Kun mobiiliprosessoreista tulee uusi sukupolvi, on Asus yleensä ensimmäisten joukossa ottamassa niitä käyttöön. Asus ROG Phone 9 on ensimmäinen Qualcomm Snapdragon 8 Elite -prosessoria käyttävä puhelinmalli, ja muutenkin aivan uunituore. Malli on jatkoa alle vuoden vanhalle ROG Phone 8 -mallille, jonka testasimme tammikuussa.
Asus ROG Phone 9 on muotoilultaan kuin ROG Phone 8. Toisin sanoen se ei huuda olevansa pelipuhelin kuten sarjan vanhemmat mallit, vaan se näyttää hillityltä. Etenkin musta versio on varsin huomaamaton, ja tasaosa neliömäisine kameroineen voisi yhtä hyvin olla Samsungin tai Xiaomin lippulaivapuhelimessa.
Kätketty retronäyttö
Asus ROG Phone 9 kätkee pienen yllätyksenkin muutoin hillittyyn kuoreensa. Takapuolen 648 pikkuruisen ledvalon AniMe-näyttö näyttää animaatioita tai retrovideopelejä – ja kun se ei ole käytössä, se on täysin näkymätön.
Yhtä näkymättömiä ovat Air Triggerit eli anturit, jotka tunnistavat sormen liikkeitä puhelimen ulkoreunoilla. Ne toimivat tarkasti, joten puhelin toimii konsolipelaamiseenkin ilman, että tarvitsee painella näyttöä.
Jos kuitenkin pitää enemmän fyysisistä napeista ja joystickeistä, löytyy valikoimasta myös ROG Tessen -peliohjain, joka vain napsautetaan puhelimen päälle. Se muuttaa ROG Phone 9:n käsikonsoliksi käden käänteessä.
ROG Phone 9 on varustettu 6,8-tuumaisella AMOLED-näytöllä. Se on kooltaan ja resoluutioltaan aivan samanlainen kuin ROG Phone 8 -mallissakin. Kirkkauskin on sama 1 600 nitiä. Näyttö on oikein hyvä ja riittävä, mutta ei herätä suurempaa ihastusta, sillä Asus on käyttänyt samaa resoluutiota ROG Phone 2 -mallista lähtien, parin pikselin vaihtelulla. Virkistystaajuus sentään on noussut 165 Hz:stä 185 Hz:iin.
Melkein sama kameraosio
Myöskään kamerapuolella ei ole tapahtunut ihmeempiä mullistuksia. Edeltäjä oli ensimmäinen ROG-puhelin, jossa oli erillinen teleobjektiivi. Sellainen löytyy myös 9-mallista, ja jälleen kokonaisuus muodostuu 50 megapikselin pääkamerasta, 13 megapikselin laajakuvasta sekä edellä mainitusta 32 megapikselin telekamerasta 3-kertaisella optisella zoomilla.
Pääkamera on kuitenkin saanut hieman uudemman Sony Lytia 700 -anturin. Kamera on myös varustettu Asusin erityisellä mikrogimbaalilla, joka tarjoaa 6-akselisen kuvanvakautuksen. Mekaanisen gimbaalin ja digitaalisen vakautuksen yhdistelmä korjaa liikkeet jopa viisi astetta suuntaansa. Se on kaksi astetta enemmän kuin edeltäjässä, jonka gimbaali oli hiukan pienempi.
Etukamera 32 megapikselin etukamera on aivan sama kuin edeltäjässäkin. Siinä ei siis ole mitään vikaa, mutta ei tarjoa mitään uuttakaan.
Jäähdytys!
Yhdeltä osin Asus ROG Phone 9 eroaa tavallisista puhelimista: siinä on jäähdytys. Snapdragon 8 Elite on tehokas prosessori, joka tuottaa paljon hukkalämpöä. PC-puolellahan ratkaisuna käytetään tuulettimia, mutta litteään puhelimeen ei oikein tuuletin mahdu. Ainakaan sisäpuolelle.
