Pioneer DM-40BT ei ole mikään tusinakaiutin, mistä kielivät niin perinteisiin nojaava mutta uuden näköinen muotoilu sekä se, että kaiuttimet kuuluvat Pioneerin DJ-mallistoon. Mallia löytyy lähinnä musiikkikauppojen valikoimista, ja se on valikoiman edullisimpia studiokaiuttimia, kotikäyttön kuitenkin tarkoitettu. Kohderyhmänä miksaamista harjoittelevat ja DJ-harrastelijat. Sen huomaa myös rakenteen laadusta: niissä on perinteiseen tapaan kestävät puukaapit ja jykevät metalliset takaosat – ollaan siis kaukana kilpailijoiden muovivirityksistä.
Edellä mainittua ei ole syytä pelästyä. Koska DM-40BT on tarkoitettun koteihin, on malli varustettu RCA- ja minijakkiliittimillä, joilla kaiuttimen saa kiinni tietokoneeseen tai muuhun haluamaansa äänilähteeseen. Kyseessä on hieman kalliimpi Bluetooth-malli, eli musiikkia voi soittaa langattomasti kännykästä. Aktiivisen kaiuttimen liittäminen passiiviseen ei vaadi erityistä johtoa, vaan sujuu tavallisella kaiutinpiuhalla. Niinpä johdon pituuden voi määritellä helposti itse. Oikeassa kaiuttimessa on volyyminappi ja mukavana yllätyksenä kuulokeliitäntä etupuolella.
Jos olisimme testanneet kaiuttimia studiomonitorointiin, olisimme huomauttaneet soundista, joka ei ole neutraali. Koska kaiuttimet ovat kuitenkin tarkoitettu kotikäyttöön, ei huomautukseen ole syytä. Niiden soundi on lämmin ja houkutteleva, mutta ei yhtä veistoksellinen kuin Razerilla. Kaksitiekaiuttimina diskantti erottuu paremmin ja musiikista erottuu enemmän vivahteita. Basso on lämmin ja täyteläinen, mikä saa musiikin tempaamaan mukaansa. Matalimmat taajuudet puuttuvat. Kaiuttimien hyvä skaala on laaja ja toimii hyvin musiikin kanssa, mutta ei niin hyvin pelaamiseen. On hankala osoittaa, mistä ääni tarkalleen tulee.
Johtopäätökset
On helppo hämääntyä Pioneer DJ DM-40BT:n kohdalla, sillä se kuuluu studiokaiutinsarjaan ja on myynnissä lähinnä musiikkikaupoissa. Jos haluaa miksata musiikkia, pitäisi liitäntöjä olla enemmän, eikä lämpimäksi värittynyt soundi silloin riittäisi. Tavallinen kuluttaja ajattelee helposti, että nämä ovat liian monimutkaiset ja analyyttiset toimiakseen viihdekäytössä. Jos niitä kuitenkin ajattelee ihan tavallisina kaiuttimina, pääsee nauttimaan musiikista huoletta. Diskantti on selkeä, keskirekisteri energinen ja mukaansa tempaava, ja bassokin erottuu. Matalimmat äänet tosin puuttuvat. Pelaamiseen kaiuttimet sopivat huonommin, sillä ääntä voi olla vaikea paikallistaa. Bluetooth on kätevä, mutta halutessaan kaiuttimen saa ilmankin.
Myös tässä testissä
Harman Kardon Soundsticks III
Kaunis ja kirkas
Katseet keräävä tyylikäs design saa kumppanikseen vaikuttavan äänenlaadun.
Razer Nommo Chroma
Värikäs ja kätevä
Valoshow’lla varustettu kaiutinmalli sopii työpöydälle pelilaitteiden kaveriksi.
Logitech MX Sound
Tyylikäs ja sulava
Logitechin siisteimmät tietokonekaiuttimet tarjoavat Bluetoothin kaupan päälle.
Edifier Luna Eclipse E25HD
Fiksu ja filmaattinen
Jännittävä ulkokuori kätkee sisäänsä kokoaan suuremman äänen.
Creative Sound BlasterX Kratos S5
Myrsky ja mylväys
Kunnon subwooferista ja paineesta huolimatta ääni on yksinkertaisesti liian vaisu.