Galaxy S6 -kännykästään saakka Samsungin huippumallit on varustettu erinomaisilla kameroilla. S7 kuitenkin hämmästytti kaikki kamerallaan, joka jätti kilpailijat varjoonsa. S8-mallissa edistys ei enää ole niin jättimäinen, mutta se on edeltäjäänsä hienostuneempi. Kennoa on hieman päivitetty ja selfiekamera saanut lisää resoluutiota, muut erot löytyvätkin sitten ominaisuuksista ja ohjelmistosta.
Auto-asetuksellakin on helppo säätää valotusta ja tiettyjä efektejä. Pyyhkäisy vasemmalta tuo esiin valikon, josta voi valita panoraaman, slow motionin, hyperlapsen ja VR-kuvan. Pyyhkäisy oikealle tarjoaa valinnanvaraa enemmän tai vähemmän hyödyllisten efektien kesken. Manuaalisesti voi säätää valotuksen, valkotasapainon, fokuksen, väriasetusten, nopeuden ja ISO:n lisäksi myös kirkkautta ja tarkennuspisteitä.
Samsungin kamerassa ei ole sen erikoisempia kikkoja, ei tele- eikä laajakuvaobjektiivia, ei mustavalkokennoa, ei äärimmäisen hitaita slowmotion-videoita. Samsung luottaa edelleen yhteen linssiin kuten Galaxy S7 -puhelimessakin. Mikä lienee ihan oikein, pidetäänhän S7:n kameraa sukupolvensa parhaana kännykkäkamerana. Vaikka kamerat näyttävätkin paperilla samanlaisilta, on kuvankäsittely kuitenkin uusi: se yhdistää useamman kuvan yhdeksi tuottaakseen terävämmän kuvan.
Sen vuoksi tosin hukataan myös osa yksityiskohdista. Kamera käynnistyy ja fokusoi nopeasti. Automatiikka tekee erinomaista työtä, joten manuaalisäätöjä ei yleensä tarvita. Valovoimaisen linssin ansiosta kuvat onnistuvat myös hämärässä valaistuksessa, ja se tekee lähikuviin luonnollisen näköisen taustablurrin.
Johtopäätökset
Galaxy S7:ssa oli markkinoiden paras kännykkäkamera, ja vaikka parannukset s8-malliin ovat pieniä, pysyy Samsung valtaistuimellaan. Siinä ei ole ihmeellisyyksiä, kuten kaksoislinssejä, mutta se osoittaa, kuinka pitkälle pääsee pelkästään hyvän kennon ja objektiivin avulla. Manuaaliset säätömahdollisuudet ovat hyvät, mutta niille tuskin tulee tarvetta, niin hyvin automatiikka toimii. Galaxy S8:lla saa harvoin huonoa kuvaa.
Myös tässä testissä
Sony Xperia XZ Premium
Kännykkäkameroista nopein
Sony nappaa kuvan liikkuvasta kohteesta paremmin kuin kukaan ja sen slow motion -video on häikäisevän hyvä.
LG G6
Laajakuvalla lisää laatua
Ryhmäkuvat onnistuvat ongelmitta, ja kuvaaminen yleisömeressä sujuu paremmin kuin kellään muulla
Huawei P10 Plus
Uudenlaisia mahdollisuuksia
Kaksoiskenno tarjoaa luovia mahdollisuuksia, mutta automatiikka ei aina pysy perässä.
HTC U11
HTC – huipulla jälleen
Muutaman kompastuskiven jälkeen HTC on onnistunut hoitamaan kameraongelmansa kuntoon.
Apple iPhone 7 Plus
Zoomaa lähemmäs!
Hyvä arkikamera on varustettu telelinssillä, joka pystyy ottamaan kuvia, joihin muut kännykät eivät kykene.