Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: Epson EH-TW5200

Parasta päivänvalossa

Testin ainoa LCD-projektori erottuu erinomaisilla väreillään, ja kuva on yhtä hyvä niin päivänvalossa kuin pimeässäkin.

/ 13.04.2017 - 16:07
Epson EH-TW5200

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Epsonin värintoisto on aivan omaa luokkaansa, erityisesti täydellä valaistusteholla. Tämä on hyvinkin testin paras videotykki päivänvalossa katseluun.
  • Musta on liian kirkas. Pimeät kohtaukset ovat elottoman ja jännitteettömän oloisia. Kaukosäätimessä ei ole valaistuja nappeja.

Jokaisen värin kirkkautta, sävyä ja kylläisyyttä voi säätää erikseen. Kaukosäädin on hyvä, mutta nappeja ei ole valaistu eikä siinä ole omia nappeja kirkkauden ja kontrastin säätöön.

LCD-projektoreissa ei ole väripyörää, jossa valkoinen on erotettu omaksi alueekseen, joten valkoisen kirkkaus on samalla tasolla muiden värien kanssa. Näin värikylläisyys on parempi kuin saman hintaluokan DLP-tykeissä. Väritasapainoa tämä ei tosin takaa.

Kuvanlaatu

Väritasapaino on paras ”Cinema”-asetuksella. Väreissä on hyvä täyteläisyys, joka ei mene liiallisuuksiin. Kasvojen iho on neutraalin sävyistä ja raikkaasti hehkuvaa. Parransänki ei erotu yhtä terävänä kuin testin muilla laitteilla mutta on silti aivan siedettävä.

Valkoinen valo ei ole testin vahvimpia, mutta värit ja kirkkaus sitäkin parempia. Jos napsauttaa Epsonin lampputehot täysille, saa valkoisesta testin toiseksi kirkkainta värikylläisyyden siitä kärsimättä. Jos etsisin videotykkiä erityisesti päiväkäyttöön, päätyisin tähän.

Valitettavasti Epsonin musta on testin harmainta. Tähtitaivas on harmaa ja lattea eikä edes täydet lampputehot auta korjaamaan asiaa. TW5200 ei siis ole oikea valinta ”film noir” -tyylilajin ystäville, kuten Batman-, Terminator- ja Alien-elokuvien katseluun. Päiväkohtaukset näyttävät kuitenkin hyviltä. Jos aktivoi dynaamisen iiriksen, saa tummempaa mustaa, mutta itse pidän ominaisuuden mieluummin pois päältä.

LCD-tekniikan hyviä puolia on myös sateenkaariefektin puuttuminen, mikä rasittaa vähemmän silmiä.

Myös tässä testissä

BenQ W1300

Ennennäkemätön kuvanlaatu!

Testin voittaa DLP-projektori, jonka kuva on terävä ja värikäs. Lähes kohinattoman kuvan kontrastit ovat huippuluokkaa.

Pikimusta ja erinomainen kirkkaus mahtuvat samaan laitteeseen tarjoten huippulaatuisen kontrastin kuvaan. Värikylläisyys on erinomainen ja kohina puuttuu miltei täysin. Testin ainoa videotykki, jossa linssiä voi säätää (lens shift).
Tehdasasetuksilla sininen spektri korostuu liiaksi.
Lue koko testi

Acer H7532BD

Iloinen yllätys

Acer ei kovin tunnettu kotiprojektoreistaan, joten on mukava huomata, että Acerin videotykki on varsin hyvä.

Hyvä kirkkaus ja tumma musta, joten kuva on intensiivinen ja eläväinen. Kohinaa ei ole juurikaan. Kuva on terävä ja värit miellyttävän kylläiset. Erittäin hyvä kuvalaatu!
Tuuletin häiritsee. Projektori vaatii säätämistä. Kauko-ohjaimessa ei ole valaistuja nappeja.
Lue koko testi

Infocus IN3128HD

Valovoimainen tykki

Testin kirkkain projektori on vanhan testivoittajan seuraaja. Tässä tapauksessa kirkas kuva valitettavasti laskee kuvanlaatua.

Projektori tuottaa erittäin kirkkaan kuva, mikä on eduksi etenkin valoisassa huoneessa. Melko tehokas zoom tarjoaa joustoa tykin sijoitteluun.
Kuvassa on paljon kohinaa, joka häiritsee ja melko lailla pilaa elokuvaelämyksen.
Lue koko testi

Optoma HD131XE

Kirkkaasti kaunis kuva

Testin halvimpiin kuuluva projektori ei tarvitse juuri lainkaan säätöä. Värit toistuvat hyvin mutta hieman kohinaakin kuvasta löytyy.

Värit toistuvat neutraaleina ja kylläisinä luoden kuvasta luonnollisen ja miellyttävän. Mukana tulee 3D-lasit.
Kuvanlaatu kärsii kohinasta etenkin valoisien ja tummien alueiden rajalla. Eco-moodissa kuva voisi olla kirkkaampi. Elokuvan yötaivaan tähdet eivät loista niin kirkkaina kuin pitäisi ja mustakin voisi olla mustempaa.
Lue koko testi

Vivitek H1180HD

Paljon valoa ja liikaa lämpöä

Hyvästä asetusvalikoimastaan huolimatta Vivitek ei onnistu kuvanlaadussa.

Musta toistuu tummana ja kirkkaus on hyvä tehden kuvaan hyvän kontrastin. Kohinaa on vain vähän eikä kuvaan synny häiritsevää häiriötä. Erittäin hyvä valikoima asetuksia.
Värikylläisyydessä olisi parannettavaa. Värit ovat valjuja ja kasvot näyttävät melkein sairaan kalpeilta.
Lue koko testi
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top