Kuvaamme enemmän kuin koskaan aiemmin. Uudelleen herännyt innostus järjestelmäkameroihin ei ole ilmiön taustalla, vaan jokaisen taskusta löytyvä puhelin. Kuvia otetaan ruuasta, muistiinmerkitsemiseksi, lapsista ja lemmikeistä ja lomamatkoilta tietenkin. Valokuvia syntyy siis jatkuvasti, mutta saako kännyköillä oikeasti yhtä hyviä kuvia kuin pokkarikameralla?
Yhtä selvää vastausta ei ole, vaan tosiasia on, että joskus kännykällä onnistuu yhtä hyvin, joskus ei. Jos räpsäisee maisemakuvan hyvässä valaistuksessa, ei eroa juuri huomaa. Jos taas kuvaa hämärässä valaistuksessa sisätiloissa, on ero selvempi. Isompaan kameraan mahtuu suurempi kenno, joka pystyy hyödyntämään heikotkin valon rippeet. Kännykkäkamera nappaa vähemmän valoa ja joutuu parantelemaan kuvien valoisuutta algoritmien avulla. Etenkin zoomatuissa kuvissa näkyy kuitenkin usein huomattavaa kohinaa.
Oikeassa kamerassa on tilaa myös suuremmalle ja paremmalle objektiiville. Eron huomaa kuvien vääristymissä tai epätasaisessa terävyydessä. Yksinkertaisimmissakin pokkarikameroissa on zoom. Mahdollisuus siirtyä laajakuvaobjektiivin ryhmäkuvasta teleobjektiivin tarkentamaan kohteeseen jossakin kaukana on vielä etäinen haave mobiililaitteissa. Vaihtoehdoksi jää siirtyä lähemmäs kuvattavaa kohdetta ja ehkäpä rajata jälkikäteen kuvasta tarpeettomat osat.
Tuplalinssi
Vaihdettavien objektiivien puutetta paikataan kännyköissä kaksoislinssirakenteella. Alan sisällä on paljon vaihtelua sen suhteen, miten ominaisuutta hyödynnetään. Apple on asentanut telelinssin, jonka etuna on se, että se kohteen lähemmäs – kiva plussa matkakuvissa. LG puolestaan on lisännyt toiseksi linssiksi laajakuvalinssin, joten kuvaajan ei tarvitse pakittaa saadakseen kaiken haluamansa mahtumaan kuvaan.
Erikoisin ratkaisu on Huaweilla, joka on kehittänyt kameransa yhdessä Leican kanssa. Kamerassa on sekä värikenno että mustavalkokenno. Ei tarvitse valita jompaakumpaa, vaan molempien kennojen kuvat yhdistyvät yhdeksi kuvaksi. Mustavalkokenno on valoherkempi, ja värikenno tuo tietysti värit paremmin esiin. Samsung, HTC ja Sony eivät ole vielä hypänneet tuplalinssien kyytiin, joten nähtäväksi jää, keksivätkö puhelinvalmistajat jotakin muuta kameroitaan kehittääkseen.
Sony Xperia XZ Premium
Kännykkäkameroista nopein
Sony nappaa kuvan liikkuvasta kohteesta paremmin kuin kukaan ja sen slow motion -video on häikäisevän hyvä.
Samsung Galaxy S8+
Tukevasti valtaistuimella
Jos se ei ole rikki, ei ole syytä tehdä dramaattisia korjauksia
LG G6
Laajakuvalla lisää laatua
Ryhmäkuvat onnistuvat ongelmitta, ja kuvaaminen yleisömeressä sujuu paremmin kuin kellään muulla
Huawei P10 Plus
Uudenlaisia mahdollisuuksia
Kaksoiskenno tarjoaa luovia mahdollisuuksia, mutta automatiikka ei aina pysy perässä.
HTC U11
HTC – huipulla jälleen
Muutaman kompastuskiven jälkeen HTC on onnistunut hoitamaan kameraongelmansa kuntoon.
Apple iPhone 7 Plus
Zoomaa lähemmäs!
Hyvä arkikamera on varustettu telelinssillä, joka pystyy ottamaan kuvia, joihin muut kännykät eivät kykene.