Kerro kerro OLED, ken on maassa littehin? OLEDin etuja on loistavan kuvanlaadun lisäksi sen erityisen ohut rakenne. Orgaanisista LEDeista koostettu kuvapaneeli on paljon perinteistä LCD:tä litteämpi ja joustavampi, sillä se tarvitsee vähemmän kerroksia.
LG on toistuvasti todistanut tästä televisioillaan, jotka taipuvat, taittuvat tai menevät jopa rullalle. Tällaisilla malleilla on vielä matkaa kaupan hyllylle, mutta LG n onnistunut toteuttamaan toisen vision: television, joka on niin litteä ja huomaamaton, että se melkein sulautuu seinään.
Futuristinen Wallpaper-OLED on ultraohut (2,57 mm) OLED-tv, joka kiinnitetään seinään magneeteilla. Usko pois, tämän nähtyäsi tavallinen ”litteä” ruutu näyttää varsin kömpelöltä!
Design
Televisioiden design muodostuu tavallisesti muotoilusta ja materiaaleista. Tästä näkökulmasta katsottuna LG:n lippulaiva on minimalismin malliesimerkki, sillä siinä ei ole oikeastaan mitään jäljellä! Mukana tulevaa soundbaria lukuun ottamatta televisio käsittää 2,57 mm ohuen OLED-paneelin, joka kiinnitetään seinälle tulevaan levyyn magneeteilla. Liitännät, virtapalikka ja muu elektroniikka on kätketty soundbariin, joka yhdistyy näyttöön litteällä johdolla.
Käyttö ja ominaisuudet
W8 käyttää samaa käyttöliittymää (WebOS 4.0) kuin muutkin uudet LG-mallit. Magic Remote on edelleen suosikkikaukosäätimemme. LG:n käynnistyy standby-tilasta salamannopeasti ja vaihtaa sisältöjen välillä nopeasti. Sovelluksia ja sisältöjä riittää muun muassa Netflixin ja Amazon Primen muodossa. W8 erottuu myös hyvällä formaattivalikoimallaan. HDR:n lisäksi televisio tukee Dolby Vision -kuvanlaatua.
Wallpaper-OLEDin asennus
Nimensä mukaisesti OLED65W8 on tarkoitettu kiinnitettäväksi seinälle. Tämän kaunokaisen ripustaminen ei kuitenkaan ole mitään leikkiä, vaan ammattilaisen hommaa. Niinpä asennus kuuluu LG OLED W8:n hintaan. Asentaja tulee kotiin ja ripustaa television haluttuun paikkaan – ja LG maksaa työn. Kahvit voi ehkä varautua tarjoamaan.
Asennus alkaa kiinnittämällä seinään magneettilevy kuudella ruuvilla. On erittäin tärkeää saada levy täysin suoraan ja tasaisesti. Sitten OLED-paneeli ripustetaan magneeteilla levyyn. Sen jälkeen litteä johto kiinnitetään soundbariin. Turvallisen matkan päästä asennusta seuratessa teimme pari havaintoa. Ensinnäkin televisioseinän on oltava suora. Paneeli tulee lähes kiinni seinään ja mukailee sen muotoja – joten jos seinä on kaarella, on tv kaarella.
Yleisesti ottaen kiinnitys vaikuttaa vakaalta ja hyvin mietityltä. Televisio kiinnittyy taustalevyyn ja pysyy paikoillaan kuin liimattuna. Edellä mainittu litteä johto ei kuitenkaan ole järin hienostunut. Se on melko jäykkä ja sitä pitää taivuttaa hienovaraisesti, jotta se menisi mahdollisimman nätisti soundbariin. Liitäntä on liian leveä tavalliselle sähköputkelle. Jos siis haluaa asentaa johdon piiloon, tarvitaan erikoisratkaisuja.
Fata Morgana -kangastus – mikä ihana näky!
Asennuksen jälkeen kelpaa ihastella lopputulosta, joka on todella hämmästyttävä! Lähes seinään sulautunut televisio on yllättävän hienon näköinen. Kuva tuntuu leijuvan edessämme, ja koska se ei hyppää ympäristöstään, sen katsominen on miellyttävää. Television litteys tuo tässä todella jotakin ekstraa.
LG:n näyttö on tietenkin hyvin varusteltu, paneeli huippumoderni ja videonkäsittely viimeisintä huutoa. Hätkähdyttävää muotoiluaan lukuun ottamatta malli on muutoin melko ”tavallinen” vuoden 2018 OLED-tv. LG ei ole dipannut telkkaria kultaan tau platinaan, vaan vain riisunut sen oleellisimpaan. Tekniset speksit ja sen myötä kuvanlaatu muistuttavat edullisempia C8– ja E8-malleja.
