HTC:n tie kameroidensa suhteen on ollut kuoppainen. One-mallillaan HTC hyppäsi ensimmäisenä megapikselikisasta ja panosti kennon pikseleiden sijaan parempaan valoherkkyyteen. Siitä lähtien kuvanlaatu on mallista toiseen vaihdellut. U11-mallin eroavaisuudet eivät ole kovin ilmeisiä HTC 10:iin verrattuna. Uutuuksia ovat hybridiautofokus ja selfiekamera, jonka pikselit ovat nousseet 5 Mp:stä 16:een.
Kameran asetukset on piilotettu valikkoon, joka tulee esiin pyyhkäisemällä vasemmasta nurkasta. Valinta auto-, manuaali-, panoraama-, selfie-, video-, hyperlapse- ja slow motion -kuvauksen välillä käy intuitiivisesti. Valkotasapainoa, valotusta, ISO-asetusta, suljinnopeutta ja tarkennusta voi säätää manuaalisesti. RAW-formaattiin tallentamisen voi halutessaan aktivoida. Makro-, urheilu- ja yökuvaukseen löytyvät pika-asetukset.
U11:n ainoat jipot ovat erityisen korkearesoluutioinen selfiekamera ja näytön nurkkien ”nipistäminen” kameran aktivoimiseksi. HTC jatkaa U11-kännykän kohdalla Ultrapixel-tekniikkaansa suuremmilla kennopikseleillä. Teoriassa se tarjoaa terävämpiä kuvia ja parempaa laatua huonommassakin valossa. Käytännössä kenno on pienempi kuin U Ultrassa, mitä toki valoherkkä objektiivi kompensoi. Se on nyt samaa tasoa kuin Galaxy S8 -puhelimessa.
Teoria toimii myös todellisuudessa. Kameran ohjelmisto on parantunut huomattavasti sitten HTC 10 -kännykän. Hyvästit ongelmille! Nyt kamera suoriutuu äkillisistä valotuksen ja kontrastin muutoksista erinomaisesti, ja tummatkin kuvat ovat täysin hyväksyttäviä, joskin hieman rakeisempia kuin kilpailijoilla. Uusi hybridifokus toimii todella nopeasti ja HDR Boost -ominaisuus selviytyy haastavista valaistusolosuhteista paremmin kuin ennen, ellei ole jopa huippuluokkaa.
Johtopäätökset
U11 tekee vaikutuksen monella alueella, ja vihdoin aiempia HTC:n kännykkäkameroita vaivanneet ongelmat ovat poissa. Kamera on nopea, käynnistyy pikaisesti ja on yksinkertainen käyttää loogisten valikoidensa ansiosta. Uusi hybridiautofokus on entistä nopeampi ja automatiikka toimii hyvin, myös HDR Boost. Kuvanlaatu on testin parhaita hyvässä valaistuksessa mutta sijoitus tippuu, kun valoa on vähän.
Myös tässä testissä
Sony Xperia XZ Premium
Kännykkäkameroista nopein
Sony nappaa kuvan liikkuvasta kohteesta paremmin kuin kukaan ja sen slow motion -video on häikäisevän hyvä.
Samsung Galaxy S8+
Tukevasti valtaistuimella
Jos se ei ole rikki, ei ole syytä tehdä dramaattisia korjauksia
LG G6
Laajakuvalla lisää laatua
Ryhmäkuvat onnistuvat ongelmitta, ja kuvaaminen yleisömeressä sujuu paremmin kuin kellään muulla
Huawei P10 Plus
Uudenlaisia mahdollisuuksia
Kaksoiskenno tarjoaa luovia mahdollisuuksia, mutta automatiikka ei aina pysy perässä.
Apple iPhone 7 Plus
Zoomaa lähemmäs!
Hyvä arkikamera on varustettu telelinssillä, joka pystyy ottamaan kuvia, joihin muut kännykät eivät kykene.