Asus on markkinoiden suurimpia ja monipuolisimpia pelikonevalmistajia. Olemme testanneet useita heidän pelikoneitaan, jotka ovat usein tehneet vaikutuksen sekä suorituskykynsä että kokonsa puolesta.
Rakenteensa puolesta pelikoneet ovat tavallisesti suuria. Moderneilla näytönohjaimilla on täysi työ tuulettaa lämpöä satojen wattien edestä. Lisäksi koneissa on oltava mahdollisimman nopeat prosessorit, joten huippuluokan jäähdytys on välttämätöntä – ja se vie tilaa.
Asus ROG Zephyrus (liikanimi GX501V) onkin edellä mainitut syyt huomioiden melko outo ilmestys. Alle 2 cm paksuna ja 15 tuuman näytöllään se solahtaa ultrabook-kategoriaan. Painoakin on vain reilut kaksi kiloa, joten se kulkee miellyttävästi matkassa vaikka joka päivä.
Pinnan alla ärjyy
Koska kyseessä on pelikannettava, on kuori tietysti hiilenmusta. Zephyrus poikkeaa monesta muusta kulmikkaalla muotoilullaan ja kirkkaanpunaisine yksityiskohtineen. Puhtaine linjoineen ja harjattuine metalliviimeistelyineen Asuksen kehtaa ottaa mukaan työpalavereihinkin. Vain näytön alla oleva teksti ”Republic of Gamers” vihjaa, millaisia tehoja kuoren alla lymyääkään. Halutessaan Zephyruksen saa tanssittamaan RGB-valoja näppäimistössä.
Vaatimattomista ulkomitoistaan huolimatta Asus on saanut mahdutettua kannettavaansa huippuluokan GeForce GTX 1080 -näytönohjaimen. Muutkin speksit ovat samaa sarjaa: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ, 16 GB RAM-muistia ja 8 GB näytönohjaimen muistia. Ja tietenkin varusteluun kuuluu myös salamannopea 512 GB:n SSD-levy. Näyttö on vain Full HD -resoluutioinen mutta toisaalta hyvin nopea: 120 Hz.
Jäähdytys määrää muodon
Asus ROG Zephyrus eroaa useimmista kannettavista näppäimistöllään, joka on sijoitettu kuoren reunaan. Trackpoint-ohjauslevy taas sijaitsee oikean reunan lähellä – sijoitustapa, jota en ole nähnyt kymmeneen vuoteen (paitsi MSi GT80 Titanissa). Ohjauslevy toimii myös numeronäppäimistönä. Kätevää!
Sitä voisi nurista, että näppäimistön sijoittelu lähemmäs näyttöä olisi ergonomisempaa ranteille. Ratkaisulla on kuitenkin pointtinsa, ja se on jäähdytys: näppäimistö on sijoitettu siten, että jäähdytykselle jää tilaa yläosaan. Toinen nerokas keksintö on alaosan muutaman millimetrin kallistus – näin ilma pääsee kiertämään vapaasti koneen alla. Jotta fiksu ratkaisu ei vahingossakaan jäisi huomaamatta, on alas syntyvä rako valaistu punaisella valolla.
Rannetuen puuttumista paikkaa vaahtomuovinen tyyny. Se toimii kyllä mutta on lähinnä tarkoitettu kotikäyttöön.
Tyyni länsituuli
Zephyrus on saanut nimensä kreikkalaisen taruston länsituulen jumalalta. Se on neljästä tuulesta lempein, mikä sopii myös tässä tapauksessa. Joissakin kannettavissa tuuletin pauhaa niin kovaa, että vastamelukuulokkeita on pakko pitää pelatessa. Mutta ei Zephyruksessa. Pelin vaatiessa kovinta panosta ei tuulettimesta kuulu kuin kiltti puhina. Todella vaikuttava suoritus näin pieneltä koneelta!
Liitäntöjä löytyy modernin pelikannettavan vaatimalla tavalla: neljä USB 3.1 -porttia ja yksi USB-C-portti Thunderboltilla. Optiset laitteet ja kortinlukijat voit unohtaa – sellaiset hoituvat nykyään verkon välityksellä. Erillistä Ethernet-liitäntää ei ole, mutta sitä varten on USB-adapteri, mikä toimii ihan hyvin. Outoa on kuitenkin DisplayPortin puuttuminen. Tässä saa tyytyä HDMI-liitäntään.
Ylimääräisenä luksuksena kannettavan mukana tulee ROG Strix Impact, erittäin tehokas pelihiiri jopa 5 000 dpi:n resoluutiolla. Hyvästä herkkyydestä huolimatta hiiri ei ole ihan samaa äärimmäistä huippuluokkaa kuin kannettava itsessään.
Benchmark-testit
Olemme testanneet useita pelikannettavia, joissa kannettavuus kostautuu yleensä heikompana suorituskykynä. Vaan tässäkin Zephyrus tekee poikkeuksen!
Aloitimme kovimmasta haasteesta eli 3DMark Time Spy -näytönohjaimesta, jonka tulos on erinomainen 5 474. Tällä luvulla Zephyrus yltää kaikkien aikojen top 3 -listallemme tehokkaimmista näytönohjaimista. Ohi menevät vain Asuksen oma ROG G701 VIK ja Acerin Predator 17X GX 792. Ja ne ovat sekä kooltaan että painoltaan tuplasti Zephyrusta isompia.
GeekBenchin prosessoritestissä Zephyrus suoriutuu myös nopeimpien joukossa. Tulokset ovat 16 652/multicore ja 3 522/singlecore. Cinebechin renderöintitesti mukailee tulosta: 718 cb on huippuluokkaa. Tämä tietokone on todella trimmattu huippuunsa grafiikoita varten, olipa kyseessä 3D-pelit, kuvankäsittely tai videoeditointi.
Akkutestissä laitteen loisto hieman himmenee, mikä oli odotettavissa. Kannettava on mukavan kevyt, mutta jos haluaa tehdä enemmänkin kuin yksinkertaista nettisurffailua tai toimistotyötä, pitää verkkolaturi ottaa mukaan. Ja se on suuri ja painava.
Johtopäätökset
Asus ROG Zephyrus on pelikannettava, joka sopii kokonsa ja painonsa puolesta hyvin myös arkikäyttöön. Se ei ole vain kompaktein pelikannettava, jonka olemme testanneet, vaan siinä on ennen kaikkea tehty vähiten kompromisseja pienen koon ja painon vuoksi. Koulukoneen kokoisenakin se on tehokkaimpia testaamiamme PC:tä. Kaupan päälle tulevat hienostuneet keveä ja vakaa rakenne. Hinta tekee siitä kallista ylellisyyttä, mutta se on joka euron arvoinen sekä raskaan sarjan peliharrastajille että muille huippuluokan näytönohjainta arvostaville. Zephyrus ansaitsee täydet pisteet.