LB Ääni & Kuva on viimeisen vuoden aikana kohdannut lukuisia smart home -tuotteita, joissa tekoäly eli AI on ollut erottava tekijä älykkään ja superälykkään tuotteen välillä. Yksi hyvä esimerkki on video-ovikello, joka paitsi kertoo, milloin oven takana on jotakin, myös sen, mitä siellä on. Tekoälyn ansiosta ovikellot erottavat toisistaan paketin, koiran ja ihmisen, ja ainakin testeissämme AI:n arvio on osunut joka kerralla oikeaan.
Olemme testanneet myös pesukoneen, joka tunnistaa vaatteiden tyypin ja likaisuuden ja päättää sen perusteella pesuaineen määrän. Ja sitten on tietysti jääkaappi, joka skannaa sisältönsä, tarkistaa tuotteiden päiväykset ja ehdottaa reseptejä jääkaapissa olevien ainesten mukaan. Tällä saralla Samsung johtaa, kun taas LG on juuri julkistanut uuden ThinQ ON -keskusyksikön, joka yhdistää älykotituotteet ja oppii käyttäjän tavoista.
Nämä AI-tehostetut tuotteet antavat esimakua siitä, mihin suuntaan kehitys on menossa, ja uudenlaisia elämää helpottavia ja rikastuttavia älykotituotteita kehitellään jatkuvasti eri puolilla maailmaa. Jopa Apple ilmoitti investoivansa seuraavaksi älykotiin.
Aina vain henkilökohtaisempaa
Tulevina vuosina voimme odottaa näkevämme yhä enemmän tuotteita, jotka tutustuvat käyttäjäänsä ja tekevät suosituksia aiempien valintojen pohjalta. Viihdearvon lisäksi suosituksilla voi säästää energiaa ja parantaa turvallisuutta.
Ne ovat tuotteita, jotka tunnistavat, ettei asukas ole päivisin kotona, joten laitteet säätävät silloin lämpötilaa pienemmälle, sammuttavat valot ja säätävät verhot haluttuun asentoon. Tai lukkoja, jotka lukitsevat ulko-oven asukkaan poistuessa ja avaavat sen jälleen asukkaan palatessa kotiin.
Tuotteiden tarkoitus ei ole mukautua vain kotiin, vaan sen jokaiseen asukkaan tapoihin. Aivan kuten Netflix suosittelee eri ohjelmia eri käyttäjäprofiilien mukaan, myös älykoti voi soittaa musiikkia kotona olevan asukkaan mieltymysten mukaan ja säätää huoneen lämpötilan ja valaistuksen samalle henkilölle mieluisaksi.
Kun tuotteista tulee responsiivisia, esimerkiksi lamput osaavat säätää valaistuksen määrää vuorokaudenajan mukaan, jolloin säästää sekä silmiä että energiaa.
Kosketusvapaa tulevaisuus
Jos kurkistetaan kristallipalloon vuotta 2025 pidemmälle, näkyy siellä tulevaisuus ilman kaukosäätimiä ja säätimiä ylipäätään – asiantuntijoiden mukaan nimittäin teknologia perustuu myöhemmin biometriikkaan. Aika scifiä, mutta lähitulevaisuudessa ilmeisesti mahdollista.
Kuvittelepa, ettei kotiin päästäkseen tarvitse avainta tai edes koodia, sillä ovi lukeekin asukkaan silmän iiriksen. Samalla tunnistustavalla saa myös kodin hälytykset päälle ja pois. Ja talo itse tietysti hälyttää havaitessaan jotain häikkää. Arjesta tulee aivan eri tavalla turvallista.
Älykotituotteiden idea on, ettemme käyttäisi enää arvokasta aikaamme ja energiaamme sellaisiin arjen tehtäviin, jotka koneet voivat hoitaa puolestamme. Voimme keskittyä yhdessäoloon, ihmissuhteiden vaalimiseen ja työssä menestymiseen.
Jos haluat nähdä, miltä kehityksen huippu tällä hetkellä näyttää, tutustu toimituksemme valitsemiin Vuoden parhaisiin älykotituotteisiin – niiden avulla elämää voi helpottaa valtavan monin tavoin!