Vuosi 2024 on tarjonnut pelipuolella paljon jännittäviä uutuuksia. OLED-näytöt alkavat vihdoin yleistyä pelinäyttöinä, ja PlayStation 5 Pro julkaistiin pitkän odotuksen jälkeen. Samalla on markkinoilla nähty ensimmäinen käsikonsoli, jonka akunkesto riittää oikeasti kunnon pelaamiseen, ja tietysti pelikannettavat paranevat aina vain.
L&B Ääni & Kuvan pelivuoteen on mahtunut paljon oheistarvikkeita. Olemme tehneet kattavat vertailut hiiristä, näppäimistöistä ja pelikuulokkeista. Näiden tuotteiden kesken voi olla vaikea päältä päin erottaa, mikä laite oikeasti parantaa pelikokemusta ja mikä on vain tavallinen tuote värikkäillä ledvaloilla koristeltuna.
Hyvien oheislaitteiden merkityksestä
Pienempien pelituotteiden laatua mitataan ennen kaikkea suorituskyvyn suhteen. Mihin napit on sijoitettu, kauanko laitteella kestää reagoida napinpainallukseen, entä kestävätkö materiaalit käyttöä? Gaming-varusteiden maailmassa mekaanisuus ja langallisuus ovat tyypillisesti voittajan valintoja, mutta nyt myös langattomat mallit ovat pääsemässä langallisten rinnalle reaktioajassa ja luotettavuudessa.
Hyvissä ohjeislaitteissa tärkeää on myös hyvä ergonomia. Siitä pitää pitää huolta, kun pelaa pitkiä aikoja. Etenkin hyvä tuoli ja hiiri voivat auttaa tässä. Fyysinen epämukavuus kun haittaa sekä pelinautintoa että pelissä onnistumista.
Eikä unohtaa pidä sitäkään, että lisälaitteet tuovat pelaamiseen myös estetiikkaa ja viihdettä: monet tuotteet on muotoiltu ilmentämään vauhtia, mikä ehdottomasti on osa hauskuutta.
3 vinkkiä gaming-ostoksille
- Tutustu teknisiin termeihin
Kuinka nopea onkaan nopea hiiri – ja missä vaiheessa nopeudella ei enää ole merkitystä käytännön kannalta? Onko mekaaninen näppäimistö ylivoimainen vai vanhentunutta tekniikkaa? Lisävarusteet ovat halvempia ja jäävät näytönohjaimia ja näyttöjä vähemmälle huomiolle, joten niihin liittyvät tekninen sanastokin on usein käyttäjille vieraampaa. Ja sekös vasta innokasta myyjää ilahduttaa!
Tee siis itsellesi palvelus ja tarkista, mitä spekseissä mainitut asiat ja numerot oikeasti tarkoittavat. Testeissä yleensä avataan niiden merkitystä, joten niiden avulla itselle ja omille peleille sopivin hiiri, näppäimistö tai kuulokemikrofoni on helpoin valita.
Tässä hiirten ja näppäimistöjen tärkeimmät termit:
Hiiret
Polling
Hiiren sijainti luetaan yleensä 1 000 kertaa sekunnissa, kuten oli myös viime vertailumme mallien laita. Hurjin nähty polling-lukema oli langallisesti käytettynä 8 000, mikä ei ole ollenkaan välttämätön, vaan 1 000 riittää useimmille oikein hyvin.
IPS
IPS on lyhenne sanoista inches per second, ja se viittaa anturin enimmäisnopeuteen, joka mitataan siis sillä, kuinka monta tuumaa sekunnissa anturi lukee. Viime vertailussamme alhaisin IPS oli 400 ja korkein 750. Kaikki lukemat näiden kahden väliltä toimivat hyvin tosipelaajillekin.
Näppäimistöt
Polling
Hiirten tapaan näppäimistöissäkin nopeus on tärkeää, ja näppäimistöissäkin tavallinen polling-luku on 1 000, mutta parhaimmillaan se voi olla jopa 8 000.
Painallusvoima
Painallusvoima kertoo grammoina, paljonko voimaa tarvitaan näppäinten aktivoimiseen. Pääosin tuntuma on makuasia, ja joissakin, yleensä mekaanisissa, näppäimistöissä painallusvoimaa onkin mahdollista muuttaa.
- Panosta ergonomiaan
Peliergonomiaan vaikuttavat niin näytön korkeus, hiiren muotoilu, näppäimistön tuntuma kuin tuolin rakennekin. Pelikannettavissa koko koneen muotoilu on tärkeässä roolissa mukavuuden kannalta. Laitetta valitessa onkin hyvä pitää mielessä, miltä sen käyttäminen tuntuu tuntikausien pelisessiossa. Jos mahdollista, kokeile laitteita showroomilla tai myymälässä ennen ostopäätöstä.
- Riittävätkö peliominaisuudet vai pitääkö laitteen taipua työskentelyynkin?
Vaikka gaming-laitteilla pelaaminen onkin ykköskriteeri, kannattaa toki huomioida sekin, onko tuotteella myös jokin toissijainen tehtävä. Peli-PC toimii tietysti tavallisenakin tietokoneena, mutta häiritsevätkö mekaanisen näppäimistön äänet ja valot tavallista työskentelyä? Se selviää vain kokeilemalla. Pelikuulokkeissa taas basso on usein korostunut, mikä toimii hyvin pelatessa, mutta ehkä ei niin hyvin musiikkia kuunnellessa. On siis hyvä miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään, jos laite on tulossa monenlaiseen käyttöön.