Jos havittelee kaikkein parasta kuvanlaatua, pidetään aika itsestään selvänä, että valinta osuu silloin OLED-televisioon. OLED-mallien ylivoimaiset ominaisuudet mustan, kontrastin ja katselukulman suhteen ovat kuuluja, ja tänä vuonna parhaissa OLED-televisioissa on vieläpä vihdoin päästy nauttimaan (enemmän kuin) riittävästä kirkkaudestakin.
Onko siis kisa ohitse LCD-televisioiden osalta? Ei välttämättä. Ei nimittäin ole sanottu, että OLED olisi kaikille paras valinta. Joillekin ykköstoiveena on vain parhaiden LCD-ruutujen tarjoama vahva ja vaivaton kirkkaus ilman kiinnipalamisen riskiä. Hyvä LCD voi tarjota kaunista ja tasapainoista kuvaa, jossa värit ovat vahvat ja täyteläiset.
Osa valmistajista on onnistunut hienosäätämään LCD-televisioitaan niin, että ne eivät paitsi yllä OLED-mallien tasolle vaan joissakin tapauksessa menevät niistä jopa ohi. Ja huikea kuvanlaatu on usein saatavilla kilpailukykyiseen hintaan ja useammassa kokovaihtoehdossa. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Sony Bravia 7/Bravia 9 ja TCL C855/X955, mutta toki myös Samsungilla itsellään on monia vahvoja Neo QLED -malleja – kuten nyt testattavana oleva QN90D.
Samsung QN90D
QN90D sijoittuu mallistossa yläpäätyyn heti lippulaivamallien QN95D:n ja QN900D:n alle. Se on suunnattu vaativille elokuvien, pelien ja urheilun ystäville ja varustettu monenlaisilla fiksuilla ominaisuuksilla.
Tv:ssä on edistyksellinen MiniLED-taustavalaistus, jota ohjaa tekoälyavusteinen NQ4 AI Gen 2 -videoprosessori. Näin monen himmennysalueen ohjaaminen (ledien sytyttäminen ja sammuttaminen tarkasti ja saumattomasti) vaatiikin aikamoista laskentatehoa kaiken muun kuvankäsittelyn vaatiman työn lisäksi.
QN90D on saatavana monessa koossa aina 43-tuumaisesta jättimäiseen 98-tuumaiseen. Eli olipa hakusessa sitten televisio olohuoneeseen, makuuhuoneeseen tai kotiteatteriin, löytyy vaihtoehto joka tarpeeseen.
Koon mukaan kasvavia kirkkautta ja himmennysalueiden määrää lukuun ottamatta erikokoisten versioiden speksit ovat muuten melko lailla samat. Virkistystaajuus on 144 Hz, paitsi 98-tuumaisessa 120 Hz. On aika harvinaista, että pienemmät, 43- ja 50-tuumaiset LCD-televisiot pääsevät näin kovaan nopeuteen.
Muotoilultaan QN90D on vaikuttavan litteä, varsinkin kun huomioi ledien määrän. Se ei oikeastaan ole sen paksumpi kuin designmalli The Framekaan, vaikka jälkimmäisessä on käytössä yksinkertaisempi taustavalaistustekniikka (Edge LED).
Sen sijaan One Connect -liitäntälaatikkoa ei QN90D-mallissa ole, vaan liitännät on integroitu taakse. Niihin voi olla hankala päästä käsiksi, jos tv:n ripustaa seinälle. Seinäkiinnitystä harkitsevan kannattanee tutustua QN95D- tai QN900D-malleihin, joissa on One Connect.
Käyttö ja ominaisuudet
Tizen-käyttöliittymä lienee tuttu kaikille Samsungin television aiemmin omistaneille. Järjestelmää on vuosien varrella hiottu ja uusia ominaisuuksia ja sovelluksia lisätty. Asetuksiin ja videolähtöihin käsiksi pääsy tosin vaatii hieman totuttelua, mutta niihinkin on mahdollista luoda oikotiet.
Tizen sisältää suurimman osan suoratoistopalveluista ja mukana on myös ”ilmainen” Samsung TV+. Sitä katsoessa on kestettävä mainoskatkojen tauotusta, ja palvelu voi tuntua ärsyttävältä, kun se ilmestyy ruutuun tv:n käynnistyessä. Jos omistaa tv-boksin, voi olla houkuttavaa laittaa palvelu pois päältä – paitsi jos sattuu olemaan koukussa Top Geariin tai Baywatchiin.
