Xperia XZ1 on hienostuneempi versio XZ Premiumista. Suuri 4K-näyttö on poissa ja sen tilalla on edullisempi malli, jossa suurin osa ominaisuuksista on tallella. Design on viimeisimmistä malleista tuttu: tukevan tuntuinen metallikehys ja pyöristetyt kulmat. Ja toki se on yhä IP-luokituksen mukaan vedenkestävä. Suuret reunat helpottavat lämmönsiirtoa, mutta tuntuvat jättimäisiltä 5,2-tuumaisen näytön kanssa.
Full HD -resoluutioinen näyttö on ensimmäinen, jossa on HDR-tuki eli tarjolla on parempaa kontrastia ja kirkkautta, mikäli sattuu löytämään HDR-sisältöä. Kuvanlaatu on hyvä, samaa tasoa Samsungin ja Applen kanssa. Kilpailijoista sen erottaa kuvanlaatua suuremman vaikutuksen tekevät näppärät ominaisuudet kuten kuvan ottaminen jo ennen kuin ehtii painaa nappia, kohdetta seuraava autofokus sarjakuvauksessakin sekä hyvännäköinen slow motion -video.
XZ Premiumista perittyjen ominaisuuksien lisäksi Sony painottaa 3D-skannauksen mahdollisuutta. Tekniikka on todella kehittynyt tässä, mikä on hienoa. Mutta kuinka moni käyttäjä hyödyntää ominaisuutta oikeasti? Kuten aiemminkin, on Sony kustomoinut Androidia ilman, että käyttäjäkokemus kärsii. Äänenlaatu on tavallista parempi, ja puhelin tukee korkearesoluutioista ääntä ja digitaalista vastamelua.
Kilpailijat ovat kirineet Sonyn rinnalle ja ottaneet myös käyttöönsä uusimman Snapdragon-prosessorin, joten Sonylla ei ole enää etulyöntiasemaa suorituskyvyssä. Hevosvoimat ovat siis samat, mutta syväluottavammissa testeissä kuten Basemark OSII -testissä jää XZ1 itse asiassa hieman jälkeen muista, mikä lienee hitaamman muistin syytä. Malliin olisi voinut laittaa Compact-mallia suuremmankin akun, mutta akku kestää kyllä koko päivän.
Johtopäätökset
Xperia XZ1:n design alkaa tuntua tutulta, ja suuret reunat tekevät siitä isokokoisen 5,2-tuumaiselle näytölle. Se ei enää ainoana hyödynnä viimeisintä prosessoritekniikkaa, mutta tarjoaa ensimmäisenä Androidin 8 -käyttöjärjestelmän. Muita ainutlaatuisia ominaisuuksia ovat näytön HDR-tuki, supernopea kamera ja 3D-skannauksen mahdollisuus. Joillekin nämä voivat kallistaa vaa’an Sonyn hyväksi, mutta useimmat halunnevat litteämmän puhelimen, joka ottaa parempia kuvia.
Myös tässä testissä
Asus Zenfone 4 ZE554KL
Asus esittelee valokuvamallin
Asus pyrkii matkapuhelinmarkkinoille Zenfone 4 -mallillaan, joka kosiskelee kännykkäkuvaajia.
Nokia 8
Peruspuhelin Nokialta
Nopeimmat komponentit eivät vielä riitä, vaan kännykällä pitäisi olla myös USP (Unique Selling Point) – eikä siihen riitä Bothies.
Samsung Galaxy Note 8
Joskus suurin on paras
Note 8 on kaventunut ja fiksu työkaveri eikä muistuta enää jättimäisiä phabletteja.
Apple iPhone 8 Plus
Paras kännykkäkamera
iPhone 8 Plus ei ole vain nopein puhelin vaan myös paras kuvaaja.
Moto Z2 Force Dual SIM
Vähän kaikkea ja kaikkea vähän
Mielenkiintoiset lisävarusteet erottavat Moton joukosta, mutta paljon puutteitakin on.