Moderni PC pystyy lähes mihin vain eikä maksa paljoa. Siis jos ei välitä hauskanpidosta, sillä pelit vaativat edelleen kunnon tehoja! Erittäin korkealla resoluutiolla toteutetut todentuntuiset 3D-maailmat ovat vaativimpia sisältöjä kaikille tietokoneille.
Olemme usein testanneet pelikoneita, ja vaikka sellaisen saa melko kohtuullisellakin hinnalla, on uusimmista peleistä täysillä nauttiakseen tehtävä melkoinen taloudellinen panostus.
Tällä kertaa pyysimme valmistajia lähettämään parhaat mallinsa. Ylellisimmät kannettavansa kaikilla herkuilla. Unelmapelikoneet, jollainen hankitaan, kun raha ei ole este.
Vaikka valmistajille annettiin vapaat kädet testilaitteensa valintaan, on koneilla enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja.
Yksimielisyys näytönohjaimissa
Näytönohjain on pelikoneen tärkein komponentti. Tämän hetken paras näytönohjain on Nvidia GeForce GTX 1080, joka hoitelee uusien 3D-pelien grafiikat vaivatta. Ainoa tapa saada tätä tehokkaampi näytönohjain on hankkia kaksi näytönohjainta. On olemassa kannettavia, jotka on varustettu kahdella GTX 1080:lla, mutta hintaakin on sitten auton verran, ja koneen nostamiseen tarvitaan kaksi vahvaa kättä.
Näyttö
Useimmissa testin kannettavissa on ”vanhanaikainen” näyttö. Full HD voi tuntua tämän päivän 4K-maailmassa vähäiseltä, mutta pelatessa nopeudella on enemmän merkitystä kuin pikseleillä. Toisaalta näytöt suoriutuvat nimittäin 144 Hz:n päivitysnopeudesta.
Prosessori ja RAM
Prosessorin valinnassakin yhtäläisyydet ovat silmiinpistäviä: useimmat testimallimme ovat päätyneet Intelin 7. sukupolven ja 3 GHz:n Core i7 -prosessoriin. Ja kaikissa on neljä ydintä ja kahdeksan säiettä. Tehokkaampiakin prosessoreita maailmasta löytyy, mutta silloin hinta nousee aikamoisiin sfääreihin.
Tallennustila
Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä katsotaan tallennustilaa, jonka tässä hintaluokassa pitäisi tarkoittaa sekä ulkoista SSD-kovalevyä että vanhan ajan fyysistä kovalevyä. Nopean SSD:n ansiosta Windows käynnistyy nopeasti, ja raskaat pelitiedostot taas tallennetaan tilavammalle kovalevylle.
Hyvät kaupat
Kokeilimme testikannettavilla tämän hetken raskaimpia pelejä ja mittasimme, punnitsimme ja benchmarkkasimme koneet. Eroja tietysti löytyi, vaikkakaan ei järin suuria. Useimmissa on 32 GB RAM-muistia, kaikissa sama näytönohjain ja neljä viidestä käyttää samaa prosessoria (2,9 GHz:n Intel Core i7-7820H). Periaatteessa rauta on siis kaikissa samaa tavaraa.
Niinpä suorituskyvyssä ei ole ongelmia millään testin koneella. Ollaksemme rehellisiä, erot eivät kovin suuria myöskään tämän testin ja aiempien testien vastaavien koneiden välillä.
Jos et kuitenkaan voittanut lotossa, kannattaa tutkia hyviä tarjouksia. Kannettavat, joissa on i7-prosessori, GeForce GTX 1080 -näytönohjain ja vähintään 16 GB RAM-muistia, yltävät suorituskyvyltään samaan tasoon, mutta hinnat voivat vaihdella merkittävästikin. Edullisia löytöjä voi tehdä etenkin poistuvien mallien joukosta.
Asus ROG G703VI-XH78K
Yhä tehokkain
Asus todistaa G703-kannettavallaan ansaitsevansa yhä paikkansa johtajana.
Acer Predator Triton 700 NH.Q2LED.010
Voimaveikko ohuissa pöksyissä
Ulkonäkö voi todella pettää, sillä Acerin pelikannettavassa on paljon enemmän muskeleita kuin päälle päin uskoisi.
MSi GT75VR 7RF Titan Pro -046NE
Valtava varustepaketti
MSi:n pelijättiläisestä ei puutu mitään. Sen huomaa myös kannettavan painossa ja koossa.
Alienware 17 R4
Tuuletin huutaa kuin suihkukoneessa
Alienware ei säästele resoluutiossa – eikä desipeleissä.
HP Omen 17 ap002no
HP:n mestariteos
Omen-sarjasta on tullut varteenotettava kilpailija vakiintuneille pelilaitevalmistajille.