Kun haluaa uppoutua täysillä elokuvaan tai sarjaan, tai tykkää jännätä urheilua yhdessä ystävien ja perheen kanssa, ei mikään voita kunnon televisioruutua. Tämän vuoden parhaat televisiomallit ovat kuvanlaadultaan todella vaikuttavia – ja kun kokovaihtoehtojakin piisaa jo 100-tuumaiseen asti, on helppo luoda pieni elokuvateatteri omaan olohuoneeseen. Kunhan muistaa varata tarpeeksi popcornia leffailtaa varten!
Vuoden 2024 aikana olemme testanneet lukuisia LCD- ja OLED-tyypin hyviä televisioita monessa hintaluokassa. Kummallakin paneelityypillä on hyvät ja huonot puolensa, mistä syystä olemmekin valinneet kummastakin kategoriasta voittajat erikseen.
Koolla on väliä!
Ennen kuin viet vanhan töllöttimesi kierrätykseen ja ostat uuden, kannattaa television hankintaa miettiä monelta kantilta. Koko on yksi tekijä: useimmat valitsevat edelleen 55- tai 65-tuumaisen television, mutta isommistakin malleista (75–100”) on tullut saavutettavampia ja houkuttelevampia.
Koko vaikuttaa katseluelämykseen suuresti, joten kannattaa valita koko oman katseluetäisyyden mukaan. Olemme tehneet aiheesta oman oppaankin, joka kannattaa lukaista:
OLED, QLED vai LCD?
Toinen päätettävä asia on paneelityyppi. Edistyksellinen OLED-tekniikka on tänä vuonna parantunut vielä entisestäänkin, ja yhä useammalla valmistajalla on OLED-malleja valikoimissaan.
Samaan aikaan myös perinteiset LCD-televisiot porskuttavat. Niitä on kehitetty edelleen erilaisten tekniikoiden, kuten QLED-värisuotimen, MiniLED-taustavalaistuksen ja paikallisen himmennyksen avulla.
LCD:n vahvuus on OLED-malleja väkevämpi kirkkaus, eikä LCD-ruuduilla kuvan kiinnipalaminen ole yleensä ongelma. LCD on tuumahinnaltaan edullisempi ja helpompi valmistaa myös todella isossa koossa. Siksi kaikkein edullisimmat ja kaikkein suurimmat televisiot ovat yleensä LCD-malleja.
4K-resoluutio ja HDR (High Dynamic Range) ovat aika lailla perusvarustelua nykytelevisioissa, mutta kuvanlaadussa on silti isoja eroja etenkin kontrastissa ja kirkkaudessa. Tarjolla on toki myös 8K-televisioita, mutta vain erittäin kalliina vaihtoehtoina.
Käyttäjäystävällisyys kunniaan
Hyvä kuvan- ja äänenlaatu ovat tietysti tärkeitä, mutta helppokäyttöisyyskin merkitsee arjessa paljon. Valikoiden, sovellusten ja kaukosäätimen on toimittava nopeasti, mukavasti ja loogisesti ilman liiallista visuaalista kohinaa tai mainostelua.
Moni valmistaja luottaa Google TV -käyttöliittymään, mutta omiakin käytetään, esimerkiksi Samsungilla Tizen ja LG:llä WebOS. Eri järjestelmien käytössä voi olla isoja eroja, ja jotkut pysyvät paremmin ajan tasalla kuin toiset.
Kannattaa siis kysyä jo etukäteen, että valittu tv tukee omia suosikkisovelluksia. Muussa tapauksessa ikävä yllätys voi tulla kalliiksi…
5 vinkkiä tv-ostoksille
- Valitse sopiva koko Älä osta liian pientä televisiota! Uudet paneelitekniikat ja korkea resoluutio mahdollistavat isonkin tv:n lähellä istumisen ilman, että pikselistruktuuria erottaa. Koko kannattaa siis valita katseluetäisyyden mukaan.
- Valitse sopiva paneelityyppi (LCD, OLED) Sopiva tv löytyy oman käytön mukaan: elokuvat vaativat hyvää kontrastia, urheilu nopeaa vasteaikaa ja pehmeää liikkeidentoistoa, kun taas pelatessa tärkeää on lyhyt viive.
- Mieti sijoittelua ja valaistusta Valitse kirkas ja mattapintainen malli, jos katselet tv:tä päivänvalossa, sillä kiiltävät ruudut heijastelevat ikävästi ympäristöään. Mittaa, että televisio mahtuu olemassa olevan tv-tason päälle.
- Älä unohda ääntä Televisioiden oma ääni on useimmiten melko heikkoa, joten kannattaa harkita soundbarin tai erillisen äänijärjestelmän hankkimista. Varmista, että tv:ssä on sitä varten HDMI 2.1 ja eARC -liitännät.
- Tarkista liitännät (HDMI) Etenkin pelikonsolien omistajien on syytä olla tarkkana HDMI-liitäntöjen määrässä. HDMI 2.1 ja 4K/120Hz ovat tärkeitä speksejä pelaajalle.