänäkin vuonna ”nopeammin, tehokkaammin, kevyemmin”. Prosessorit ovat tänä vuonna nopeampia (kuten joka vuosi), ja niissä on myös enemmän ytimiä ja emolevyllä yleensä hiukan enemmän muistia. Grafiikkapuolella Nvidia on tuttuun tapaan hallinnut. Tämän vuoden malleista kannattaa etsiä GeForce RTX 40 -sarjan näytönohjaimia. Samalla tekniikka on taas kehittynyt niin, että yhä tehokkaampaa rautaa saadaan mahdutettua yhä pienempiin kuoriin.

Vuonna 2024 heitimme hyvästit Full HD -näytöille (1920 x 1080 pikseliä) kaikkein halvimpia koneita lukuun ottamatta. Tänä päivän kannettavan näytön resoluutio on vaakasuunnassa yleensä 3 000 pikseliä. Ja tietysti näytöissä on nykyään myös OLED-paneelit.

Ota huomioon ainakin nämä, kun ostoslistalla on…

Kannettava

Kun on ostamassa kannettavaa työskentelyyn tai opiskeluun, ovat kompakti koko ja kevyt paino (1–1,5 kg) tärkeitä tekijöitä. Myös akunkesto on tärkeä tarkistaa, jotta ei aina tarvitse kuljettaa laturia mukanaan. Suoritusteho harvoin on ongelma, kunhan koneessa on uudehko prosessori eli vähintään Intel Core 7 Ultra tai AMD Ryzen 8. Kannettavassa on hyvä olla ainakin 16 GB RAM ja 512 GB SSD.

Pelikannettava

Pelikoneessa näytönohjain on tärkein komponentti. Parhaita tällä hetkellä ovat GeForce RTX 4080 ja RTX 4090, mutta huippuluokan näytönohjain maksaa yhtä paljon kuin koneen muut osat yhteensä. Pelaaminen vaatii myös muistia, joten kannettavassa on hyvä olla vähintään 32 GB RAM. Prosessoriksi kannattaa valita vähintään 14. sukupolven Intel Core i9 tai AMD Ryzen 9.

Näyttö

Jos työskentelee kannettavalla monta tuntia päivässä, on ulkoinen näyttö paras lahja, jonka voit itsellesi antaa. 27-tuumainen tai sitä suurempi vähintään QHD-resoluution näyttö mahdollistaa useamman dokumentin aukipitämisen samanaikaisesti vaikkapa sähköpostiohjelman vieressä. Mukavin työskentelyasento löytyy, kun näyttöä voi säätää korkeussuunnassa ja kallistaa.

Pelinäyttö

Pelinäytössä – olipa se kannettavassa tai ulkoinen – pitäisi olla vähintään 165 Hz:n virkistystaajuus ja alle 1 millisekunnin vasteaika. Jos budjetti on tiukka eikä tehokkaan näytönohjaimen (GeForce RTX 4070 tai parempi) ostaminen ole mahdollista, voi Full HD -resoluutio olla järkevä kompromissi, jolloin näytönohjaimen ei tarvitse käyttää ylimääräistä tehoa useamman pikselin laskemiseen.

Reititin

Melkein kaikilla on nykyään nopea nettiliittymä – 1 GB sekunnissa ei ole tavaton nopeus. Jotta nopeasta yhteydestä pääsisi nauttimaan kodin joka kolkassa, on oltava myös hyvä reititin – tai mieluummin useampia. Useamman reitittimen muodostama mesh-järjestelmä luo kotiin kattavimman langattoman verkon. Nopeinta reititintä ei välttämättä tarvitse, sillä reitittimen 25 Gb/s-nopeudesta ei ole iloa, jos liittymäsopimuksessa lukee vain 1 Gb/s.

 

Ehdokkaat vuoden parhaiksi tietokoneiksi ja lisävarusteiksi 2024-2025

Voittaja Vuoden paras tietotekniikka 2024-2025

Vuoden paras mesh-reititin, Basic

TP-Link Archer Air R5 + 2x E5

TP-Link Archer Air R5: melkein näkymätön mesh-reititin

TP-Linkin superlitteä mesh-reititin Archer Air R5 on huomaamaton seinämalli.

  • Kaikista testaamistamme mesh-verkoista helpoin sijoittaa. Vakaat nopeudet. Edullinen.
  • Tarjolla on nopeampiakin yhteyksiä.

Reitittimistä on aika vaikea saada kovin jännittäviä. TP-Link on kuitenkin onnistunut siinä litteällä Archer Air -mallillaan. Saimme tätä testiä varten Archer Air R5 -reitittimen ja kaksi Archer Air E5 -satelliittiyksikköä.

TP-Linkin Archer Air R5 ja E5 ovat superlitteitä ja kiinnittyvät seinään teipillä, mikä tekee niistä sisustukseen huomaamattomasti solahtavia. Verkko on helppo asentaa, ja se toimii vakain nopeuksin. Testin aikana mesh-verkko ei tuottanut mitään ikäviä yllätyksiä, vaan toimi juuri niin kuin pitääkin.

