Nikon D5600 tekee hyvien kuvien ottamisesta ja jakamisesta helppoa. Näin Nikon ainakin itse väittää, joten pitihän sitä päästä testaamaan käytännössä. Kamera on peilikameroiden kevyimmästä päästä ja suunnattu tavallisille kuvaajille, jotka kaipaavat kännykkäkameraa parempaa laatua.
Nikon on onnistunut teknisesti hyvin aiemminkin. D5600 perustuu kahteen parhaaseen koskaan testaamaamme amatöörikameraan: sen pohjana ovat Nikon D3400 ja edeltäjänsä D5500. Näiden kolmen välillä on paljon yhtäläisyyksiä: erinomainen 24 megapikselin kuvasensori, Nikonin miellyttävä RGB-valotusmittari, jossa on 2 016 mittauspistettä sekä kompakti muotoilu, jonka ansiosta kamera mahtuu mukavasti käsilaukkuunkin.
Kun katsoo uuta 5600-mallia tarkempaan, huomaa, ettei se ole pelkästään samankaltainen edeltäjänsä 5500-mallin kanssa, se on käytännössä sama tuote. Uutuutena on Snapbridge, joka siirtää Bluetoothin avulla kuvat automaattisesti kännykkään nettiresoluutioisina. Näin kuvien jakaminen someen tai sähköpostiin on entistäkin helpompaa, tai ne voi vain tallentaa pilvipalvelimelle. Tosin maksimissaan 2 Mt:n koossa. Jos haluaa parempiresoluutioisia kuvia, on kamera yhdistettävä wifiin. Silloin myös HD.videoiden siirtäminen tietokoneelle onnistuu.
Helppo käyttää
Tämä on niitä kameroita, jotka voi vain napata käteensä ja alkaa kuvata murehtimatta sen kummemmin asetuksista. Automaatio huolehtii säädöistä puolestasi erinomaisen hyvin. Kun kuvaamisessa pääsee vauhtiin, voi alkaa tutustua ominaisuuksiin, joita ei ole päätähuimaavan paljon, mutta riittävästi, jotta kokeneemmallakin kuvaajalla pysyy mielenkiinto yllä.
D5600-mallissa on kääntyvä kosketusnäyttö, joka on melko suuri ja terävä, mutta ei mitenkään ihmeellinen nykyisessä kameravarustelussa. Nikon on kuitenkin onnistunut monia muita paremmin tekemään kirkkaan näytön monien asetusten päälle.
Suurimmaksi osaksi kameraa voi ohjata kosketusnäyttöä näppäilemällä kuten kännykkääkin, erona on vain se, ettei kamerassa ole sovelluksia. Tarvitsee vain pysyä valokuva-asetusten perässä.
Tämä tekee D5600-kamerasta helppokäyttöisemmän kuin uskoisi. Ominaisuuksista saa hyvän yleiskäsityksen. Tarkennuspistettä voi muuttaa peukalolla samalla, kun katsoo etsimen läpi – en osaa sanoa, onko se välttämättä hirveän käytännöllistä, mutta hyvin se kuitenkin toimii. Kamera osaa fokusoida kohteeseen hyvin itsekin.
Snapbridge
Moni kokee kuvien siirtämisen kamerasta liian hankalaksi. Yhteys voi katkeilla, ja usein täytyy vahtia sekä kameraa että kännykkää varmistaakseen, että kuvat todella siirtyvät. Nikon yrittää tuoda helpotusta tähän Snapbrigde-ominaisuudellaan, joka hyödyntää Bluetoothia siirtoon. Ominaisuus toimii oikein hyvin, kunhan käyttäjälle riittää alle 2 megatavun kokoiset kuvat.
Kännykkää voi käyttää myös kaukosäätimenä, tai ehkä pikemminkin kaukolaukaisijana, sillä kameran asetuksia ei juuri voi säätää kännykän kautta.
Kauniit kuvat
D5600-kameraa saa muutamissa eri kokoonpanoissa. Tavallisin on Nikon kompakti objektiivi AF-P 18–55 mm / f3.5–5.6G VR, mutta me testasimme kameraa Nikonin loistavalla 50 mm / f1,4G -objektiivilla. Kuvatiedostojen tekninen laatu ei juuri poikkea aiemmista testeistä. Laatu on lähes identtinen D3400-malliin verrattuna, mikä tarkoittaa marginaalista kohinaa ISO 3200:een asti. Toisin sanoen: hämärässäkään kuvatessa ei tarvitse huolehtia kuvien rakeisuudesta, mikä vaivaa usein kännykällä otettuja kuvia.
ISO 6400:n yli mentäessä sumuisuus lisääntyy, mutta ei huolettavasti aina ISO 25 600:n saakka. Tummista kuvista tulee hyvin sumuisia.
Väritasapaino ja valkotasapaino ovat melko hyvät. Kuten tavallisestikin, suoriutuu Nikon RGB-kennon valotusmittari virheettömästi valotustarkkuudesta. Nikonin dynaamisen Active D-Lighting -ominaisuuden ansiosta varjokohdat näyttävät hyvältä. Kamerassa on myös automaattinen neliportainen HDR-asetus. Sitä kannattaa käyttää harkiten, sillä kameran prosessori ei aina tiedä parhaiten.
Asetuspyörän kuvaefektit tuovat kuvaamisen hauskan lisän. Haluttu efekti valitaan kosketusnäytöstä, ja monet niistä näyttävät oikein hyviltä, mutta mustavalkoasetus puuttuu valikoimasta. Niinpä mustavalkokuvaa halutessaan pitää valita Menusta erikseen Monochrome-asetus.
Johtopäätökset
Nikon D5600 on erinomainen vaihtoehto useimmille amatöörikuvaajille, melkeinpä erikoistarpeista riippumatta. Lisävarusteita on tarjolla laajalti, kuten Nikkor-linssit, jotka sopivat myös tähän kameraan. Kuvanlaatu, helppokäyttöisyys ja video-ominaisuudet tyydyttävät jopa kokeneempien kuvaajien tarpeet. Jos siis kaipaa hyvää ja kompaktia kameraa järkevään hintaan, on Nikon D5600 luokkansa parhaita järjestelmäkameroita.