Samsung on viime vuosina loistanut soundbareillaan, ja kisaa Sonosin ja JBL:n kanssa suurimmasta markkinaosuudesta. Osasyy lienee siinä, että moni Samsungin television ostaja haluaa ostaa saman valmistajan soundbarin – mutta ansio kuuluu toki sillekin, että Samsung on panostanut aikaa ja vaivaa saadakseen äänenlaadun kohdilleen.
Siitä saakka, kun Samsung perusti Kaliforniaan oman Audio Labinsa, ovat merkin kaiuttimet kuulostaneet korviimme todella hyviltä, ja usein hintakin on saatu pidettyä melko maltillisena.
Nyt kauppoihin on saatu vuoden 2024 uutuus HW-Q995D, ja moni varmaan on utelias kuulemaan, miten se eroaa vuoden 2023 testivoittajasta, HW-Q995C-mallista.
Samsung HW-Q995D (2024) vs. HW-Q995C (2023): mikä on uutta?
Viime vuoden mallin ja tämän vuoden mallin välillä on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja. Design on sama ja kanaviakin sama määrä: 11.1.4 kanavaa, ja samanlaiset langaton subwoofer ja surroundkaiuttimet kuuluvat tälläkin kertaa pakettiin.
Myös sisäpuoli näyttää samalta. HW-Q995D on kuitenkin saanut kaksi HDMI 2.1-sisääntuloa, joten soundbar tukee nyt sekä 8K/60 Hz- ja 4K/120 Hz-videosignaaleja (edeltäjältä onnistui vain 8K/30 Hz ja 4K/60 Hz). Soundbariin voi siis kytkeä hyvin edistyksellisiäkin videolähteitä, joista otetaan ääni ja lähetetään kuva rajoituksetta eteenpäin.
Uusien toimintojen joukosta löytyy mahdollisuus soittaa musiikkia kaikkien kanavien kautta (Sound Grouping), tai ainoastaan takakaiuttimien kautta, kun haluaa kuunnella musiikkia hiljaisesti itsekseen (Private Rear Sound). Muutoin raudassa tai ohjelmistoissa ei ole ihmeempiä eroja entiseen verrattuna.
Raudasta puheen ollen: 123 cm leveä soundbar on yhä iso, ja se onkin tarkoitettu isoimmille televisioille. Ulkonäöltään se ei ole siksi kaikkein houkuttelevin – mutta jos ykköskriteerinä on erityisen litteä ja huomaamaton soundbar, löytyy siihen parempia vaihtoehtoja niin Samsungilta kuin muiltakin valmistajilta.
Lue myös: Samsung HW-Q995C – Edelleen paras tärkeimmässä
Käyttö ja ominaisuudet
Näin ylellisessä soundbarissa on tietysti sisäänrakennettu wifi. HW-Q995D on varustettu myös omalla SmartThings Hubilla, jonka ansiosta laite keskustelee muiden älykotilaitteiden kanssa. Sitä varten tarvitsee ladata Samsung SmartThings -sovellus, josta pääsee käsiksi edistyksellisempiin asetuksiin ja toimintoihin. Käyttöönotto sujuu nopeasti, ja soundbar on pian yhdistetty huoneessa sijaitseviin lisäkaiuttimiin.
Jos kuuluu niihin ihmisiin, jotka välttelevät HDMI-kaapeleita kuin ruttoa, voi tv-äänen lähettää soundbariin myös langattomasti wifin kautta. Se tosin vaatii yhteensopivan, uudehkon Samsungin television käyttöä. Wifiääni pakataan Dolby Digital+-standardin mukaisesti, joten parhaan äänenlaadun saa edelleen HDMI eARC -liitäntää käyttäen.
Laite tukee Bluetoothin lisäksi AirPlay 2:a, Chromecastia ja Spotify Connectia, joten langattomaan soittoon on monipuoliset mahdollisuudet myös musiikintoiston osalta.
Paljon ääniasetuksia
Q995D-malli tarjoaa lukuisia käyttökelpoisia ääniasetuksia. Esimerkiksi vanhojen elokuvien kanssa toimii puhetta vahvistava asetus, ja yöasetuksella dynamiikat vaimentuvat hillitymmiksi. Uusi Private Rear Sound -asetus on kätevä, jos ei halua häiritä muita huoneessa olijoita – silloin ääni tulee nimittäin pelkistä takakaiuttimista.
Joskus voi käydä niin, että ääni on liian esiinpistävää ja innokasta, tai toisaalta liian sulkeutunutta. Silloin on hyvä, että käytössä on taajuuskorjain, jolla ääntä voi hienosäätää. Huonekorjauskin onnistuu Spacefit Sound -toiminnolla. Se käyttää soundbarin mikrofonia kuunnellakseen tilan akustiikkaa ja mukauttaa sitten soinnin siihen sopivaksi. Hieman outoa on kyllä se, että mikrofonia on aina pidettävä päällä. Olisi kai yksinkertaisempaa tehdä yksi mittaus kerralla ja käyttää sen tuloksia jatkossa.
Elokuvien äänenlaatu
On mukavaa, kun soundbar tarjoaa kaikenlaista pientä kivaa, mutta viime kädessähän äänenlaatu on se, mikä ratkaisee. Ja tällä saralla Q995 on ollut erittäin suosittu, sillä se on hintaluokkansa tehokkaimpia malleja, joka tarjoaa myös eniten kaiutinkanavia.
Tietenkään sitä ei voi verrata aitoon surroundvahvistimeen ja isoihin erillisiin kaiuttimiin, mutta Q995 on kuitenkin lähinnä parasta, mitä saa joutumatta vararikkoon. Kokeilimme soundbaria 98-tuumaisen television kanssa (DU9005) ja totesimme soinnin sopivan isolle kuvalle mitä mainioimmin.