Toinen näppärä ja mainitsemisen arvoinen ominaisuus on uusi Generative Wallpaper jolla voi luoda kuvia tekoälyn avulla. Näin televisiosta saa henkilökohtaisemman ja tunnelmallisemman, kun se on sammutettuna. Toiminto löytyy Ambient Mode -valikosta, jossa voi valita eri teemoista ja tunnelmista sopivia kuvia standby-tilassa näytettäväksi. Ei ehkä yhtä taiteellinen ratkaisu kuin The Framella, mutta onpahan jotakin!
Hyvät liitännät ja formaatit
Liitäntävaihtoehdot ovat esimerkilliset: neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa, joiden kapasiteetti riittää 4K/120 Hz-videosignaaleille. Jos omistaa yhteensopivan peli-PC:n, voi virkistystaajuudeksi valita 144 Hz.
Televisio on selvästi viritetty pelaajien suuntaan. Erillinen Game Bar -valikko kokoaa peliasetukset yhteen paikkaan, ja tietysti laite tukee vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR, Variable Refresh Rate). Pelitilassa näyttö reagoi nopeasti, mittauksemme mukaan alle 9 millisekunnissa (1080p/60 Hz), mikä on varsin riittävä vasteaika useimmille.
Nopeimmalla peliasetuksella osa kuvankäsittelystä (kuten paikallinen himmennys) vähenee, mikä vaikuttaa yleiseen kontrastiin. Kuvankäsittely on silti erinomaista. Mustuutta voi säätää, niin että tummista kohdista erottaa enemmän yksityiskohtia.
Jäimme (taas kerran) kaipaamaan vain Dolby Vision -tukea, mutta vaikuttaa siltä, ettei Samsung millään aio ryhtyä yhteistyöhön Dolbyn kanssa. Niinpä tv joutuu tyytymään tone mappingiin, jolla HDR-sisällöt toistetaan – mutta onneksi Samsungilla on sen käytöstä paljon kokemusta.
Kuvanlaatu
LCD-tv joutuu aina haasteisiin OLED-televisioihin verrattuna, sillä se tarvitsee taustavalaistusta luodakseen kuvan. Kun kuvassa on sekä vaaleita että tummia alueita, voi kuvaan syntyä valovuotoa sekä halo-ilmiötä, jossa kirkkaiden kohteiden ympärillä näkyy sädekehä tummaa taustaa vasten.
Samsungin ratkaisu on MiniLED-taustavalaistus ja himmennysalueiden runsas määrä. Samsung ei paljasta, montako aluetta tarkalleen tv:ssä on käytetty, mutta monta!
Koska tv osaa sammuttaa taustavalot tarvittavista kohdista, on musta todella hyvää, monin paikoin jopa OLED-mallien veroista. Tavallista halo-efektiä ei juurikaan näy, ja kuva on kaiken kaikkiaan tyylikästä ja eläväistä ja kontrastiltaan hyvää.
Itse asiassa QN90D on niin hyvä, että sitä voi helposti erehtyä luulemaan OLED-televisioksi! Taustavalaistus toimii tarkasti ja nopeasti, ja kuva on upea ainakin suoraan edestäpäin katsottuna. Sivulta katsottuna tv paljastuu äkkiä LCD:ksi, sillä värit haalenevat. Vaikka katselukulma onkin LCD-televisioksi hyvä, värit ja kontrasti haalistuvat selvästi kauempaa katsottuna.
Häikäisevä kirkkaus
Toki LCD:n paljastaa toinenkin seikka, nimittäin kirkkaus. Mikään OLED-televisio ei pysty kisaamaan tällaisen kirkkauden kanssa!
Mittasimme kirkkaudeksi lähes 2 500 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla, ja koko ruudun valkoisella tulos oli lähes 750 nitiä. Vaikuttavat luvut eivät kauaksi kaikkien aikojen kirkkaimmasta testaamastamme televisiosta, TCL X955:stä (2 700 ja 1 000 nitiä). Vertailun vuoksi mainittakoon, että Samsungin OLED-lippulaiva S95D pääsee vain 1 600 ja 300 nitiin.
Ero ei ole vain mittaustekninen seikka, vaan käytännön katseluun vaikuttava tekijä. Kun televisiota katsoo SDR-formaatissa (Standard Dynamic Range), ei kirkkauden eroja niin ehkä huomaa, mutta kun puhutaan moderneista HDR-sisällöistä, on tilanne aivan toinen.
Katsoimme televisiolla lukuisia HDR-formaatin ohjelmia, kuten Top Gun: Maverickia ja Formula 1: Drive to Survivea, jotka kirjaimellisesti näyttäytyivät aivan uudessa valossa. Kuva on huikean dynaaminen, ja kontrasti ja syvyysvaikutelma ovat erinomaiset. Hienoimmat kohtaukset näyttävät todella taianomaisilta.