Asus onkin päätynyt ratkaisemaan ongelman ulkoisen tuulettimen avulla. Tuuletin on ostettavissa erikseen ROG Phone 9 Pro -malliin, mutta ROG Phone 9 Pro Edition -luksusversiossa se kuuluu pakettiin.
Tuuletin voi ottaa virtansa puhelimen akusta, mutta raskasta pelisessiota varten tarvitaan USB-laturi. Jäähdytyksen lisäksi tuuletin tarjoaa fyysiset napit pelaamista varten.
Akku
5 800 mAh:n akku on melko samanlainen kuin ROG Phone 8 -mallissa, jossa kapasiteetti oli 5 500 mAh. Akku ladataan langallisesti 65 watin laturilla tai langattomasti 15 watin laturilla. Molemmat ovat tuttuja edeltäjästä. Näinä laturittomina aikoina Asus ansaitsee kiitosta siitä, että laturi kuuluu pakkaukseen.
Benchmarkit
Ei voi oikeastaan sanoa, että olisin vaikuttunut Asus ROG Phone 9:n kameraosiosta ja näytöstä. Kaikki on kuten pitääkin, mutta edeltäjään verrattuna parannuksia ei oikein ole – tai edes sitä edeltävään malliin.
Mutta suorituskyvyssä ja 3D-grafiikoissa ei ole moitittavaa. ROG Phone 8 voitti kaikki kilpailijansa tammikuussa, mutta ROG Phone 9 on vieläkin ylivoimaisempi.
Nopeampi kuin kukaan muu
Geekbench 6 -prosessoritestissä ROG Phone 9 saa 3110 pistettä singlecorella. Ihkauusi iPhone 16 Pro Max on karvan verran parempi, joten ennätystä ei tällä kertaa tule. Mutta sama testi multicorella ja ROG Phone 9 onkin nopeampi kuin mikään testaamamme puhelin.
Pelatessa laskentatehoa tärkeämpää on kuitenkin 3D-grafiikkasuorituskyky, ja siinä Asus ohittaa kilpailijat ylivoimaisesti.
Grafiikkatesteissä Asus ROG Phone 9 asettuu vaihdellen viidenneksi nopeimman ja kaksi kertaa nopeimman väliin, kun vertaa muihin vuoden 2024 puhelimiin. Esimerkiksi 3D-testi AnTuTu 10:ssä pisteitä tulee 2,9 miljoonaa. Ainoat puhelimet, jotka pääsevät edes lähellekään tätä tulosta ovat Asus ROG Phone 8 (2,1 miljoonaa), Asus Zenfone 11 Ultra (2,1 miljoonaa) sekä Xiaomi 14T Pro (1,9 miljoonaa).
Yksi erokin löytyy, ja se on merkittävä: tekoäly. AI on tänä vuonna alan pöhinäsana, ja toki myös ROG Phone 9 on varustettu tekoälyominaisuuksilla, jotka parantavat sekä äänentoistoa että valokuvia.
AI-testeissä tätä ei kuitenkaan huomaa. Geekbench AI -testistä tulee pisteitä 3 012, mikä on varsin keskinkertainen tulos.
Kun tehoja on paljon, kuluu myös virtaa paljon. Akkutestin tulos onkin melko vaatimaton kuusi tuntia. Testi tehdään intensiivisellä toimistosimulaatiolla ja täydellä näyttöteholla. Käytännössä akku siis kestää enemmän kuin koko päivän käyttöä.
Yhteenveto
Jos nopeus ja etenkin pelaaminen ovat itselle tärkeitä asioita, on ROG Phone 9 Pro Edition ehdottomasti oikea valinta puhelimeksi. Se on lähes kaikilla osa-alueilla markkinoiden nopein puhelin, ja joiltakin osin varsin merkittävällä erotuksella.
Siitä näkökulmasta katsoen ei ole ihme, että ROG Phone 9 Pro Edition on myös markkinoiden kalleimpia puhelimia. Se maksaa melkein yhtä paljon kuin Applen huippumallit. Toisin sanoen samalla hinnalla saisi ostettua sekä varsin hyvän PC:n että aivan järkevän puhelimen!