Kun haluaa nauttia kolmeulotteisesta Dolby Atmos- tai DTS:X-äänestä parhaalla tavalla, on valittava monikanavainen äänentoistojärjestelmä. Mitä enemmän kaiuttimia, sitä paremmin ääni kietoo kuulijan sisäänsä. Mutta kun kanavia halutaan enemmän äänenlaadusta tinkimättä, ei homma ole ihan halpaa.
Uusi Marantz Cinema 30 -surroundvahvistin on ensimmäinen kunnon seuraaja lähes kahdeksan vuotta vanhalle SR8015-mallille. Oli jo aikakin! Kyseessä on highend-laite niin hinnan kuin laadunkin suhteen, ja tarjolla on 11.4-vahvistinkanavaa ja prosessointi kahdelle muullekin, mikäli nurkissa lojuu ylimääräinen tehovahvistin.
Denonin sisarmalli
Marantzin surround-vahvistin on varusteltu samoin kuin Denonin AVC-X6800H-malli, paitsi että Marantzilla HDMI-ulostuloja on kolme kahden sijaan. Marantz ja Denon ovat nimittäin sisaryrityksiä, jotka käyttävät samoja alustoja ja komponentteja. Kummatkin ovat AB-luokan vahvistimia, vaikka moni kilpailija on vaihtanut D-luokan vahvistimiin. Ne ovat toki tehokkaampia, mutta usein äänenlaadultaan heikompia. Sekä Marantzin että Denonin vahvistinteho on 140 wattia per kanava 8 ohmilla.
Pieni ero kahden merkin välillä on myös siinä, että Marantz käyttää esivahvistimena kalliimpaa HDAM:n moduulia, joka tarjoaa paremmat dynamiikat ja transienttivasteen.
Neljä subwooferia
Yksi Cinema 30:n erikoisuuksista on sen kyky ohjata peräti neljää subwooferia ja kalibroida ääni niille jokaiselle erikseen. Neljä subwooferia kuulostaa ehkä liioittelulta, mutta lujemman äänenpaineen lisäksi se tarjoaa tasaisempaa bassontoistoa koko huoneeseen ilman kuolleita kulmia. Ja kun jokaisen bassokaiuttimen sointi prosessoidaan erikseen, tekee huonekorjaus ihmeitä tilan bassontoistolle!
Ainoa kyseenalaistuksen aihe tässä on se, etteivät subwoofer-ulostulot ole balansoituja. Usein subwoofereille käytetään pitkiä kaapeleita, ja oman kokemukseni mukaan balansoimaton RCA voi aiheuttaa pientä huminaa, jolta taas balansoitua XLR:ää käyttäen vältyttäisiin.
Dirac Live kokeellisille ja kriitisille korville
Cinema 30 käyttää Audyssey Mult-EQ XT32:a, joka mittaa ja kalibroi äänen kahdeksasta pisteestä. Se toimii erittäin hyvin, jopa silloin, kun kaiuttimet on sijoitettu valkokankaan taakse.
Kokeellisille käyttäjille on saatavana myös Dirac Live. Sen lisenssi maksaa, ja sitä varten on ostettava myös toinen mikrofoni, sillä Audusseyn käyttämä mikki ei toimi Diracin kanssa. Voi olla kaiken vaivan väärti, sillä Dirac Live on markkinoiden edistyksellisimpiä huonekorjauksia.
Melko uutena ominaisuutena Dirac Livessä on Bass Control, joka käyttää koneoppimista ja tekoälyä laskeakseen useamman subwooferin korjauksen samanaikaisesti. Eron kyllä huomaa Cinema 30:lla!
Dirac Live edellyttää PC:n tai Macin käyttöä sekä riittävää kärsivällisyyttä. Järjestelmä nimittäin mittaa jopa 17 pisteestä kuuntelupaikan ympäriltä!
Helppo käyttää
Jos on omistanut Marantzin tai Denonin viimeisen viiden-kuuden vuoden aikana, ovat Cinema 30:n valikotkin tutut. Ensin laitteelle kerrotaan kaiuttimien ja subwoofereiden määrä, ja vahvistin soittaa ääntä jokaisesta vuorotellen, jolloin kuulee, että kukin kanava toistuu oikeasta kohdasta.
Sen jälkeen huonekorjaus hoitaa loput. Vaikka käyttäisikin Diracia, on Audusseyn korjaus tehtävä ensin, sillä Dirac käyttää sen pohjatietoja ja lisää omat mausteensa siihen päälle.
Elokuvaelämyksiä
Kun kaikki on valmista, on aika nauttia elokuvista. Cinema 30 tarjoaa huikean immersiivisen ja yksityiskohtaisen surroundin. Tykit ja kranaatit räjähtelevät ympäri huonetta uskottavan dynaamisesti ja kunnon paineella. Tilantuntu on ilmavaa ja kolmiulotteista, ja yksityiskohdat ja vivahteet poikkeuksellisia.
Netflixin pakatun äänen ja Blu-rayn häviöttömän laadun välillä kuulee valtavan eron. Harkitsisin ehdottomasti Oppenheimerin ostamista 4K Blu-rayna suoratoistopalvelusta katsomisen sijaan. Cinema 30 loistaa molemmilla materiaaleilla, mutta Blu-ray on tietenkin paljon dynaamisempi ja ilmavampi.
Musiikki
Cinema 30 loistaa myös musiikin toistossa. Vain stereomusiikin kohdalla huomaan Cinema 30:n paremmuuden Denon AVC-6800H:n verrattuna. Akustiset soittimet tuntuvat eläväisemmiltä, ja stereokuva kasvaa laveaksi ja ilmavaksi.
Klassinen musiikki toistuu poikkeuksellisen hyvin. Kaikki 11 kanavaa työskentelevät saumattomasti yhdessä ja luovat tarkan ja erottelevan äänikuvan.
Yhteenveto
Marantz Cinema 30 on highend-vahvistin vaativalle kotiteatteriharrastajalle. Se tarjoaa mahtavan yhdistelmän vahvaa surroundia, erottelevaa sointia ja edistyksellistä äänenkäsittelyä. Etenkin mahdollisuus käyttää peräti neljää subwooferia tekee vaikutuksen, ja yhdessä Dirac Bass Correction -huonekorjauksen kanssa kotiteatterin bassontoiston saa aivan uskomattoman hyväksi. Eikä se siis huono ole, vaikka tyytyisikin kahteen subwooferiin, tai ihan vain yhteen.!
Sisarmalli Denon AVC-X6800H:n verrattuna suorituskyky on samanlaista. Marantz on musiikintoistossa hieman parempi ja myös näyttää tyylikkäämmältä. Premium-hinta tekee Marantzista sopivimman valinnan heille, joille esteettinen premium-muotoilu on tärkeää.
Marantz Cinema 30 ei ole halpa, mutta se tarjoaa huippuluokan surroundia ihmisille, jotka haluavat aidosti panostaa kotiteatteriinsa.