Tämä Canonin kamera voi olla viimeinen naula peilillisten järjestelmäkameroiden arkkuun. Näppäränkokoinen EOS M50 ei eroa peilillisistä kameroista suorituskyvyltään, mutta se on pienempi, kevyempi, käyttäjäystävällisempi ja kaiken lisäksi mukavan hintainen.
Lyhyesti sanottuna kyseessä on loistokamera kaikille kuvaamisesta innostuneille, jotka kaipaavat yksinkertaista kameraa ja hyvää kuvanlaatua.
Tähän mennessä Canonin satsaukset tämän tyyppisiin peilittömiin hybridikameroihin on tuntunut vähän väkinäiseltä. Jokin aika sitten Canon esitteli EOS M100 -kameransa, joka on varsin houkutteleva vaihtoehto aloitteleville kuvaajille ja hyvä vaihtoehto myös laajempaa ominaisuusvalikoimaa arvostaville.
Otetaan esimerkiksi 4K-video: vihdoinkin se mukana ja ensimmäistä kertaa tavalliselle kuluttajalle suunnatussa mallissa. Toistaiseksi Canonilla on tämän lisäksi vain yksi toinen malli, josta 4K-video löytyy, ja se on monta kertaa kalliimpi ammattilaiskamera EOS 5D Mk IV.
Canon EOS M50 perustuu samaan 24 megapikselin kennoon kuin M100 ja monet muut Canonin kameroista, EOS M6 mukaan luettuna. Tässä siihen on yhdistetty uusi Digic 8 -kuvankäsittely, joka mahdollistaa videon kuvaamisen 4K/25p-laadulla, mutta myös tavallisella HD-laadulla.
Kamerassa on myös kääntyvä kosketusnäyttö, elektroninen etsin 2,36 Mp:n resoluutiolla sekä wifi ja Bluetooth langattomaan kuvansiirtoon ja kuvanopeus 10 fps (frames per second, ruutua sekunnissa). Tai 7,4 fps, jos jokainen kuva tarkennetaan erikseen. Erittäin hyvä suoritus näin edulliselta kameralta!
Canon EOS M50 -kameran lähimmät kilpailijat ovat esimerkiksi Fujifilm X-T20 ja Sony a6300.
Käyttö
EOS M50 ei ole suuren suuri, vaan jotakin pokkarin ja peilillisen järkkärin välimaastosta – helppo sujauttaa käsilaukkuun tai reppuun. Kameran mukana tulee 15–45 mm:n zoomi optisella kuvanvakaimella (vastaa kokoja 24–72 mm) ja se maksaa vähemmän kuin useimmat peililliset järjestelmäkamerat.
Kameran pintaa ei ole täytetty erilaisilla napeilla ja säätimillä, vaan ohjaus tapahtuu helposti kosketusnäytön valikkoa selailemalla. Canon on lisännyt mukaan oppaan, joka opastaa aloittelijoita eri ominaisuuksien käytössä.
Suosittelen käyttämään Q-valikkoa, joka tarjoaa näytöllä yleiskatsauksen tärkeimpiin ominaisuuksiin sekä simppelin tavan vaihtaa asetuksia tarvittaessa.
Etsin on erittäin hyvä tämän luokan kameraan, ja sopii mielestäni erinomaisesti still-kuvien ottoon.
4K-video
Videokuvauksessa käännettävä näyttö on paikallaan. Siitä saa vakaan otteen kuvatessa ja tarkennuspistettä on helppo siirtää vetämällä sormea näyttöä pitkin. Ikävä kyllä Canon on jättänyt Dual Pixel -tarkennuksen pois 4K-videosta. Se on sääli, sillä se olisi nopeampi ja tarkempi kuin kontrastiin pohjautuva automaattitarkennus, johon on 4K-videon kanssa tyydyttävä.
Kun nyt valittamisen makuun päästiin, niin mainittakoon samaan syssyyn akku, joka jaksaa ottaa yhdellä latauksella 200 kuvaa ja rapiat. Jos näytön käyttämisessä säästelee ja salaman jättää rauhaan, saa kuvia otettua vähän enemmän.
Muuten kameran tarkennus on salamannopea Dual Pixel -teknologian ansiosta. Dual Pixel levittää lähes koko kuva-alalle 143 tarkennuspistettä – joillakin objektiiveilla tarkennuspisteiden määrässä on rajoituksia, mutta sekä sarjakuvauksen tarkennus että silmätarkennus (joka fokusoi lähimpään silmään) toimivat käytännöllisesti katsoen virheettömästi.
Kuvanlaatu
4K-videota kuvatessa koko kennoala ei ole käytössä, vaan se rajataan 1,6:n suhteessa. Myös zoom toimii samoin ja laajakuva jää pois.
Canon on aiemminkin pakannut raakatiedostot, ja M50:ssä on CR3, joka pakkaa raakatiedostot täydellä resoluutiolla tallennustilan säästämiseksi.
Suurta yleisöä kiinnostanevat enemmän JPEG-tiedostot. Ne ovat odotetusti laadukkaita, värit tuttuja Canonin muista kameroista, kontrasti erinomainen ja yksityiskohdat hyvät. Laatu riippuu objektiivin optisesta laadusta. Kamera vastaa odotuksiin jopa 4K-laadulla, joka on tietenkin paljon HD-videota terävämpää.
Pientä wobbling- ja rolling shutter -efektiä on havaittavissa, eli kameraa nopeasti liikuteltaessa ääriviivat saattavat vääristyä. Se ei toki ole tavatonta järjestelmäkameroiden 4K-videoissa.
Kohinaa ei ole nimeksikään ISO 6400:aan saakka, mikä on erittäin hyvä saman luokan kilpailijoihin verrattuna. Monessa kohinaa ilmenee jo ISO 1600:ssa (Olympus OM-D E-M10 III) ja ISO 3200:ssa (Sony a6300), joten tässä Canon on askeleen edellä muita.
Johtopäätökset
Canon EOS M50 on tervetullut lisä järjestelmäkameroiden edullisempaan päähän. Se on Canon ensimmäinen kuluttajille suunnattu kamera, jossa on 4K-video – muutamista heikkouksistaan huolimatta se on HD-videota parempi. M50 on kenelle tahansa sopiva kamera, ja pienikokoisuudestaan ja kätevyydestään huolimatta kyseessä ei ole mikään halpislaite, vaan kuvanlaatu on erinomainen ja linjassa Canonin kalliimpien peilillisten järkkäreiden kanssa – vain nopeampaan ja käyttäjäystävällisempään pakettiin pakattuna.