Archer Air ei tue uusimpia WiFi-standardeja, ja yhden laitteen tarjoama nopeus on noin 500 Mbit/s samassa huoneessa ja 300-400 Mbit/s viereisissä huoneissa. Nopeus on siis hyvä, muttei aivan parhaimpien tasolla. Toisaalta, vain tosiharrastajien kotiin tulee edes tätä nopeampi nettiyhteys, ja heille highend-luokan mesh-reitittimet ovatkin varmasti oikea vaihtoehto.

TP-Link Archer Air R5 onkin omassa hintaluokassaan erinomainen mesh-verkko – etenkin, jos kaipaa huomaamatonta ratkaisua.

Vuoden paras mesh-reititin, Premium

TP-Link Deco BE65 (BE9300)

Nopea netti koko kotiin

TP-Linkin ensimmäinen Wi-Fi 7-reititin vastaa odotuksiin.

  • Yksinkertainen käyttöönotto. Erinomainen kattavuus. Vastaa myös nörtimpiin tarpeisiin.
  • Kallis, sillä reitittimiä tarvitaan ainakin pari-kolme (hinta on kahdelle). Tarvitaanko oikeasti wifiä, joka on 10 kertaa nopeampi kuin internetoperaattorin tarjoama liittymä?

TP-Link Deco BE65 on varustettu neljällä antennilla, jotka yhdessä jaksavat palvella kuutta laitetta kerrallaan. Ja koska reititin on tarkoitettu mesh-verkon osaksi, voi useita BE65-yksiköitä liittää yhteen, jolloin saa koko kotiin vakaasti toimivan langattoman verkon.

TP-Link Deco BE65/BE9300 on mesh-verkko, joka onnistuu kattamaan koko kodin nopealla langattomalla verkolla. Ei kuitenkaan kannata sokeasti tuijottaa ilmoitettua nopeutta 9,2 GB/s. Mikään reititin ei nimittäin tarjoa nopeampia lataus- ja lähetysnopeuksia kuin mitä oma internetoperaattori tarjoaa – ja sitä paitsi Ethernet-portti tukee enimmillään 2,5 GB/s:n nopeutta.

Verkon kattavuudella ja odotusajalla taas on enemmän väliä. Vaikka testissä oli vain TP-Linkin yksikköä, kattoivat ne koko kodin paremmin kuin tavallisesti käyttämäni kolme Google Nest Wifi Pro -reititintä. Verkko on helppo asentaa, mutta jos aikaa ja intoa on, onnistuvat TP-Linkin järjestelmällä monimutkaisemmatkin nörtteilyt.

Vuoden paras mesh-reititin, Highend

TP-Link Deco BE85 (BE19000)

Järkevä investointi

TP-Link Deco BE85 on onnistunut mesh-järjestelmä, jolla kodin saa tulevaisuusvarmaksi asialliseen hintaan.

  • Helppo käyttöönotto, hyvä suorituskyky, paljon portteja.
  • Hinta, osa toiminnoista edellyttää tilausta.

TP-Link Deco BE85 (BE19000) on kahdesta identtisestä Deco BE85 -yksiköstä muodostuva tri-band-mesh-järjestelmä. Muotoilu on tyylikästä ja yksinkertaista, joten koostaan huolimatta laitteita kehtaa pitää esillä. Deco BE85:n kiinnostavimpia ominaisuuksia on paranneltu 6 GHz-kaista, joka kuuluu Wi-Fi 7 -standardiin ja mahdollistaa vieläkin nopeammat yhteydet yhteensopivien laitteiden välillä.

TP-Link Deco BE85 (BE19000) on mahtava mesh-järjestelmä ja ensiaskel Wi-Fi 7 -maailmaan. TP-Linkin paketilla saa luotua kodistaan tulevaisuusvarman ja varmistettua nopean yhteyden jopa 200 laitteelle. Se ei ehkä ole markkinoiden nopein, mutta tarjoaa silti järjettömän nopean netin sekä pieniin että isoihin koteihin.  Netgear Orbi 970:aan verrattuna järjestelmä on edullisempi, vaikka ominaisuudet ovt samankaltaiset. Käyttöönotto on helppoa, suorituskyky mahtavaa ja Deco-sovelluksella verkon hallinta sujuu näppärästi. Jos haluaa olla Wi-Fi 7 -tekniikassa edelläkävijä, on Deco BE85 erinomainen valinta – etenkin isoissa kodeissa, joissa on paljon laitteita.

 

Vuoden paras kannettava, Highend

Asus ZenBook Duo UX8406

Näytön tuplaus

Asus Zenbook Duon uusin versio on sarjan kaikkien aikojen paras – ja on itse asiassa lähes täydellinen.