Avainsana LG OLED W8:n kuvanlaadun kohdalla on kontrasti. Kuvan kontrasti on ilmiömäinen, ja musta niin hiilenmustaa ettei millään muulla tekniikalla pääse lähelle. Mahdollisuus saada täysin mustia kohtia luo kuvalle täydelliset olosuhteet. Yksityiskohdat, kontrasti ja värintoisto erottuvat ruudulta upeasti.
The Revenant -elokuvan melko tumma avauskohtaus on loistoesimerkki. Sankarimme Leonardo DiCaprio kävelee metsän halki hämärässä. Monilla televisioilla tämä kohtaus näyttää harmaalta, mutta LG näyttää kaikki metsän yksityiskohdat ja värivivahteet, joten tuntuu kuin olisi itsekin metsässä. Auringonsäteet häikäisevät toisinaan oksien välistä mutta eivät häiritse kuvan muiden kohtien valoisuutta. Tämän asian kanssa monilla pystyvillä LCD-näytöillä on ongelmia, mikä yleensä heikentää katselunautintoa. Tässä vastaavia ongelmia ei, sillä OLED-ruudun valonhallinta on huippua.
Tämän vuoden W8-malli on saanut lisää kirkkautta, mikä tekee televisiosta loistavan lähes mihin vain – ei tarvitse istua pilkkopimeässä huoneessa nauttiakseen kuvasta. Silti LG:n ruutu on parhaimmillaan tilassa, jonka valoa voi säätää – seinää nuoleva paneeli saattaa heijastella ympäristöään. Samsungin Q9FN– ja Q900R-lippulaivamalleihin verrattuna OLEDilta puuttuu intensiteettiä valovoimaisimmista kohtauksista. Ajovalot, liekit ja räjähdykset eivät hehku samalla lailla. Toisaalta tummien alueiden yksityiskohtien taso on vähintään yhtä hyvä, joskus kilpailijoitaan parempi.
LG OLED W8 on tehty elokuvien ja sarjojen nautiskeluun. Netflixin elokuva Outlaw King sopii televisiolle kuin nakutettu: siinä on Dolby Vision -kuvanlaatu ja Dolby Atmos -ääniraita, joita molempia LG:n näyttö tukee. Robert the Brucen seikkailut sisältävät monia taistelukohtauksia ja kuvanlaatu on todella hieno. Tummat kohdat palavine soihtuineen saavat upean syvyysvaikutelman ja liikkeet ovat pehmeimpiä näkemiämme. Taistelukentän kohtaukset toistuvat sulavin liikkein katkeamatta häiriöihin tai kohinaan.
Yhteenvetona voisi sanoa, että emme löydä W8:n kuvanlaadusta moitittavaa. Se on itsestään selvän upea, mutta samaa voi sanoa myös LG C8- j E8-malleista, jotka voi odottaa löytävänsä kaupasta edullisemmin. Supertyylikäs design siis maksaa.!
Äänenlaatu
Soundbar ei yllä samalle tasolle television kanssa. Se näyttää toki siistiltä, kun moottoroidut kaiuttimet nousevat esiin käynnistäessä laitteen. Silti se on näyttöön verrattuna hieman kömpelön ja muovisen näköinen, mikä laskee kokonaiskuvaa. Uskoisimme, että Wallpaper-konseptin ihailijat haluaisivat ehkä pari kapeaa seinäkaiutinta television pariksi – tai kokonaisen kotiteatterin.
Valitettavasti se ei ole vaihtoehto, sillä soundbar sisältää kaikki liitännät ja tärkeät komponentit, joita ilman näyttö ei toimi. Tässä LG olisi voinut ottaa mallia Samsungin One Connect -laatikosta.
Äänenlaadullisesti soundbar toimii. Vuoden malli on päivitetty Atmos-käsittelyä tukevaksi, mutta kaiutin itsessään soittaa tavalliseen tapaan stereona. Ääni on kuten useimmissa soundbareissa: puhe on vahvaa ja selkeää, basso ja ääniefektit mukavan täyteläiset. Silti ollaan kaukana ”autenttisesta” Atmos-soundbarista kuten LG SK10Y:stä, jolla on myös erillinen subwoofer. Tällainen olisi poikaa LG OLED65W8:n kohdalla.
Johtopäätökset
Designin puolesta LG:n lippulaivamalli on uniikki. OLED65W8 antaa vaikutelman leijuvasta kuvasta, ja seinäkiinnitys on todella huomaamaton ja tyylikäs. Kukapa tietää, ehkä jonain päivänä kaikki televisiot ovat tällaisia!
Loisteliaasta ulkonäöstä saa myös maksaa. Kuvanlaatu on hullunhyvä mutta vastaava kuin edullisemmissa C8- ja E8-malleissa. Jos suorituskyky on prioriteettilistan ykkösenä, kannattaa tutustua niihin. Jos sisustus vie voiton ja kaipaat vau-efektiä olohuoneeseesi, ei tämän hienompaa televisiota ole!