Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Apple AirPods 4

AirPods 4 vastamelulla

Applen AirPods 4 -vastamelukuulokemalli on ehdottomasti hyvä ostos, mutta ei sovi kaikille.

Julkaistu 10.10.2024 - 16:55
Apple AirPods 4
Lasse Svendsen

AirPods 4 tarjoaa entistä parempaa äänenlaatua ja istuvuutta sekä vastamelun, joten Applen täyslangattomien uusin sukupolvi kelpaa vaativimmillekin kuulijoille.

Rehellisesti puhuen olemme toimituksessa ihmetelleet, miksi kaikki haluavat Applen valkoiset tikkukuulokkeet, kun niiden äänenlaatu ei erityisemmin ole meitä hurmannut. Sointiin saatiin muutos AirPodsien edellisessä sukupolvessa, ja uusin AirPods Pro -versio onkin erinomainen kuulokemalli, joka tarjoaa sekä mahtavaa sointia että vastamelua.

AirPods 4 on tosin saatavilla myös versiona ilman vastamelua, mutta päätimme valita testiin vastamelullisen version. Se on perusmallia hieman kalliimpi, mutta veikkaamme useimpien valitsevan silti kuulokkeensa mieluummin vastamelulla kuin ilman.

Mainos
AirPods 4 L R
Kuva: Lasse Svendsen

Jos tosiaan ei tarvitse vastamelua, on perusmalli muutoin lähes samanlainen, mutta pari eroakin löytyy.

Tärkeimpänä erona on, että ilman vastamelua ei tarjolla ole ympäristöääniä tai sidetoneakaan, eli oman puheen korostamista puheluissa. Perusmalli ei myöskään tue puheentunnistusta, joka vaimentaa musiikin soiton havaitessaan käyttäjän puhuvan.

Lataukseen vaihtoehtona on ainoastaan USB-C, eli langaton lataus ei onnistu. Eikä koteloon ole piilotettu pikkuruista kaiutinta, joka piippaa, kun laittaa päälle Etsi AirPodsini -toiminnon.

AirPods 4 QI lading
AirPods 4:n vastameluversion voi ladata langattomasti Qi-tekniikalla. Kuva: Lasse Svendsen

Muutoin versiot ovat identtiset. Kuulokkeissa on mukautuva EQ, joka säätää äänen kuulijan korville sopivaksi. Akunkesto on viisi tuntia, mikä vastamelun ollessa päällä tippuu neljään tuntiin. Kotelosta saa 30 tuntia soittoaikaa – tai 20 tuntia, kun vastamelu on päällä.

Viiden minuutin pikalatauksella saa noin tunnin soittoaikaa tai 45 minuuttia puheluaikaa. Ja puheluista puheen ollen: AirPods 4:n mikrofonit tekevät puheluiden äänestä erittäin selkeää. Puheluiden äänenlaatu on parempaa kuin useimmilla testaamillamme nappikuulokkeilla.

AirPods 4 USB C
Kuva: Lasse Svendsen

Apple on muotoillut valkoiset kuulokkeensa uudestaan. AirPods 4:n tikut ovat hieman aiempaa lyhyemmät, ja kuulokenappien pitäisi nyt sopia paremmin useimpien korviin. Itse en ole koskaan halunnut käyttää AirPodseja ilman silikonisovitteita, mutta AirPods 4 on kapeampi malli, joten istuvuus on mukavampi ja luotettavamman tuntuinen. Jos kuulokkeita hieman ruuvaa korviin, ne pysyvät paikoillaan treenatessakin. Kunhan siihen ei liity trampoliineja tai voltteja.

AirPods 4 passform
Kuva: Lasse Svendsen

Entä volyyminsäätö?

Musiikkia voi ohjata koskettamalla kuulokenappeja tai Sirin kautta puheohjauksella. Mutta outoa kyllä, volyymia ei kuulokkeista voi säätää, vaan sitä varten on kaivettava puhelin esiin. Kuten iPhonen käyttäjät varmasti jo tietävätkin, viestit saa halutessaan suoraan korvanappiin, ja viestejä ja muistiinpanoja voi sanella Sirille.

AirPods 4 ANC
Sekä kuulokkeet että kotelo on suojattu IP54-luokituksen mukaan. Kuva: Lasse Svendsen

 

Toisin kuin AirPods Prossa, ei AirPods 4:ssä tai sen edeltäjissä ole tarjolla silikonisovitteita, joilla kuulokenapit saisi istumaan tiiviimmin. Samalla osa melunvaimennuksesta häviää, mutta yllättäen Apple on onnistunut saamaan sekä istuvuuden että melunvaimennuksen kuntoon AirPods 4:ssä.

Kun AirPods 4:n yhdistää ensi kerran puhelimeen, mennään Bluetooth-valikkoon ja valitaan AirPods 4. Sitten voi valita, mitä haluaa ohjata päänheilautuksella ja millaista vastamelua haluaa: kaikkien taajuuksien vaimentamista vai joidenkin korostamista. Vastamelun saa valikosta myös kokonaan pois päältä. Valikosta voi myös valita, pysäyttääkö AirPods 4 musiikin ja taustaäänet, kun haluaa jutella toiselle.

Vastamelu

On melkein hämmästyttävää, miten hyvin vastamelu toimii. Olemme toivoneet vastamelua AirPodseihin todella kauan, ja nyt kun se vihdoin saadaan, on ilo nähdä Applen onnistuneen niin hyvin sen kanssa. Vastamelu ei ehkä ole yhtä loisteliasta kuin vastameluvaltias Sony WF-1000XM5:ssä, mutta silikonittomiksi napeiksi AirPods 4 onnistuu vaimentamaan hälyä todella hyvin.

