Sanka- ja nappikuulokkeet ovat erottamaton osa arkeamme: niitä käytetään työ- ja koulumatkalla, junassa, lentokoneessa ja ihan vain lempimusiikin kanssa rentoutuessa. Hyvillä kuulokkeilla pääsee nauttimaan jopa paremmasta äänenlaadusta kuin monilla kaiuttimilla, sillä ympäröivä huone ei pääse kuulokkeita käyttäessä vaikuttamaan sointiin.
Langattomat kuulokemallit hallitsevat markkinoilla, ja vastamelusta on tullut jo oikeastaan standardi. Ja on helppo ymmärtää, miksi – kukapa ei haluaisi sulkea ympäristön ääniä ulkopuolelle hälyisässä toimistossa tai bussissa?
Sankamallia vai täyslangatonta?
Sankakuulokkeilla ja nappikuulokkeilla on puolensa ja puolensa. Sankakuulokkeilla melunvaimennus on usein tehokkainta, akunkesto pisintä ja istuvuus mukavinta. Täyslangattomat nappikuulokkeet taas voittavat, kun puhutaan huomaamattomista ja helposti laukussa mukana kulkevista kuulokkeista – ei siis ihme, että ne ovat nykyään niin suosittuja.
Viimeisen vuoden aikana täyslangattomien kehitys ei ole enää ottanut sellaisia harppauksia kuin parina aiempana vuonna, mutta vastamelu paranee yhä, etenkin halvemmissa malleissa. Bluetoothin kautta välittyvä langaton äänenlaatu alkaa lähennellä jo langallista äänenlaatua parempien pakkauskoodekkien, kuten aptX Losslessin ja LDAC:n yleistyessä. Kuulokkeiden hinnatkin ovat pysyneet yllättävän vakaina, inflaatiosta huolimatta.
Kaapelilla saa edelleen parasta äänenlaatua
Hifiharrastajien keskuudessa johdoista ei luovuta, sillä langallinen ääni on edelleen laadultaan parempaa kuin langaton. Kun kuulokkeet kytkee hyvää kuulokevahvistimeen, saa nauttia äänenlaadusta, joka on parempaa kuin useimmilla kaiutinjärjestelmillä.
Kaipasipa sitten kuulokkeita arkikäyttöön, treenaamiseen tai musiikin hifistelyyn, olemme valinneet parhaat vaihtoehdot joka hintaluokasta.
5 nopeaa vinkkiä: Näin saat eniten irti kuulokkeistasi
Valitse langattomat kuulokkeet vastamelulla
Vastamelu parantaa musiikin ja äänikirjojen kuuntelua meluisassa ympäristössä ja säästää kuuloa, kun ei tarvitse nostaa volyymia saadakseen selvää kuunneltavasta sisällöstä.
Tarkista suojausluokka
Vaikka et aikoisikaan lenkkeillä kuulokkeidesi kanssa, ei koskaan ole pahitteeksi valita mallia, joka sietää hikeä ja sadetta. Katso, että kuulokkeilla on vähintään IPX4-suojausluokits.
Hyödynnä EQ-asetuksia
Monen kuulokemallin ohjaukseen käytetään sovellusta, josta löytyy usein myös taajuuskorjain eli EQ. Sillä saa hienosäädettyä äänestä oman maun mukaista, mutta kannattaa tietysti valita kuulokemalli, jonka sointi miellyttää alun alkaenkin.
Valitse oikea Bluetooth-koodekki
Vältä kuulokemalleja, jotka tukevat ainoastaan SBC-koodekkia. Apple-käyttäjien kannattaa tarkistaa, että mallissa on AAC, kun taas Android-käyttäjät voivat tähdätä aptX-, aptX HD- tai LDAC-koodekkeihin. Paras on CD-laatuista ääntä tarjoava aptX Lossless, mutta kovin moni puhelin ei vielä tue sitä.
Harkitse myös vahvistimen käyttöä
Langallisen kuulokemallin kanssa oma vahvistin voi parantaa äänenlaatua merkittävästi. Hyviä kuulokevahvistimia löytyy parin sadan hintaisista aina nelinumeroisiin summiin, joten ostoksille voi lähteä ihan oman lompakon paksuuden mukaan.