Televisiovalmistajat työskentelevät kovasti parantaakseen tuotteitaan ja lanseeratakseen joka vuosi aina vain parempia laitteita. Yksi puoli jää kuitenkin toistuvasti huomiotta: ääni. Maailmassa, jossa ohuempi televisio tarkoittaa hienompaa, ei kunnollisille kaiuttimille enää ole tilaa.
Yksinkertaisin ja elegantein ratkaisu ongelmaan on soundbar – erillinen kaiutin, jossa kaikki kaiutinelementit, tehosteet ja digitaalisen audiosignaalin prosessointi mahtuu yhteen kuoreen. Näin leffaillan soundit ovatkin yhtäkkiä kymmenen kertaa paremmat kuin ennen, ja musiikin kuuntelukin onnistuu samalla laitteella. Langaton musiikin suoratoisto on jo oikeastaan arkipäiväinen välttämättömyys, joten kaikki testilaitteemme pystyvät siihen. Tällä kertaa päätimme, että Bluetooth ei ole kyllin hyvä, sillä se saattaa toimia epäluotettavasti, ja kännykkä tai tabletti pitäisi muistaa aina jättää soittimen läheisyyteen. Niinpä valikoimme testiin soundbareja, jotka voi yhdistää kotiverkkoon. Osa voidaan liittää langattomasti toisiin kaiuttimiin kodin muissa huoneissa, eli ne toimivat monihuonejärjestelmän osana. Tämä ei ollut testivaatimus, mutta jos sellainen on sinulle tärkeää, löydät varmasti sopivan laitteen tästä vertailusta.
Tasokaiutin vai soundbar?
Tavallinen soundbar on pitkä ja kapea kaiutin, joka on tarkoitettu asennettavaksi television alle seinälle. Jos televisiota pidetään tasolla, on tasokaiuttimeksi kutsuttu soundbar-malli fiksumpi valinta. Se on muodoltaan syvempi ja matalampi, joten tv:n voi sijoittaa sen päälle. Seinälle asennettavat soundbarit toimivat yleensä hyvin ilman ulkoista subwooferiakin, mutta tasokaiutin vaatii erillisen subwooferin toimiakseen täydellisesti.
Sounbarien markkinat eivät oikein ole ottaneet tulta alleen, joten monet valmistajat ovat jo ehtineet luopua niiden valmistamisesta. Samasta syystä ajattelimme ensin valita testiin vain tavallisia soundbareja, mutta sitten Sonos – monihuonejärjestelmien markkinajohtaja – lanseerasi ensimmäisentasokaiutin-mallisen soundbarinsa, ja pitihän se saada mukaan. Kaikki muut testin laitteet ovat seinälle tarkoitettuja soundbareja.
Mitä etsimme?
Soundbarin tehtävä on parantaa television ääntä, musiikin soittaminen on bonusta. Vahvemmat soundit ovat tärkeitä, mutta olemme havainneet joidenkin valmistajien langenneen houkutukseen tehdä täyteläisempää ja muhkeampaa soundia äänen avoimuuden ja puheen selkeyden kustannuksella. Se ei vetele, sillä soundbarin täytyy aina kuulostaa paremmalta kuin pelkkä tv yksinään. Siksi puheen selkeyden täytyy olla äänenlaadun ensisijainen tavoite.
Tietysti haluamme myös täyteläisen ja herkun soundin sekä kauniin stereolaatuisen musiikin. Parhaat soundbarit pystyvät tähän kaikkeen.
Bluesound Pulse Soundbar
Erinomaista työtä!
Bluesoundin soundbar maksaa paljon mutta on myös hintansa väärti.
Yamaha YSP-2700
Kuoppaista kyytiä
Yamahan soundbarin suurin ongelma on aukkoinen äänimaisema.
Klipsch RSB-14
Paljon painetta, ja siinäpä se
Klipschillä on testin kovin äänenpaine, mutta äänenlaatu on pettymys.
Heos HomeCinema
Helppo ja tuhti
Heos on onnistunut tekemän erittäin helppokäyttöisen soundbarin, jonka slundi on mukavan täyteläinen.
Sonos PlayBase
Tasokaiutin tv:n alle
Sonosin uusi tasokaiutin PlayBase toimii television sokkelina. Mutta tuleeko se markkinoille liian myöhään?
Bose SoundTouch 300
Ei kyllin hyvä
Bose pisti kaikki paukut käyttäjäystävällisyyteen ja unohti ikävä kyllä äänenlaadun.
Sony HT-NT5
Hyvä kompromissi
Sonyn soundbar on tarkoitettu asennettavaksi tasolle ja kattoon suunnaten, mutta se toimii hyvin myös television eteen sijoitettuna.
Samsung HW-MS660
Ihailtavan tasapainoinen
Samsungin soundbar toimii erinomaisesti niin elokuvien katseluun kuin musiikin kuunteluunkin.
Yamaha YAS-306
Paketti melko hyvin kasassa
Edullista monihuonejärjestelmän soundbaria etsivälle Yamaha on fiksu vaihtoehto, etenkin jos ei halua erillistä bassovahvistinta.
Philips HTL5160
Hyvin kuuluu!
Philipsin soundbar tekee mitä pitääkin: puhe on selkeää ja soundi kutakuinkin tasapainossa.