The Frame on Samsungin kaikkien aikojen suosituin tv-malli, eikä ihme. Taulua muistuttava televisio oli pitkään vain ääririkkaille varattua fantasiaa, mutta kun alkuperäinen The Frame esiteltiin vuonna 2017, tuli sisustuksellinen televisio yhtäkkiä tavallisen rahvaan ulottuville.
Litteän muotoilunsa, vaihdettavien taulunkehystensä ja fiksun seinäkiinnityksen ansiosta The Framesta tuli välitön hitti, jonka suosio on jatkunut nyt jo usean mallisukupolven ajan. The Frame ei ole koskaan ollut highend-tv, jonka kuvanlaatu olisi huippuluokkaa, mutta sisustuksesta tarkoissa kodeissa se on yhtä kaikki ykkösvalinta.
Vuoden 2024 malli LS03D on ollut saatavilla jo hetken, ja se muistuttaa hyvin pitkälti edeltäjäänsä, vuonna 2022 julkaistua LS03B-mallia. Nyt, kun TCL:n haastaja Nxtframe koputtelee ovelle, on kuitenkin kiinnostavaa katsoa, mikä on muuttunut sitten viime näkemän!
Samsung The Frame (2024)
Televisio on fyysisiltä mitoiltaan aivan samankokoinen kuin edeltäjänsäkin. Ruutu on siis yhtä litteä kauttaaltaan, mikä mahdollistaa tv:n ripustamisen aivan kiinni seinään Samsungin omaa seinäkiinnikettä käyttäen. The Frameen käy kuitenkin myös VESA-kiinnike. Pakkaukseen kuuluu myös jalusta, jolla tv:n korkeuden voi valita kahdesta vaihtoehdosta.
The Frame on saatavilla 43-tuumaisesta aina 85-tuumaiseen. Samat kehykset käyvät vuoden 2024 malliin kuin edeltäjäänkin, mutta kehykset on edelleen ostettava erikseen. Valkoiset tai puunsävyiset kehykset maksavat noin satasen, ja tv itsessään on musta. Kehyksiin kannattaa budjetoida alusta alkaen, sillä muuten tv:n ilme ei ole kovin kummoinen. Värin voi valita sopimaan vaikka lattiaan tai olohuoneen muihin huonekaluihin.
Käyttö ja ominaisuudet
The Frame eroaa Nxtframesta käyttöjärjestelmän osalta, sillä Samsung käyttää omaa Tizen-nimistä järjestelmäänsä. Samsung pitää sen hyvin päivitettynä uusien toimintojen ja sovellusten suhteen. Uusimpana lisäyksenä on Samsung TV+, joka sisältää useita ilmaisia, mainospohjaisia kanavia, joilta voi katsoa esimerkiksi Top Gearia, Bloombergia ja Baywatchia.
Art Store on The Framen oma taidegalleria, jonka tilaaminen maksaa viisi euroa kuussa. Art Store sisältää runsaasti kuuluisien taiteilijoiden ja valokuvaajien töitä, ja Samsung tekee yhteistyötä monien museoiden, esimerkiksi newyorkilaisten MoMan ja Metropolitan Museum of Artin kanssa. Niiden ansiosta taulutelevisioonsa voi valita vaikkapa Vincent van Goghin tai Piet Mondrianin taidetta – tai Marimerkon kuoseja. Jos taiteesta ei halua maksaa, voi SmartThings-sovelluksen kautta ruutuun ladata myös omia kuviaan.
Hyvät liitännät
Jotta tv:n saisi mahdollisimman lähelle seinää eikä siitä roikkuisi ikävän näköisiä johtokasoja, on Samsung kätkenyt virtalähteen ja liitännät erilliseen One Connect -liitäntälaatikkoon. Kaikki liitännät tehdään siis laatikkoon, jonka voi sijoittaa vaikka kaappiin tv:n alle, ja laatikosta kulkee televisioon vain aivan ohut virtakaapeli.
The Framen kaikki neljä sisääntuloa tukevat HDMI 2.1 -ominaisuuksia, kuten 4K-resoluutiota 120 Hz:n virkistystaajuudella sekä VRR:ää. Samsungin oma Game Bar tarjoaa yleiskatsauksen pelitoimintoihin. Mittasimme viiveeksi 12,5 millisekuntia 1080p/60 Hz-peliasetuksella.
Vain yli 55-tuumaiset kokovaihtoehdot tukevat 120 Hz:n videosignaalia. Pienempien The Frame -mallien virkistystaajuus on 60 Hz.
Kuvanlaatu
The Frame käyttää samanlaista LCD-paneelia ja videoprosessoria kuin kaksi aiempaakin sukupolvea. Mattapintainen ruutu (Matte Display) estää heijastelua. Valoanturit korjaavat tv:n värintoistoa huoneen valaistuksen mukaan.
Tv on pohjimmiltaan melko tavallinen LCD-malli 4K-resoluutiolla, QLED-värisuotimella ja Dual LED -reunavalaistuksella. Hienompi MiniLED-tekniikka on siis varattu kalliimmille malleille, kuten Samsung S90D:lle ja QN85D:lle.
Samsung on kuitenkin hankkinut televisiolle Pantone Validated -sertifikaatin, eli tehtaalla on varmistettu, että valokuvat ja maalaukset toistuisivat ruudulla mahdollisimman oikein sävyin.