Lue myös: Sony WF-1000XM5 – Loistavaa vastamelua

Dolby Atmos

Spatial Audio eli tilaääni toimii, kun kuuntelee musiikkia Dolby Atmos -raitana Apple Musicista tai Tidalista tai katsoo elokuvia ja tv-sarjoja sekä jopa pelatessa tai FaceTime-puheluissa.

AirPods 4 connect
Kuva: Lasse Svendsen

Jos omaan Apple-kokoelmaan kuuluu useita merkin laitteita, yhdistää AirPods automaattisesti lähimpään laitteeseen, ja vaihtaminen iPadin, iPhonen ja Macin välillä sujuu saumattomasti. Voi siis vaikkapa katsella videoita iPadilla ja vastata puheluun AirPodseilla ilman, että tarvitsee erikseen painaa mitään muuta kuin vastausnappia. Kaikesta tästä on kiittäminen uutta H2-sirua, joka ohjaa aika lailla kaikkea kuulokkeiden sisällä tapahtuvaa. Laitteiden välisen yhteydenpidon lisäksi se auttaa AirPods 4:ää kuulostamaan paljon paremmalta kuin AirPods 3.

Äänenlaatu

Musiikki ei aina ole ollut mitenkään loistava elämys AirPodsien kautta kuunneltuna. Ennemminkin vaihteleva. Mutta AirPods 4 on suurimmalle osalle melkein yhtä hyvä kuin AirPods Pro, maksaa vähemmän ja tarjoaa ilmiömäisen hyvän vastamelun ollakseen silikonisovitteeton malli. Yleensähän silikoni tiivistää korvat niin, että melu vaimenee passiivisesti.

AirPods 4 etui
Sekä kuulokenapit että kotelo ovat IP54-suojausluokituksen mukaisesti vedenkestävät. Kuva: Lasse Svendsen

Smooth jazz, kuten Kirk Whalumin Epic Cool -albumi on vangitseva rytmiesitys saksofoni pääinstrumenttinaan. Sointi on lämmin ja täyteläinen, eikä missään kohtaa terävä tai lattea.

Lue myös: Apple AirPods Pro – Ja kaikki tahtoo

Myös bassossa riittää virtaa. Basso ei ole yhtä syvä kuin AirPods Prolla, mutta ottaen huomioon, että AirPods 4 on käytännössä avoin malli, on bassontoisto ehdottomasti hyvää. En oikeastaan odottanut sitä. Lady Gagan ja Bruno Marsin Die With a Smile ei kuulosta tippaakaan terävältä tai epämiellyttävältä – mutta toisaalta äänenvoimakkuutta ei saa erityisen kovaksi volyyminrajoittimen vuoksi.

Lue myös: Technics EAH-AZ80 – Paras sointi

Äänikuva on avoin, vaikkakaan ei yhtä avoin kuin AirPods Prolla. Myös Technics EAH-AZ80 tarjoaa parempaa äänenlaatua, mutta sitten mennäänkin jo eri hintaluokkaan. Jos pysytellään AirPods 4:n hintaluokassa, on Jabra Elite 8 vaihtoehto, jonka kanssa ei tarvitse linnoittautua Apple-universumiin. Jabran silikonisovitteet vaimentavat melua passiivisesti, ja niissäkin on hyvä äänenlaatu, mutta toki sellaiset ominaisuudet, jotka tekevät AirPods 4 mainion kumppanin iPhonelle, puuttuvat.

AirPods 4 iPhone
Kuva: Lasse Svendsen

16 bittiä/48 kHz:llä?

Sitten nörtteilyn pariin. AirPods 4 tukee AAC:tä, AAC-ELD:tä, SBC Bluetoothia ja 16 bittiä/48 kHz:llä-resoluutiota. Applen spekseissä kerrotaan, että tämä pätee FaceTime-puheluääneen, mutta koska Applen H2-siru tukee jo 16/48-ääntä, luulen, että sellaisten audiotiedostojen käyttö on tulevaisuudessa mahdollista iPhonesta. Tai sitten ei. Joka tapauksessa ominaisuus on kiinnostava, ja nähtäväksi jää, saako jonain päivänä iPhonesta parempaa Bluetooth-äänenlaatua kuin tällä hetkellä.

Yhteenveto

AirPods 4 ilman vastamelua on käytännössä sama, edelliseen sukupolveen verrattuna paranneltu kuulokemalli kuin AirPods 4 vastamelulla. Valitsemalla vastameluttoman version säästää parikymppiä, mutta suosittelemme kyllä vastameluversion hankkimista. Ihan vain siksi, että kuulokkeet ovat parempi versio vanhemmista AirPodseista. Parempi äänenlaatu, enemmän yllättävän käytännöllisiä toimintoja ja vastamelun kanssa vieläpä parempi sointi. Vastamelu kun tarjoaa enemmän musiikkia ja vähemmän hälyä – ja se on jo riittävän hyvä syy valita AirPods 4. Vastamelulla.

Karakter
Apple AirPods 4
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen vastamelu. Tasapainoinen ja täyteläinen äänikuva. Tilaääni toimii erinomaisesti. Hyvä äänenlaatu puheluissa. Kotelo piippaa, kun laittaa päälle Etsi AirPodsini -toiminnon. Istuvuus ei sovi kaikille. Kuulokenapeista ei voi säätää volyymia. Keskinkertainen akunkesto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Ääni & Kuva
Scroll to Top