Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

: Hybridikamerat

Parhaat hybridikamerat aloittelijalle

Kompakti hybridikamera yhdistää järjestelmäkameran ja pokkarin parhaat puolet.

/ 18.04.2017 - 15:57
Hybridikamerat

Monet älypuhelimellaan valokuvaavat kokevat, ettei puhelimen kuvanlaatu ole pidemmän päälle riittävä. Kännykkäkameran tekniset rajoitteet eivät yllä terävyydessä, värintoistossa ja hämäräkuvauksessa lähellekään oikean kameran tasoa.

Järjestelmäkamera ei kuitenkaan sovi kaikille: järkkäri voi tuntua helposti liian suurelta ja kömpelöltä. Pokkarikamera puolestaan ei riitä, jos haluaa kuvata objektiivilla vaikka villieläimiä tai laajakuvalinssillä maisemia.

Tähän ratkaisun tuo hybridikamera eli puolijärjestelmäkamera tai tuttavallisesti puolijärkkäri. Hybridiin voi vaihtaa objektiiveja, ergonomia on isoja kameroita parempi, ominaisuuksia löytyy joka lähtöön ja kuvanlaatu hakkaa niin pokkarikamerat kuin kännykät.

Kuvista saa yhtä hyviä kuin järjestelmäkameralla, ja sisäänrakennettu wifi mahdollistaa kuvien jakamisen langattomasti vaikka sosiaalisen median kanaviin. Kauko-ohjauskin onnistuu langattomasti.

Parempaa kuvaa

Kompakteissa hybridikameroissa on suuremmat kennot eli laajemmat kuvausalat, jotka nappaavat enemmän valoa kuin mihin kännykkä pystyy. Joustavuuttakin löytyy, sillä objektiivit ovat irrotettavissa ja vaihdettavissa, ja lisävarustevalikoima kattaa kaikkea vedenpitävistä suojista salamavaloihin.

Hybridikamerat ovat samalla kuitenkin pienempiä kuin perinteiset järjestelmäkamerat. Yksi syy pieneen kokoon on se, ettei kuvasensorin eli kennon edessä ole peiliä kuten SLR-kameroissa (single-lens reflex). Peilin puuttuminen tarkoittaa, että linssi voidaan sijoittaa lähemmäs kennoa, jolloin kamerasta tulee heti litteämpi ja kevyempi.

Joissakin puolijärjestelmäkameroissa on elektroninen etsin, joka näyttää kohteen reaaliajassa aivan kuten järjestelmäkameran optinen etsin. Erilaisten asetusten ansiosta kameran käyttö on kuitenkin helpompaa jopa hämärässä.

Ominaisuuksissa ei ole juurikaan eroa perinteisten järjestelmäkameroiden ja hybridikameroiden välillä. Niinpä puolijärkkäri on erinomainen kompromissi laadukkaan järjestelmäkameran ja kevyen digipokkarin väliltä.

Canon EOS M3 on vasta Canonin toinen peilitön järjestelmäkamera. Se on jo edeltäjäänsä huomattavasti parempi. Ergonomisesti kameraa on mukavampi käyttää, uudessa kennossa 24 megapikseliä ja automaattifokus on modernimpi. 600 e

Fujifilm XA-2 on helppokäyttöinen ja simppeli kamera aloittelijalle. 535 e

Nikon J5 on testin pienin mutta myös luokkansa nopein, joka pystyy kuvaamaan yhtäjaksoisesti 60 ruutua sekunnissa. 4K-videotakin se pystyy kuvaamaan, tosin vain 15 ruutua sekunnissa. 400 e.

Olympus OM-D E valittiin vuoden järjestelmäkameraksi 2014, ja OM D E10 onkin selvä ennakkosuosikki. Nopea kamera ottaa 8 ruutua sekunnissa ja myös autofokus on nopea. Design tuo muistumia 70-luvulta. Sisäänrakennettu etsin on plussaa. 599 e

Panasonic Lumix GF7 muistuttaa kovasti Fujin kameraa: langaton selfiekamera, jossa on kuitenkin kosketusnäyttö ja erityisen kompakti objektiivi, jota on näppärä kuljettaa mukana. 550 e.

Samsung NX500 on 4K:lla ja 28 Mp:n kennolla varustetun NX1-mallin ja kompaktin NX300 välimalli. Kuvanlaatu on virheetön, mutta jää nähtäväksi, riittääkö se. 500 e.

Sony a6000 on testin toinen kamera, jossa on sisäänrakennettu etsin. Kamera tarjoaa nopean fokusoinnin, 11 kuvaa/s ja tukevan kädensijan, mutta ei kosketusnäyttöä. 670 e.