Kuinka hyvältä tv käytännössä sitten näyttää? No, todella hyvältä! Uusin The Frame on kuvanlaadultaan hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä. Etenkin värintoisto on tarkkaa työtä, sillä värit ovat vahvat ja kirkkaat, ja samalla melko neutraalit ja väriavaruus on laaja.
Eihän tämä mikään QD-OLED-televisio ole, mutta värikirjo on silti vaikuttavan laaja, joten kuvista saa hyvin yksityiskohtia irti. Samsung on onnistunut tässä paljon paremmin kuin TCL, joka ei ihan pääse samaan täyteläisyyteen ja vivahteikkuuteen.
Kirkkaus on erinomainen, ja valoa riittää päivänvalossa katseluunkin. Mattapinnan ansiosta ruutu ei heijastele ympäristöään, ja se tekee myös kuvanlaadusta terävämpää, joskin tietyssä valaistuksessa myös vähemmän ”kiillotetun” näköistä. Huomasimme saman testatessamme lippulaivamalli Samsung S95D:tä.
Kontrasti on useimpien LCD-televisioiden tapaan keskinkertaista, ja dynaamisuus valoisimpien ja tummimpien kohtien välillä saisi olla suurempaakin. Tässä The Frame muistuttaa TCL Nxtframea. Samsungin kuvankäsittely on kuitenkin tehokkaampaa, joten The Frame saa enemmän yksityiskohtia esiin kuvan tummista kohdista, vaikka loppukuva säilyykin valoisana. TCL laskee kirkkautta liikaa, vaikka kaikki virransäästöominaisuudet laittaisi pois päältä.
Samsung toistaa liikkeitä paremmin huolimatta siitä, onko kyseessä nopeatempoinen urheilulähetys vai toimintaelokuva. Eri kuva-asetukset täyttävät tehtävänsä. Liikkeiden pehmennys tekee kuvasta sulavan, mutta sen voi myös laittaa pois päältä, kun halua katsoa elokuvia ilman keinotekoista sulavuutta.
TCL Nxtframe taas on nopeimpien liikkeiden kanssa pienissä vaikeuksissa. Joissakin toimintakohtauksissa tai kameran nopeissa liikkeissä kuva oli TCL:llä epätasapainoinen tai repeili, mitä ei Samsungilla juurikaan ollut havaittavissa.
Yleisvaikutelma on, että Samsungin kuvankäsittely on hienostuneempaa ja toimivampaa kuin TCL:n. Se taas johtaa kuvan parempaan terävyyteen, joka saa kuvan pienetkin yksityiskohdat erottumaan paremmin.
Äänenlaatu
Samsung The Frame on varustettu kahdella pohjaan sijoitetulla kaiuttimella sekä pienillä takana olevilla elementeillä. Ääni on odotusten mukaisesti aika ohut ja innoton. Puhe kuuluu, mutta ei jotenkin tule ihan kunnolla esiin. Bassoa ei ole nimeksikään.
Onkin erittäin suositeltavaa yhdistää The Frameen hyvä soundbar ja mielellään myös langaton subwoofer. Ainakin, jos kotiteatteriääni kiinnostaa vähääkään.
Samsung ei pääse ylpeilemään julkkisyhteistyöllä TCL:n Bang & Olufsen -kumppanuuden tapaan, mutta merkin oma audio-osasto on osoittautunut varsin osaavaksi. Samsungin uusin innovaatio on Music Frame -kaiutin, joita voi yhdistää televisioon kaksin kappalein ja saada stereoääntä tv:stä.
Olemme testanneet Samsungilta myös lukuisia soundbareja, joista voimme suositella The Framen kaveriksi esimerkiksi mustana ja valkoisena saatavaa S711D-mallia. Sen voi yhdistää television langattomasti, jolloin HDMI-kaapelin voi unohtaa – soundbar vaatii ainoastaan virtajohdon.
Yhteenveto
Tämän vuoden Samsung The Frame ei tarjoa suurempia yllätyksiä. Vuoden 2024 malli on hyvin samankaltainen kuin kaksi aiempaakin sukupolvea, eikä designiin, kuvaan tai ääneen ole tehty ihmeempiä muutoksia. Erillinen liitäntälaatikko on edelleen nerokas ratkaisu.
Fiksuja ominaisuuksia on hienosäädetty, ja tv on erittäin helppokäyttöinen. Olohuoneen taideteoksena The Frame on hiukan hienostuneempi vaihtoehto kuin TCL Nxtframe Samsungin monipuolisen Art Storen ansiosta. Mutta sen tilaamisesta pitää maksaa.
Kuvanlaatu on LCD-televisiolle tyypillistä, mutta hyvää. Värintoisto on mainiota ja terävyys erinomaista, vaikka OLED-televisioista tuttu häikäisevä kontrasti jääkin uupumaan. Ääni on lähes yhtä ohut kuin ruutua kiertävä kehys, mutta tilanteen saa korjattua erillisillä kaiuttimilla.
Kaiken kaikkiaan Samsung The Frame on edelleen – kaikkien näiden vuosien jälkeen – markkinoiden monipuolisimpia televisioita. Ja alkuperäinen on yhä paras!
Myös tässä testissä
TCL NXTFRAME A300 Pro
Ei huono kopio
TCL:n oma The Frame -versio on nimeltään Nxtframe. Se ei ole lainkaan hullumpi mutta tilaa parannuksillekin on.