Adrenaliini sähköistää koko kropan, kun laskettelen Vallée Blanchea Chamonix’n Mont Blancilla. Lumi pöllyää ja mietin, olikohan kuitenkaan niin hyvä idea laskea off-piste-alueella. Väliäkö sillä, koska tästä saa todella makeaa videota!
Niin, tietenkin minulla kypärässäni kamera, joka tallentaa laskuni mahtavuuden – ja jonka saan jaettua heti alas päästyäni kaikille Facebook-kavereilleni.
Amerikkalainen GoPro oli vuosia jokaisen laskettelijan, lautailijan, skeittarin ja wakeboard-surffarin ykkösvalinta, kun oman elämänsä toimintasankarit halusivat tallentaa temppujaan muiden ihasteltavaksi. Ensimmäinen GoPro lanseerattiin 2002, ja sen jälkeen on ehtinyt tapahtua action-kameroiden saralla paljon. Markkinoilla on nykyään laaja valikoima eri valmistajien ja eri hintaluokkien action-kameroita.
Niille on yhteistä se, että ne saa asennettua mihin haluaa: rintaan, otsalle, auton tuulilasiin tai hiihtosauvaan. Mitä erikoisempi kiinnityspaikka, sen jännittävämpää kuvamateriaalia, jolla voi tehdä kaverit kateelliseksi ja rikastuttaa omaa digialbumiaan. Mahdollisuudet action-kameran kanssa ovat rajattomat!
Action-kameran on nimensä mukaisesti kestettävä vähän kaikkea. Rakenne niissä on usein jämäkämpi kuin tavallisissa kameroissa, joten se sietää kolhujen lisäksi vettä ja pölyä. Moniin kameroihin saa vielä muovisen kotelon, jonka ansiosta niiden kanssa voi sukeltaakin. Kalleimpien mallien hintaan usein kuuluu tällainen kotelo, mutta halvimpien kanssa sellaisen joutuu hankkimaan erikseen.
Joillakin valmistajilla muovikotelo on läpinäkyvä, sillä kamera itsessään kestää jo niin paljon menoa, että ylimääräistä suojaa kohuilta ei tarvita. Läpinäkyvyydestä on etua, sillä muutoin kameran käsittely olisi paljon hankalampaa.
Kosketusnäyttö ja ääniohjaus
Kuten muissakin tuoteryhmissä, on action-kameroidenkin valmistajilla täysi työ pysyä mukana kuluttajien mieltymyksissä. Jatkuvasti on kehiteltävä uusia ominaisuuksia, sillä miksi maksaa uudesta kamerasta, jos vanha toimii ihan hyvin ja on varustelultaankin kuin uusi?
Vastaus on uusi tekniikka ja sen mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet!
Action-kameroiden kohdalla tämä merkitsee esimerkiksi ääniohjausta, kosketusnäyttöä ja langatonta yhteyttä kameran ja kännykän tai tietokoneen kanssa. Osa ominaisuuksista on tasoa kiva lisä, mutta osa tekee todella huomattavan eron kameran käytettävyyteen. Kypäräkameraa voi esimerkiksi olla hankala ohjata – oikean napin löytäminen on vähän arpapeliä. Uusilla malleilla kameraa voi käskyttää puhumalla. Wi-Fin ja Bluetoothin avulla kameran saa yhdistettyä kännykkään, jolloin puhelin toimii kameran kaukosäätimenä. Kauppaan kuuluva sovellus tarjoaa editointiohjelman, jonka jälkeen valmis video siirtyykin applikaatiosta helposti someen!
Videota 4K-laadulla
Toinen seikka, jossa action-kamerat ovat ottaneet harppauksia, on resoluutio, aivan kuten on laita televisioissa ja tavallisissa kameroissa. Resoluutio ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa, vaan kuvanopeus vaikuttaa laatuun myös. Nopeutta mitataan fps-luvulla, joka kertoo montako ruutua sekunnissa (frames per second) laite pystyy toistamaan.
Uusimmat ja kalleimmat action-kamerat, jotka kuvaavat 4K-laadulla, rajoittuvat nopeudeltaan 30 ruutuun sekunnissa. Halvemmat ja vanhemmat mallit yltävät vain 15 fps:ään, ja isompi luku tarkoittaa siis parempaa videota. 30 fps on hyväksyttävä, mutta 60 fps on toivottavampi. Jos haluaa aivan saumatonta kuvaa, kannattaa pysyä resoluutiossa 1080p ja valita nopeudeksi 60 fps, sillä 4K-resoluutiolla 60 fps ei vielä onnistu. Sekin päivä kuitenkin koittaa, ja tähän pystyviä malleja odotetaan kauppoihin vielä tämän vuoden puolella.
Saat sitä mitä tilaat
Viimeisimmät teknologiset saavutukset ovat tapahtuneet lähinnä hinnakkaammissa kameramalleissa. Maksamalla hieman enemmän saa muutakin kuin langattoman yhteyden, GPS:n ja ääniohjauksen: kameran tärkeimpiin osiin kuuluva objektiivi on kalliimmissa laitteissa parempi, jolloin tietysti myös video näyttää paremmalta. Kuten aina, hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Siksi päätimme testata kolmea kalliimman hintaluokan laatukameraa GoProlta, Sonylta ja Garminilta. Ne edustavat markkinoiden parhaita action-kameroita tällä hetkellä, ja niiden tekniikkakin on uusinta uutta.
Näin testasimme
Haastoimme kamerat erityyppisillä toiminnoilla. Kiinnitimme ne auton tuulilasiin, polkupyörän kahvaan, kypärään ja ripustimme gimbal-kiikkuun ja teleskooppivarteen. Pyrimme pitämään kuvausolosuhteet mahdollisimman samanlaisina.
Kiinnitys
Kamera voidaan kiinnittää melkein kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiinkin pintoihin. Yleensä mukana tulee pieni muovinen kiinnike, joka ruuvataan haluttuun paikkaan. Kiinnikkeitä on saatavilla erilaatuisia ja -hintaisia, ja kameran saa kiinni myös ihmisiin ja eläimiin.
SONY FDR-X3000R
Hintava ja hankala
Sonyn kuvanlaatu on erinomainen, mutta ulkoinen etsin ja monimutkainen käyttö tekevät käytöstä ikävää.
GOPRO HERO5 BLACK
GoPro pitää johtoasemansa
GoPron kamera on aina ollut varma valinta, eikä Hero5 Black ole poikkeus!
GARMIN VIRB ULTRA 30
Aito haastaja GoProlle
Garminin mittausmahdollisuudet antavat videolle uuden ulottuuvuuden.