Itsellesi sopivimman kameran löydät lukemalla tarkemmat testikuvaukset sivun oikeasta valikosta.

Testistä

Kaikkien kameroiden kanssa käytiin läpi sama tarkistuslista: arvioimme kädensijan pitoa, tärkeimpien ominaisuuksien käytettävyyttä, vastinaikaa, fokusoinnin nopeutta ja tarkkuutta sekä tietysti kameran, näytön ja optiikan laatua.

Testikuvat otettiin testiin tarkoitetuilla piirustuksilla ja värikartoilla kontrolloiduissa valaistusolosuhteissa. Tutkimme kuvienterävyyttä, resoluutiota, optista laatua, värintoistoa ja kohinaa,

Kuvalaatua arvioitiin kalibroidulla 27-tuumaisella iMac-näytöllä sekä Panasonic 65AX900 -televisiolla, jossa on 4K-resoluutio.

Kaikki arviot asetettiin järjestykseen ominaisuuksien mukaan: kuvalaatu on tärkein, ja sen jälkeen tulevat käyttömukavuus, ominaisuudet, laatuvaikutelma ja suorituskyky. Videokuvausominaisuutta ei arvioitu tässä testissä.

Sony a6000

Täydellinen useimmille

Sony on yksinkertaisesti tehty paljon paremmin kuin useimmat muut hybridikamerat.

Esimerkillinen kuvanlaatu ja käyttäjäystävällisyys sekä nopea ja tarkka automaattifokus. Tarjoaa paljon vastinetta rahoille.
Kosketusnäyttö puuttuu. Elektroninen etsin ei ole aivan yhtä tarkka kuin parhaimmilla.
Lue koko testi

Samsung NX500

Susi lampaan vaatteissa

Samsungin kamerassa on pro-tason kuvanlaatu ja 4K-laatuinen videokuva.

Virheetön kuvanlaatu, hyvä 4K-video, veitsenterävä kosketusnäyttö ja salamannopea automaattifokus.
Pieni asetusvalitsin, etsin puuttuu. Kuoressa on paljon muovia.
Lue koko testi

Panasonic Lumix GF7

Helppo kamera aloittelijalle

Panasonic on onnistunut tekemään hyvine kuvien ottamisesta todella helppoa, mutta Lumix GF7:ssä on myös puutteensa.

Hyvä dynamiikka ja fiksut automaattiasetukset. Kompakti ja helppokäyttöinen.
Pienet napit ja muovisuus vievät käyttömukavuudelta pisteitä. Akku kestää 230 kuvan oton.
Lue koko testi

Olympus OM-D E-M10

Paras yleiskamera

M10 on yksi parhaista valinnoista, joka sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin kuvaajalle.

Poikkeuksellisen hyvä kuvanlaatu. Suuri etsin, kosketusnäyttö ja paljon käytännöllisiä ominaisuuksia.
Pienet napit ja huonosti sijoitettu virtanappi. Vaikea saada hyvää otetta.
Lue koko testi

Nikon 1 J5

Lännen nopein

Nikon hakkaa muut fokusoinnin ja kuvaamisen nopeudessa, mutta parannettavaakin olisi.

Erittäin kompaktin kokoinen, nopea ja helppokäyttöinen. Erinomainen kosketusnäyttö.
Hyödytön 4K-video ja huono akunkesto (250 kuvaa).
Lue koko testi

Fujifilm XA-2

Edullinen ensikosketus

Fujifilm sopii hyvin aloittelijalle, kunhan tunnistaa kameran rajoitukset.

Edullinen ja hyvä kamera. Kuvanlaatu hyvä ja helppo käyttää. Terävä zoomiobjektiivi.
Heikko autofokus, ei kosketusnäyttöä eikä etsintä. Paljon muovia. Tuntuu kädessä pieneltä ja vähän liukkaalta.
Lue koko testi

Canon EOS M3

Massojen Canon

Vihdoin Canon on tehnyt peilittömän järjestelmäkameran, jonka voisimme ostaa.

Erinomainen kuvanlaatu, jossa vain vähän kohinaa ja hyvännäköinen värikylläisyys. Erittäin ergonominen ja erinomainen kosketusnäyttö.
Kallis ja hidaskäyttöisempi kuin muut. Hieman valjut kontrastit kuvissa. Akku kestää 250 kuvan oton.
Lue koko testi
Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Terävämpiä kuvia liikkuvista kohteista

Aidosti ajaton kamera

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Paras ammattilaiskamera

Ammattikuvaajan puhelin

Nikonin nostalgiakamera

Poikkeuksellisen hyvä normaaliobjektiivi

Ääni & Kuva
Scroll to Top