Hifientusiastit saattavat alkaa kuolaamaan nähdessään NAD-vahvistimen ja Bower & Wilkinsin kaiuttimet. Nyt nämä kaksi on yhdistetty tämän testin kalleimmiksi kokonaisuuksiksi.
Olemme aiemmin testanneet sekä vahvistimen että kaiuttimet, joten odotukset yhdistelmälle ovat korkealla. Tässä saa paljon vastinetta rahoille. Puhutaan ensin kaiuttimista. B & W:n kompakteissa 2-tiekaiuttimissa on keltainen kevlar-kalvo bassossa ja alumiinidiskantti.
Jaksaakseen soittaa näitä suhteellisen tehottomia kaiuttimia (87 dB:n herkkyys) tarvitsee NAD jokaista 50 wattiaan. Mutta kun puhutaan NAD-vahvistimesta, ei wattien määrällä ole niinkään väliä, vaan ääni ratkaisee.
Vahvistin on klassisen NAD 3020:n uudistettu versio. Siinä on analogiset liitännät ja jopa sisääntulo levysoittimelle, mutta laite toimii silti langattomasti Bluetoothin, Chromecastin tai wifin avulla. NAD:n Bluetooth-sovelluksela vahvistinta voi ohjata kännykästä.
Antenni töröttää laitteen takapuolelta. Siellä on myös kaksi RCA-sisääntuloa, aiemmin mainittu levysoitinsisääntulo MM-pickupeille, subwoofer-ulostulo sekä kaksi optista ja kaksi digitaalista koaksiaalisisääntuloa.
Korkearesoluutioista ääntä tukevaa USB DAC -sisääntuloa ei ole. Sellaisen halutessaan voi valita kalliimman NAD C368 -vahvistimen, jossa on vaihdettavat moduulit lisäsisääntuloilla.
Asennus ja tavallinen käyttö sujuvat kuin lastenleikki. Ennen kuuntelua ei tarvitse juurikaan tehdä säätöjä. Edestä löytyy Bass EQ -nappi, josta voi kompensoida pienten kaiutinten vähäistä bassoa. Ominaisuudelle ei ole tarvetta B&W 685 S2 -kaiutinten kanssa.
Äänenlaatu
Yhdistelmä NAD ja B&W tarjoaa koherentin äänimaiseman, mutta kovin intensiivinen sointi ei ole. Kuiva, lähes neutraali, erittäin tiukka ja hyvin erottuva basso on iso plussa. Keskirekisteri on kuitenkin liian aneeminen ja löysä vakuuttaakseen. Soundi tuntuu myös hiukan sulkeutuneelta, sillä vivahteet eivät erotu järin hyvin tällä kombolla. Odotamme musiikin vievän meidät mukanaan, mutta sitä ei vain tapahdu.
Tässä on havaittavissa potentiaalia, joka ehkä pääsisi oikeuksiinsa jollakin toisella laiteyhdistelmällä. Niinpä kokeilimme kaiuttimia KEF Q150 -vahvistimen kanssa. Se avasi äänimaisemaa ja antoi tarkemman soundin, selkeämmät vivahteet ja läpinäkyvämmän äänikuvan.
Myös tässä testissä
Marantz M-CR611 ja KEF Q150
Onnistunut yhdistelmä
Marantz/KEF-kombo näyttää hyvältä ja on helppo käyttää – ja soundi osuu hermoon!
Yamaha MusicCast MCR-N870D
Kunnon stereot!
Yamahan kokonaisuus on lähes täydellinen ja soi erinomaisesti.
Onkyo R-N855 ja Klipsch RP-150M
Lisää tehoja!
Klipschin kaiuttimet yhdistettynä Onkyon elektroniikkaan on yleensä varma valinta, mutta tässä kombossa jotakin jää puuttumaan.
EC Living Tana SL-1 ja L-1
Hifitason monihuonejärjestelmä
EC Living Tana soi kauniin täyteläisesti ja lämpimästi.
Pioneer X-HM86
Hyvin varusteltu mutta vaisu stereosoitin
Kompakti ja ominaisuuksiltaan fiksu laitteisto kompastuu h-hetkellä.
Sonos Play:5 II (x 2)
Parasta monihuonejärjestelmään
Kukapa ylittäisi Sonosin monihuonejärjestelmien tekijänä - mutta onko Play:5 oikeaa hifiä?