  • Kaksi upeaa OLED-näyttöä 3K-resoluutiolla, eikä kone ole silti sen suurempi tai painavampi kuin tavallisetkaan 14-tuumaiset kannettavat. Suorituskyky ja hinta ovat kohdillaan.
  • On toki kalliimpi kuin muutoin samanlainen kone yhdellä näytöllä.

Kannettavalla työskentelyn isoin miinus on näyttötilan pienuus. Asus Zenbook Duo -sarjan kannettavat laajentavat työskentelytilaa lisänäytön avulla. Sarjan ensimmäisissä versioissa toinen näyttö oli kooltaan noin puolet päänäytöstä, mutta uusimmassa mallissa on kaksi samankokoista 3K-resoluution (2 880 x 1 800 pikselin) OLED-näyttöä. Zenbook Duon screen-to-body-ratio on näin ollen melkein 190 prosenttia!

Asus Zenbook Duo UX8406 on varsin poikkeuksellinen kannettava, josta on vaikea keksiä mitään kritisoitavaa. Suorituskyky on erinomainen, ja koneen kaksi isoa näyttöä tarjoavat sellaisen määrän työskentelytilaa, ettei vastaavaa ole ennen 14-tuumaisesta kannettavasta nähty. Eikä ainakaan tähän hintaan.

Zenbook Duo maksaa noin 50 prosenttia enemmän kuin Asus Zenbook 14 OLED, joka on spekseiltään pääosin samanlainen. Hinnassa on silti järkeä, koska näyttöjä Duossa on tuplasti tavalliseen nähden. Asus ansaitsee kiitosta siitä, että lisänäytöstä, jalustasta ja irrotettavasta näppäimistöstä huolimatta kone painaa silti alle 1,7 kg ja on alle 2 cm paksu.

Vuoden paras kannettava, Premium

Acer Swift Go 14 (R7-8845HS)

Edullinen kokonaispaketti

Acer Swift Go 14 on kevyt, todella halpa ja varustettu erinomaisella näytöllä. Vikoja ei juuri ole, ja niiden harvojenkin kanssa pystyy hyvin elämään.

  • 2,8K OLED-näyttö. Litteä, kevyt ja tyylikäs PC. Riittävän nopea melkein mihin tahansa. Ilahduttava hinta.
  • Kosketusnäyttö olisi tehnyt koneesta täydellisen.

Acerin Swift-sarjassa on yleensä äärimmäisen kevyitä ultrabookeja, joiden hinnat ovat kohdillaan. Samalla kaavalla on tehty myös Acer Swift Go 14, joka ei ihan alita maagista kilon rajaa, vaan painaa 1,3 kiloa. Sekin on niin kevyt, että on pakko kurkata laukkuun ja tarkistaa, että koneen on muistanut pakata mukaan.

Acer Swift Go 14 on erittäin hyvistä valinnoista koostuva kannettava. OLED-näyttö on loistava, tallennustilaa riittää vaikka mihin ja prosessori on nopea. On todella vaikuttavaa, ettei kone maksa tämän enempää. Graafinen suorituskyky ei riitä nykypäivän vaativille peleille, mutta koneen nopeus pärjää kaikissa tavallisissa toimistotöissä. Lomavideotkin sillä voi editoida. Kosketusnäyttö olisi ollut piste i:n päällä. Mutta tähän hintaan ei voi kaikkea saada, eikä koneesta oikeasti löydy mitään moitittavaa.

Vuoden paras tietokonelisävaruste

Epos Adapt 560 II

Toimiston tähtönen

Epos Adapt 560 on hinta-laatusuhteeltaan oiva valinta hybridityöhön.

  • Erinomainen äänenlaatu puheluissa niin hiljaisuudessa kuin hälyssä, ja riittävän hyvä äänenlaatu musiikille. Vastamelu toimii hyvin ja istuvuus on hyvä (joskin hieman keikkuva). Pitkä akunkesto!
  • Silmälasien käyttäjien kannattaa harkita isompia over-ear-kuulokkeita, sillä nämä saattavat puristaa pidemmän päälle. USB-dongle ei aina toimi kovin hyvin.

Olisi liioiteltua väittää Epos Adapt 560 II -mallin olevan suurikin päivitys edellisen sukupolven malliin. Epos on parantanut istuvuutta vaihtamalla sankaan pehmeämmän kankaan ja uritetut tekonahkapäälliset kuppien pehmusteisiin aiempien sileiden tilalle. Minusta mukavuus ei merkittävästi ole parantunut, mutta se tosin ei ole kovin vaarallista, sillä mukavuus oli jo edeltäjässä kohdillaan.

Jos kaipaa toimistoon kuulokkeita, jotka tekevät vähän kaikkea erinomaisesti, on Epos Adapt 560 parhaita ostoksia. Jos hakusessa on pienet, kevyet ja huomaamattomat sankakuulokkeet ensiluokkaisella äänellä sekä musiikin että puheluiden suhteen ja hinta-laatusuhde on erityisen tärkeä hankintakriteeri, niin Adapt 560 II -mallia parempaa on vaikea löytää.

Ääni & Kuva
Scroll to Top