Ampumakohtauksessa, jossa jengiläiset kulkevat pelihallin läpi välkkyvien valojen ja rikkonaisen lasin keskellä, tuntuu kohtaus todella realistiselta kirkkauden ansiosta.
Ei pidä unohtaa luonto-ohjelmia, kuten David Attenboroughin dokumentteja, joissa ruutu suorastaan tulvii värisävyjä. Uskomattoman kaunista.
Palaamme usein Top Gun -elokuvan lentokohtauksiin, joissa auringon intensiivinen kirkkaus ja sinisen taivaan sävyt tulevat hienosti esiin. Sama pätee F1-dokumentin ajokohtauksiin, joissa asvaltista sinkoilevat kipinät ja hehkuvat jarrulevyt näyttävät realistisilta. Samalla pääsemme todistamaan saumatonta liikkeidentoistoa, jossa Samsung onnistuu pitämään terävyyden vaikuttavana nopeimmissakin kameran käännöksissä.
Parasta ilman käsijarrua
Subjektiivisesti arvioiden Samsung QN90D tarjoaa todella hienoja visuaalisia elämyksiä, joita meidän mielestämme S95D:n ja S90D:n tapaiset OLED-televisiot eivät helpolla pysty kopioimaan. Jos kaipaa litteää ja tyylikästä televisiota, jonka kuvanlaatu on huomattavasti parempi kuin The Framessa, ei valintaa tarvitse pitkään pähkäillä! Käytimme testissä paljon Samsungin Film-asetusta, jossa käytetään jonkin verran kuvankäsittelyä ja lisäkontrastia kuvan paranteluun. Jos siis vähän mausteisempi kuva on mieleen, arvostaa varmasti QN90D-mallia.
Jos taas on tv-puristi, jolle ylimääräinen kuvankäsittely on kauhistus, on tarjolla toki myös neutraalimpi Filmmaker Mode. Siinä kuitenkin kirkkautta on hieman laskettu ja interpolaatio ja kohinanvaimennus otettu pois päältä. Näinkin QN90D suoriutuu oikein hyvin, vaikka loiste ei olekaan yhtä kirkasta kuin Film-asetuksella. Värit ovat neutraalit ja vivahteikkaat, mutta tv ei silti yllä värintoistoltaan ja mustavalkokuvaltaan sellaiseen referenssiluokkaan kuin vaikkapa Samsungin oma S95D. LCD-malleista on nostettava esiin myös Sony Bravia 9, jonka värintoisto on todella esimerkillistä.
Ero OLED-malleihin ei ole toki yhtä näkyvä, kun taustavalaistus, paikallinen himmennys, kontrastin korostus ja muut parannukset pyörivät puolella teholla. Samalla vau-efekti katoaa. Jos siis harkitsee tätä televisiota, kannattaa hyödyntää sen parhaita puolia.
Äänenlaatu
Näin litteän television kohdalla ei kannata odottaa kovin ihmeellistä äänentoistoa. Samsung on sijoittanut kaiuttimet tv:n sivuille ja pohjaan, samoin kuin Dolby Atmos -korkeuskaiuttimet päälle, mutta ylimääräisiä bassokaiuttimia tai muita erikoisuuksia ei ole. Suurimmaksi osaksi ääni on ihan hyvä: puhe on selkeää, mutta melko ohutta. Ääni ei vastaa vahvuudeltaan kuvaa.
Sanomattakin siis selvää, että tämä tv ansaitsee soundbarin tai kotiteatterikaiuttimet kumppanikseen. Samsung HW-Q810D tai ehkä mieluiten isompi HW-Q995D olisi hyvä pari. Kumpikin soundbar vastaanottaa audiosignaalin langattomasti wifin kautta, mutta parhaan äänenlaadun varmistamiseksi suosittelemme käyttämään HDMI eARC -liitäntää.
Yhteenveto
Samsung QN90D on selvästi vuoden 2024 parhaita LCD-televisioita. Jos on erityisen nirso kuvanlaadun suhteen, voi olla houkutus ostaa OLED-televisio, mutta vain maineen vuoksi ei kannata jättää LCD-malleja huomioimatta. Myös LCD-televisioita nimittäin kehitetään jatkuvasti, mistä Samsungin malli on täydellinen esimerkki.
Upea kontrasti, eläväiset värit ja häikäisevä kirkkaus tekevät QN90D:stä vaikuttavan näyn. Älykäs käyttöliittymä, hyvät liitännät ja litteä design kruunaavat kokonaisuuden ja tekevät tämän television suosittelemisesta äärimmäisen helppoa. Pitää vain muistaa aurinkolasit!