Jos uutistenlukijan puheesta on vaikea saada selvää tai korvat soivat, kun ruudulta kuuluu musiikkia tai toimintaelokuvan räiskettä, ei syy välttämättä ole huonossa kuulossa. Huono television ääni sen sijaan on vaiva, josta moni kärsii turhaan!
Onneksi vaivaan on lääke: soundbar. Hifitohtorit eivät soundbareihin ehkä luota, mutta nopeaa ja helppoa ratkaisua etsivälle sellainen on oikea rohto.
Kunnon ääni vaatii kunnolliset kaiuttimet, ja kunnolliset kaiuttimet vaativat tilaa. Litteääkin litteämpi televisio ei ole ihanteellinen sijoituspaikka laatukaiuttimille, ellei valmistaja ole erikseen nähnyt vaivaa kehittääkseen äänentoistoon jotakin omaa ratkaisuaan. Niinpä ohuisiin televisioihin yhdistetään usein ohut ääni, ja sen korjaamiseksi tarvitaan ulkopuolista apua, jotta ääni nousisi upean kuvanlaadun tasolle.
Parhaat soundbarit
Soundbarit ovat kehittyneet viime vuosina hurjaa tahtia ja niistä on tullut televisio- ja audiovalmistajille isoa bisnestä, jonka vuoksi yritykset ovatkin valmiita panostamaan kunnolla kehitykseen ja designiin. Siksi äänenlaatu on nykyään yllättävän hyvää kaiuttimien kokoon nähden.
Toinen syy paremmalle äänenlaadulle on tietysti lähdemateriaalin parantuminen. Uudet surroundformaatit, kuten Dolby Atmos, on koodattu tavalla, joka helpottaa elokuvateatterimaisen tunnelman luomista kotioloissa. Oikeilla laitteilla mahdollisuudet todella hyviin äänielämyksiin ovat siis kohdillaan!
Innokkaimmat kotiteatteriharrastajat vannovat tietysti erillisten kaiuttimien ja vahvistimien nimeen, mutta varovaisesti varpaitaan kotiteatterimaailmaan kastavalle soundbarit ovat oiva pääsy alkuun. Lisäksi soundbareillekin on usein laajentamisvaihtoehtoja, joilla käytännössä saa aikaan täyden kotiteatterijärjestelmän.
Soundbar on helppo yhdistää televisioon, ja sen kaiutinelementit toistavat niin television ääntä, musiikkia kuin ääniefektejäkin yhdestä ja samasta laitteesta. Ja jos haluaa luoda olohuoneeseen aidon elokuvateatterin tunnelmaa, voi useimpiin soundbareihin yhdistää myös surroundkaiuttimet ja subwooferin.
Vinkit soundbarin valintaan
- Mieti kaiuttimen kokoa ja paikkaa
Soundbareja saa nykyään kaikenkokoisina ja -muotoisina, mutta yleensä ne ovat pitkulaisia ja litteitä kaiuttimia. Parhaimman näköinen kokonaisuus syntyy, kun televisio ja soundbar ovat suurin piirtein yhtä leveitä. Silloin ääni myös sopii kuvaan saumattomammin.
Soundbarin voi sijoittaa tasolle television eteen tai alle tai ripustaa seinälle. Tärkeintä on, että soundbar sijoitetaan ruudun lähelle, jotta ääni kuulostaa tulevan oikeasta paikasta, mutta kuitenkin niin, että äänellä on tilaa suuntautua kuulijaa kohden ilman, että mikään on sen tiellä.
- Tarkista liitännät
Soundbareissa on monenlaisia sisääntuloja television ja muiden äänilähteiden kytkemiseen: HDMI, optinen, USB, Wi-Fi, Bluetooth… Joissakin soundbareissa on passthrough, jonka ansiosta videosignaalin voi lähettää televisioon kaiuttimen kautta. Jos televisiossa on HDMI ARC -äänenpalautuskanava, suosittelemme käyttämään sitä. ARC:n kautta äänenlaatu on paras, ja volyymia voi silloin säätää television omasta kaukosäätimestä.
- Tarvitaanko subwooferia?
Subwoofer on erillinen bassokaiutin, joka sijoitetaan vapaasti lattialle. Subwoofer toistaa ääniraidan matalimmat taajuudet, kuten räjähdykset, dinosauruksen tömähtelyt tantereella ja sen sellaiset vaikuttavat ääniefektit, jotka parhaimmillaan sekä kuulee että tuntee. Monen soundbarin mukana tulee erillinen subwoofer, ja yleensä sen voi ainakin hankkia lisävarusteena. Hyvä subwoofer tekee ihmeitä äänimaailmalle, joten suosittelemme budjetoimaan siihen alun alkaenkin – kunhan naapurisuhteet kestävät sen!
- Dolby Atmos vai ei?
Dolby Atmos on surroundformaatti, jota useimmat uudet elokuvat ja pelit tukevat (mahdollisesti myös DTS:X:ää), jossa objektit sijoittuvat kolmiulotteiseen äänimaisemaan. Jotta Dolby Atmosta voi hyödyntää, on sekä television että soundbarin tuettava sitä. Osa soundbareista imitoi 3D-ääntä digitaalisen äänenkäsittelyn avulla, kun taas kalliimmissa malleissa on erilliset korkeuskanavat, jotka heijastavat ääntä katon kautta.
Dolby Atmos tekee parhaimmillaan kokemuksesta todella immersiivisen, joten suosittelemme lämpimästi valitsemaan formaattia tukevan soundbarin!
- Onko merkillä väliä?
Soundbaria ei ole pakko valita samalta valmistajalta, jonka television omistaa. Osa soundbareista kuitenkin tarjoaa lisäominaisuuksia saman merkin tv:seen yhdistettynä. Esimerkiksi Samsungin Q Symphony ja Sonyn Acoustic Center Sync hyödyntävät television omia kaiuttimia osana kokonaisuutta.
Jotkut uudemmat soundbarit tukevat myös langatonta äänensiirtoa wifin kautta. Yleensä sen käyttö edellyttää, että televisio on samalta valmistajalta kuin soundbarkin.
Näillä vinkeillä sopivan soundbarin valinta toivottavasti sujuu helpommin! Kannattaa myös lukea oppaamme, jolla saat soundbaristasi enemmän irti.