Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Sony a6500

Kalliit kehitysaskeleet

Sony on parannellut parhaita koskaan testaamiamme kameroita vielä lisää. Laatu näkyy hinnassa.

/ 17.06.2017 - 12:09
Sony a6500

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Virheetön kuvanlaatu, 4K-video, korkea kuvanopeus, kääntyvä kosketusnäyttö ja toimiva kuvanvakain. Tämä on parhaita hybridikameroita markkinoilla.
  • Parannuksia on vain muutama mutta hintaa on tullut reilusti lisää.

Jos hakusessa on erittäin hyvä järjestelmäkamera, joka olisi samalla pieni ja helppokäyttöinen, saa Sony a6300:a parempaa hakea. Erinomainen kuvanlaatu ja superterävä 4K-video olivat perusteena, kun nimesimme mallin Vuoden hybridikameraksi 2016.

Kunnia oli ansaittu, vaikka kamerasta puuttuivatkin kuvanvakain ja kosketusnäyttö. Nyt, lähes vuotta myöhemmin on lanseerattu Sony a6500. Se on Vuoden hybridistä tehty lisäominaisuuksilla varustettu ja kalliimpi versio.

Sony a6500 onkin saanut viisiakselisen kuvanvakaimen, jonka viisi valotustasoa tekevät terävien kuvien ja videon kuvaamisesta entistäkin helpompaa. Ja vihdoin kamerassa on myös kosketusnäyttö. Sen puuttumisesta moitimme edellismalli 6300:a, joka muuten on mahtava yleiskamera, jonka kuvan- ja videonlaatu on huipputasoa ja rakenne kompakti ja tukeva.

A6500:ssa on sama hyväksi havaittu 24 Mp:n kenno, mutta Sonyn mukaan uusi Bionz X -kuvaprosessori hioo kuvanlaadun huippuunsa. Se selviää pian.

Ergonomian kannalta muutoksia ei ole juuri tehty paitsi edellä mainitun kosketusnäytön suhteen. Sony on siirtänyt kaksi ohjelmoitavaa mappia kameran päälle ja siistinyt hiukan valikoitaan. Kädensija on entistä parempi, mutta videon start/stop-nappi on yhä hankalasti kameran kulmassa.

Kamera on suojattu vedeltä ja suljin on testattu kestämään 200 000 kuvaa. Wifi ja Bluetooth löytyvät muiden laitteiden yhdistämiseen, joten kännykkää voi käyttää kaukosäätimenä kameralle ja kuvien siirto tietokoneelle onnistuu helposti. Sonyn PlayMemories on sisäänrakennettuna, joten kameraan saa ladattua kuvasovelluksia vaikkapa efektien ja filttereiden lisäämiseksi.

Sony A6500 Top 16224
Kaksi C-nappia ovat kullanarvoinen apu kuvaajalla, joka halua tehdä pikavalintoja. Kuva: Sony

 

Kuvanopeus ja autofokus

Elektroninen etsin on sama kuin a6300, ja siinä on 2,36 Mp:n resoluutio ja 100 fps:n kuvanopeus. Blackout-aika (kesto, jonka ajan musta ruutu näkyy) sarjakuvauksen kuvien välillä on todella lyhyt, mutta todelliseen loistoonsa se pääsee maksiminopeudellaan 11 kuvaa/s. Jos kohde tarvitsee nähdä kuvien välillä, voi nopeudeksi valita 8 kuvaa/s.

Sony on myös panostanut suurempaan muistiin, joka pystyy tallentamaan jopa 100 raakatiedostoa tai 300 JPEG-kuvaa nopealla 11 kuvaa/s -tahdilla. Näin ei tarvitse odotella, kun kamera tallentaa kuvia pitkän kuvasarjan jälkeen.

Sony a6300:n autofokus 425 vaihetarkennuspisteellä 3/4 kuva-alasta on salamannopea ja häikäisevän hyvä. Sama tekniikka löytyy myös uudesta a6500-mallista, mikä tekee siitä nopeimpia ja tarkimpia kameroita liikkuvien kohteiden kuvaamiseen.

Edistyksellinen 4K-video

Sonyn 4K-videota täydentävät mikrofonisisääntulo, aikakoodi ja videoprofiilit S-Log2- ja S-Log3-gammakäyrillä. Ominaisuus on käytännöllinen kuvaajille, jotka joutuvat yhdistämään useilla eri kameroilla tallennettua materiaalia, mutta ei hyödytä juurikaan useimpia harrastelijakuvaajia.

