Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Sony HT-XF9000

Yhä ylös yrittää: vaikuttava korkeusvaikutelma

Sonyn soundbar simuloi sekä Dolby Atmosta että DTS:X:ää korkeusvaikutelmassa, mikä tuo äänimaisemaan uuden ulottuvuuden. Toimii!

/ 30.11.2018 - 16:45
Sony HT-XF9000

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Äänikuva on elokuvia katsoessa suuri ja puhe erottuu kirkkaasti. Subwooferissa riittää tehoa.
  • Ylärekisteri voi kuulostaa vähän kovalta, ja subwooferissa on ylä-äänissä vähän liikaa ytyä ja vähemmän matalimmilla bassotaajuuksilla. Musiikki ei ole erityinen elämys tästä kuunneltuna.

Tämä on Sonyn edullisin soundbar, joka simuloi korkeutta luodakseen Dolby Atmos- ja DTS:X -audiota tukeviin elokuviin avaran äänimaiseman. HDMI-sisääntulo tukee kaikkia videoformaatteja, kuten 4K Dolby Visionia, joten ei tarvitse pelätä ruudun menevän pimeäksi, jos laittaa 4K Bluray -elokuvan pyörimään (kuten kävi Philips B1:n kanssa).

HT-XF9000 ei ole näyttöä, vaan soundbarin tiedot näytetään televisioruudulla. Kaukosäätimestä löytyvät omat napit lähes kaikelle – jokaiselle audioasetuksellekin omansa – joten halutun ominaisuuden saa päälle napinpainalluksella. Iso plussa siitä!

Äänenlaatu

Elokuvaan syntyy miellyttävä surroundvaikutelma katsoessamme Alien: Covenantia, ja leffateatterin tunnelma on läsnä. Puhe on hieman karkeaa, mikä kielii siitä, että tämä soundbar ei suosi kovaa äänenpainetta.

HT-XF9000 pyrkii matkimaan surroundia myös korkeussuunnassa, mutta vain kahden etukaiuttimensa osalta. Se siis tehdään täysin digitaalisen signaalinkäsittelyn kautta. Katsojalle syntyy vaikutelma siitä, että yläilmoissakin on actionia, kunhan ei ole liian kaukana soundbarista. Kolme metriä on enimmäisetäisyys, eikä huoneen tule olla kovasti vaimennettu esimerkiksi akustiikkalevyillä. Sonyn soundbarilla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia niitä soundbareja vastaan, joiden päällä on erilliset Atmos-kanavat.

Subwoofer tekee hyvää työtä, vaikkakin ylemmässä bassorekisterissä tapahtuu paljon ja alempana vähemmän. Tilannetta voi korjata säätämällä basson lähes täysille.

Stereomusiikki toimii, kunhan ottaa Vertical Surround -ominaisuuden pois päältä, sillä se saa musiikin soimaan oudolla klangilla. Music-asetus soi lämpimimmin ja täyteläisimmin. Laulu erottuu selvästi mutta energiset naisäänet voivat olla laitteelle vähän liikaa. Yleisesti ottaen rytmikkyys pysyy hyvin hanskassa ja basso soi mukavasti.

Johtopäätökset

Simuloitu surround-ääni ja hyvä korkeusvaikutelma tekevät Sonyn soundbarista erinomaisen elokuvien katseluun. Ääni tempaa mukaansa ja puhe erottuu selkeästi.

Toisinaan HT-XF9000 voi tuntua vähän karskilta, ja etenkin musiikin kuuntelusta puuttuu sitä jotakin. Kaikki toimii hyvin basson puolella ja kaiken kaikkiaan Sonyn soundbar on varsin miellyttävä tuttavuus.

Karakter
Sony HT-XF9000

Myös tässä testissä

Sonos Beam

Voittaja hevosenmitalla

Sonos asettuu lähtöviivalle ison puutteen kanssa: subwooferia ei ole. Siitä huolimatta se laukkaa maaliin ensimmäisenä.

Tottelee ääniohjausta. Vihdoin Sonos-laitteessa on HDMI! Luo television ääneen uuden ulottuvuuden luonnollisella ja miellyttävällä soundillaan.
Ei tukea DTS:lle, ja langattoman subwooferin hankkiminen tuplaa hinnan.
Lue koko testi

LG SK5

Toimii paremmin elokuvien kuin musiikin kanssa

LG SK5 onnistuu elokuvissa hyvin valtavan äänikuvansa ansiosta, mutta on sillä rajoituksensakin.

Surroundvaikutelma on luokkansa suurimpia, kiitos DTS Virtual:X:n.
Ääni ei pysy täysin hallussa, bassontoisto on laiskaa. Käyttäjäystävällisyyteen olisi voinut panostaa enemmän.
Lue koko testi

Samsung HW-N460

Keskinkertainen

HW-N460:ssa riittää energiaa, mutta suttuinen subwoofer pilaa kokonaisvaikutelmaa.

Selkeä ja hyvä ääni, joka kestää korkeankin volyymin – etu silloin, kun äänitys on tehty matalalla äänenvoimakkuudella.
Subwoofer on hieman liian löysä, ja diskantti vaatii herättelyä, jotta ääni avautuu riittävästi.
Lue koko testi

JBL Bar 2.1

Tehokas mutta karkea

Koska ihastuimme JBL Bar 3.1:een niin rajusti, odotimme suuria pienemmältä 2.1-soundbarilta. Valitettavasti se ei yllä ihan niiden tasolle.

Ääni – ja etenkin subwoofer – ovat luokkansa vahvimpia, ja käyttäjäystävällisyys on huippua.
Ääni on karkeanpuoleinen. HDMI-sisääntulo ei tue HDR-ääntä, joten on käytettävä ARC-kanavaa.
Lue koko testi

Yamaha YAS-207

Kehittynyt äänikuva

Yamaha oli ensimmäinen, joka teki aktiivisia soundbareja. Uutuusmalli on heidän ensimmäinen DTS Virtual:X-surroundäänellä varustettu soundbarinsa.

Äänikuva levittäytyy leveälle ja korkealle, kaiutin jäljittelee aitoa surroundia loisteliaasti.
Jäimme kaipaamaan näyttöä, LED-valot eivät anna riittävästi informaatiota. Ylärekisterissä saisi olla enemmän ilmaa.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top