Ensinnäkin puheentoisto on aivan erinomaista. Puhe erottuu selkeästi ja kirkkaasti ja vetäisee kuulijan suoraan toiminnan keskiöön. Dialogeissa on hyvää painetta, ja huulisynkka on erinomaisesti kohdillaan.
Puheentoisto on ehdottomasti parempaa kuin Sonos Arcilla, joka on tällä saralla hieman latteahko. Ehkä se ei kuitenkaan ole aivan yhtä erottelevaa kuin kalliimmalla Sony Bravia Theatre Bar 9 -soundbarilla (joka maksaa yksinään yhtä paljon kuin koko Samsungin paketti subwoofereineen ja takakaiuttimineen).
Toinen etu Samsungilla on mukana tulevat takakaiuttimet, jotka auttavat luomaan vaikutelmaa tilasta. Uskottava äänikupla ympäröi meidät, ja efektit pyörivät ympärillämme juuri niin kuin pitääkin. Parhaiten surround-efekti tulee esiin Dolby Atmos -raidoilla, kuten Drive to Survive –sarjassa sekä Dune– ja Top Gun -elokuvissa. Eikä viihteen tarvitse olla uusinta uutta, jotta vaikutelmasta pääsee nauttimaan. Samsung on tehnyt siistin surroundasetuksen, joka skaalaa vanhemmat 5.1-sisällötkin kuulumaan kaikista järjestelmän kanavista.
Etenkin takakaiuttimet tuovat todella vaikuttavan lisän vanhempiin 5.1-ääniraitoihin, kuten Band of Brothers -ikisuosikkiin. Ja vaikka ääni ei aina toistuisikaan juuri siten kuin ohjaaja on tarkoittanut, ovat viuhuvat luodit ja joka suunnasta kuuluvat räjähdykset kuitenkin todella vangitsevaa kuultavaa.
Samsungin järjestelmässä riittää puhtia silloin, kun tarvitaan. HW-Q995D soittaa vakuuttavan lujaa, puhtaasti ja vaikuttavan dynaamisesti. Haastavatkin kohtaukset toistuvat ruudin loppumatta (tai pikemminkin kovimmilla äänenpaineilla kuulemme subwooferin puhdin hiipuvan juuri ennen kuin muiden kaiuttimien ääni alkaa säröillä).
Lue myös: Sony Bravia Theatre 9 – Sonyn paras soundbar
Musiikin äänenlaatu
Yhä useampi käyttää tv-kaiuttimia myös musiikin kuunteluun, joten on tärkeää, että soundbar toimii musiikinkin kanssa.
Samsung HW-Q995D hyödyntää (hieman yllättäen) takakaiuttimia tässäkin. Kun soitamme musiikkia perusasetuksella, ääni tulee pelkästä soundbarista, mikä kuulostaa rehellisesti sanottuna melko kapealta ja sulkeutuneelta.
Kun vaihdamme surroundasetukselle, laajentavat takakaiuttimet äänikuvaa ja samalla stereokuvakin paranee. Mistään hifiäänestä ei vieläkään voi puhua, eikä basso ole niin tiukka kuin soisi, mutta ainakin sointi on viihdyttävä. Aktiivisten kaiutinelementtien ansiosta huone täyttyy aika muhkealla äänenpaineella. Juhliinkin riittää desipelejä näillä vehkeillä!
Vankka basso, mutta moni haluaa muhkeampaa
Niin hyvä kuin Samsungin kokonaisuus onkin, on tilaa parannuksillekin. Kun muu äänikuva on niin vahvaa, on ymmärrettävää toivoa bassoltakin lisää mahtavuutta.
Samsungin subwoofer ei missään mielessä ole pöllömpi, vaan se luo kokoonsa nähden hyvää äänenpainetta. Jos sen sijoittelussa on huolellinen, on mahdollista saada tiukkaa, syvää ja kovaa bassontoistoa. Markkinoilla on kuitenkin myös ratkaisuja, joissa bassontoisto on vieläkin siistimpää.
Jotkut kalliimmat kilpailijat (Sennheiser, Sonos, Klipsch, Nakamichi jne) tarjoaa ylimääräinen subwooferin lisävarusteena, jolloin bassontoisto tasapainottuu ja bassosta saa vaikeissakin tiloissa syvempää. Ei olisi pahitteeksi, että Samsungkin tarjoaisi tämän mahdollisuuden huippumallissaan. Ehkäpä seuraavan sukupolven mallissa sitten?
Yhteenveto
Samsungin paras soundbar HW-Q995 on ollut suosikkejamme jo useamman sukupolven ajan, eikä vuoden 2024 D-mallikaan ole poikkeus.
Samsungin kokonaisuus herättää kotiteatteriäänen henkiin 11.1.4 kanavallaan, Dolby Atmos -äänellään ja pakettiin kuuluvilla takakaiuttimillaan ja subwooferillaan.
Soinnin puolesta malli muistuttaa suuresti edeltäjäänsä: äänikuva on iso, vahva ja vakuuttava, ja sointi tempaa mukaansa toimintaan ja luo oikeanlaista elokuvateatteritunnelmaa. Koska myös subwoofer ja takakaiuttimet kuuluvat pakettiin, saa täydellisen ja suorituskykyisen kokonaisuuden todella kilpailukykyiseen hintaan.
Markkinoilla on ehkä hurjempiakin kilpailijoita, mutta ne myös maksavat paljon enemmän. Niinpä Samsungin vuoden 2024 lippulaivamalli ansaitsee ehdottomasti suosituksemme – mutta jos sattuu löytämään vuoden 2023 mallin alennuksesta, on sekin erittäin hyvä ostos.