Samsungilla on laaja valikoima 75-tuumaisia televisioita, joista UE75MU6175 on halvimmasta päästä. Siinä on Samsungille tyypillinen design harjattuine metallikehyksineen – joka paljastuukin muoviksi lähemmässä tarkastelussa. Laite itsessään on melko paksu, mikä pakottaa sen enemmän irti seinästä kuin muut testin tv:t. Toisaalta se sopii V-jalkansa ansiosta useimmille televisiotasoille.
Käyttö ja ominaisuudet
Kaikissa nykyaikaisissa älytelevisioissa on oltava kunnollinen käyttöjärjestelmä, ja Samsungin näytöt loistavat sillä saralla. Tämäkin on varustettu Samsungin omalla Tizen-älykäyttöliittymällä, joka on hyvännäköinen, helppokäyttöinen, nopea sekä varustettu runsaalla sovellusvalikoimalla.
Kaukosäädin on pieni ja siinä on vain muutama nappi, mutta sillä voi ohjata television lisäksi muitakin laitteita, kuten Blu-ray-soitinta. Samsungin monesta televisiosta tuttua ”One Connect” -liitäntälaatikkoa ei ole, vaan johdot kytketään suoraan näytön takapuolelle. Valikosta löytyy paljon ominaisuuksia ja asetuksia, kuten pelaajille suunnattu ”Gaming Mode”. Mittasimme näytön viiveeksi 38 millisekuntia – ei testin parhaimmistoa, mutta riittävä useimmille!
Kuvanlaatu
Samsungin televisiossa on 4K-resoluution LED-LCD-paneeli, jossa ei ole edistyksellisiä ominaisuuksia, kuten paikallista himmennystä, tehostettua väritilaa ja supernopeaa kuvankäsittelyä highend-mallien tapaan. Tästä huolimatta yllätyimme iloisesti laitteen suorituskyvystä.
Ensivaikutelma kuvanlaadusta on hyvä. Testiversiossamme ei ollut havaittavissa epätasaista valon jakautumista (clouding), mikä usein vaivaa edullisempia LCD-näyttöjä. Jämerä 75-tuumainen maalaa terävän ja värikkään kuvan, josta erottuu paljon yksityiskohtia. Myös musta on hyvä. Tummissa kohtauksissa kontrasti on hyvä, vaikka paikallista himmennystä ei olekaan. Vain kaikkein tummimmissa kohdissa kuva puuroutuu. Stranger Things -sarjan maanalaisissa kohtauksissa jotkin pimeimmistä yksityiskohdista jäävät näkymättömiin. Tässä suhteessa Sony XE94 ja Samsungin oma MU8005 vievät voiton.
Samsungin näyttö ei myöskään ole erityisen kirkas. Maksimikirkkaus on noin 350–400 nitiä, mikä riittää tavalliseen televisionkatseluun (paitsi ehkä keskellä kirkasta päivää). HDR-videon kohdalla arvot eivät riitä, vaan HDR-sisällöt jäävät etenkin kirkkaimmilta kohdiltaan hieman himmeiksi.
Liikkeiden toistaminen ei ole television vahvuuksia. Kuvalla on taipumus nytkähdellä nopeissa kamerapanoraamoissa. Kalliimmat kilpailijat, kuten Panasonic 75EX780, onnistuvat paremmin säilyttämään terävyyden liikkeissä.
Äänenlaatu
Samsungin televisiossa on vain yksinkertaiset alaspäin suunnatut kaiuttimet. Tv jaksoi soittaa kovaakin vääristymättä, mutta soundi olisi saanut olla puhtaampi ja täyteläisempi. Etenkin puhe kuulostaa ohuelta ja sulkeutuneelta etenkin TCL:n ylellisempään ratkaisuun verrattuna. Määrämme hoitomuodoksi ulkoisen soundbarin tälle televisiolle.
Johtopäätökset
Tämä Samsungin televisio ei räjäyttele kuvanlaadullisia rajoja eikä voita designpalkintojakaan riisutulla ulkoasullaan. Silti se antaa hyvää vastinetta rahoille. Hyvä kontrasti ja värintoisto sekä käyttäjäystävällinen käyttöliittymä tekevät UE75MU6175:sta hyvän ostoksen. Monet televisiot tarjoavat parempaa kontrastia, syvempää mustaa ja pehmeämpiä liikkeitä, mutta ne myös maksavat enemmän – joskus aika huomattavastikin!
Myös tässä testissä
TCL U75C7006
Suuren luokan jätti-tv
Kiinalainen TCL tuo kilpailuun edullisen ja hyvän jättinäytön.
Philips 75PUS7101
Köyhä kontrasti
Philipsin televisio on testin edullisin, mutta kontrastissa on parhaisiin nähden puutteita.
Samsung UE75MU8005
Fiksu jättitelevisio
Samsungin 75-tuumainen tarjoaa tyylikkään designin, erinomaisen kuvanlaadun ja paljon fiksuja ominaisuuksia samassa paketissa.
Sony Bravia KD-75XE9405
Superkontrastia
Sonyn lippulaivamalli Bravia KD-75XE9405 vakuuttaa 75-tuumaisella kuvallaan!
Panasonic Viera TX-75EX780
Kaunista jättikuvaa
Panasonicin TX-75EX780 on useimpien makuun kolahtava, tyylikäs jättitelevisio.