4K-video voidaan tallentaa XAVC S -formaatissa 100 Mbit/s -videostriimauksiella ja 30 tai 24 fps:n nopeudella. Slowmotion-videota saa kuvattua 1080p HD -laadulla 120 kuvaa/s.

sony a6500 video setup 16223
Ammattilaistasoista 4K-videota saa helposti a6500:llä, mutta siihen tarvitaan erillinen mikrofoni ja kuulokkeet. Kuva: Sony

 

Vihdoinkin kosketusnäyttö

Olemme jo odotelleetkin, koska Sony saa kameroihinsa kosketusnäyttö. Useimmilla kilpailijoilla on sellaiset olleet jo hyvän aikaa, ja niiden hyöty on kiistaton. Kuvia voi selailla kuin kännykästä, mutta lisäksi pääsee valitsemaan fokusointipisteen sormella – ja joissakin malleissa jopa kuvan ottaminen tapahtuu ruutua napauttamalla kuten kännyköissä.

Valitettavasti kosketusnäytön kehittely on jäänyt vähän puolitiehen: fokuspisteen siirtäminen sormella on tuskallisen hidasta, joten jonkin ajan kuluttua vain luovuin yrityksestä.

Olemme myös toivoneet lisäasetuspyörää jo pitkään. Sitä emme vieläkään saaneet. Etuosan pyörää on muokattu käyttäjäystävällisemmäksi, joten aukon ja suljinajan säätäminen on nyt kätevämpää.

a6500 touch AF Large 16221
Vihdoinkin kosketusnäyttö – mutta olisipa se vain toimivampi. Kuva: Sony

 

Virheetön kuvanlaatu

Kamera tallentaa kuvat 14-bittisinä pakkaamattomina raakatiedostoina, mikä parantaa hiukan kuvien dynamiikkaa ja värien syvyyttä (kuvasarjoissa ja elektronisen sulkimen kanssa kuvat tallentuvat 12-bittisinä).

Ei ole helppo havaita, miten kuvien käsittely on parantunut a6500-kamerassa – ei siksi että se olisi niin huono, vaan juuri siksi, että parannettavaa ei edellisestä tunnu olevan Yksityiskohdat erottuvat terävämpinä ja parempina kuin useimmissa muissa samantyylisissä kameroissa.

Esimerkiksi kohinaa ei juuri ole aina ISO 6400:aan asti. Kohina ei huononna kuvanlaatua, värientoistoa eikä resoluutiota ennen kuin ylitetään ISO 12 800. Sen yli mentäessä kohina ja rakeisuus lisääntyvät tasaisesti, eikä ISO 25 600: yli kannata mennä kuin hätätapauksessa.

Sonyn kamera on hyvässä seurassa – ei vain oman a6300-mallinsa kanssa, vaan myös Nikon D500:n ja Fujifilm X-T2:n. Ne ovat kuvanlaadultaan tämän luokan parhaat kamerat.

4K-video on laadultaan veitsenterävä kuten a6300-mallissa ja Panasonicin vertailutelevisiossamme, jolla muidenkin testikameroiden videot on arvioitu.

Kamera myydään joko runkona tai yhdessä Sonyn zoom-objektiivin Zeiss 16–70 mm/f4:n kanssa. Tähän ei saa Sonyn kompaktia ja hyvää budjettizoomia 16–50 mm/f3,5–5,6. Setti 16–70 mm:n objektiivilla on hirvittävän kallis, mutta pelkkä runkokin kustantaa enemmän kuin a6300 varustettuna 16–50 mm:n zoom-objektiivilla.

Samaa hintaluokkaa tai jopa vähän alle edustavat Olympus OM-D E-M1 II 12–40 mm/f2,8 -objektiivilla ja Fujifilm X-T2 18–55 mm/f2,8-4 -objektiivilla. Ne ovat Sonyä hieman suurempia ja painavampia mutta hinta-laatusuhteeltaan kannattavampia kuin a6500.

Johtopäätökset

Ei ole epäilystäkään etteikö Sony a6500 olisi ilmiömäisen hyvä kamera. Kuvanvakain pois lukien emme ole ihan varmoja, riittävätkö uudet parannukset perustelemaan hintaeron a6300-malliin. Vihdoin saatu kosketusnäyttö on pieni pettymys. Jos a6500:n sijaan valitsee a6300-mallin erinomaisella 16–70 mm/f4 -objektiivilla, säästää satasia. Sony a6300 on edelleen nimittäin valikoimissa ja näistä kahdesta fiksumpi ostos.

Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Terävämpiä kuvia liikkuvista kohteista

Aidosti ajaton kamera

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Paras ammattilaiskamera

Ammattikuvaajan puhelin

Nikonin nostalgiakamera

Poikkeuksellisen hyvä normaaliobjektiivi

Ääni & Kuva
Scroll to Top