Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony Bravia Theatre Quad (HT-A9M2)

Litteä kotiteatterikaiutin

Sonyn langattomat surroundkaiuttimet kuulostavat mahtavalta sekä elokuvien että musiikin kanssa, mutta nautinnosta joutuu myös pulittamaan pitkän pennin.

Julkaistu 08.10.2024 - 12:00
Sony Bravia Theatre Quad (HT-A9M2)
Audun Hage

Sony Bravia Theatre Quad seuraa mallistossa HT-A9-mallia, joka lanseerattiin 2021 ja on sittemmin noussut Sonyn fanien suosikiksi immersiivisen surroundinsa ansiosta. Edeltäjä koostui neljästä kaiuttimesta sekä valinnaisesta subwooferista: se oli ikään kuin soundbarin ja kotiteatterijärjestelmän välimuoto.

Uutuus nojaa melko samantapaiseen tekniikkaan, mutta kaiutinelementtien määrä on 12 sijaan nyt 16. Kaiuttimet ovat myös entistä litteämmät, joten ne näyttävät seinällä paremmilta.

Samalla myös hinta on noussut – Quad-kokonaisuus maksaa kaksi kertaa enemmän kuin Theatre Bar 9! Onkin jännittävä kuulla pian, onnistuuko Sony jälleen ylittämään odotuksemme…

Mainos

Lue myös: Sony Bravia Theatre Bar 9 – Kotiteatterin ilotulitusta

Sony Bravia Theatre Quad: Litteä surroundjärjestelmä

Bravia Theatre Quad (HT-A9M2) koostuu neljästä langattomasta kaiuttimesta, jotka on tarkoitus sijoittaa oikealle ja vasemmalle, sekä sohvan etu- että takapuolelle.

Järjestelmän sydän on pieni keskusyksikkö, joka sijoitetaan television lähelle. Keskusyksikkö vastaanottaa tv:n audiosignaalin HDMI eARC -liitännän kautta ja jakaa sen langattomille kaiuttimille.

Huomattavin ero edeltäjään verrattuna on kaiuttimien pienempi koko ja litteä muoto lieriön sijaan. Selvästi joku on tullut siihen tulokseen, ettei vanha kokonaisuus oikein istunut olohuoneeseen – tai ehkä se vei liikaa tilaa?

14 AE set Large scaled 1
Kuva: Sony

Digitaalinen ohjaus

Sonyn laitteelle on oma kaukosäädin, ja se hyödyntää pitkälti samaa teknologiaa kuin Sonyn soundbaritkin. Esimerkiksi Dolby Atmos ja DTS:X löytyvät, samoin ylimääräinen HDMI-sisääntulo videolähteille. Jos käytössä on yhteensopiva Sony Bravia -televisiomalli, voi käyttää Acoustic Center Sync -toimintoa, jolloin Quad-kaiuttimet lähettävät osan äänestä tv-ruutuun, jolloin äänikuva ankkuroituu paremmin näytöllä näkyvään toimintaan. Toiminnon hyödyntäminen edellyttää pakkauksessa tulevan plugikaapelin käyttöä.

Toiminto on mielestämme varsin fiksu – mutta taas tarvitaan yksi ylimääräinen boksi kaapeleineen ja virtalähteineen.

Lienee turvallista olettaa, että monella potentiaalisella Quadin ostajalla löytyy kotoa uudehko Sonyn televisio. Olisikin tyylikkäämpää, jos Sony mahdollistaisi järjestelmän käytön ilman keskusyksikköä, jolloin langattomat kaiuttimet voisi vain yhdistää suoraan Bravia-tv:seen wifillä. Näin esimerkiksi Samsung on tehnyt Music Frame -kaiuttimensa kanssa – mutta se on saatavilla vain stereona, ei surroundina.

26 Control box front Large scaled 1
Kuva: Sony

Lue myös: Samsung Music Frame – Kehystettyä musiikkia

4.0.4 – ei keskikanavaa?

Kompaktit kaiuttimet on verhottu harmaaseen kankaaseen ja ne seisovat topakasti metallijalustan varassa. Sama jalka käy myös seinäkiinnikkeeksi, jos kaiuttimet haluaa kiinnittää seinälle. Todella fiksua! Quadit ovat aktiivikaiuttimia eli jokaisessa on sisäänrakennettu vahvistin – joten jokainen kaiutin vaatii oman virtajohdon.

Litteästä muotoilusta huolimatta Sony on onnistunut mahduttamaan monta elementtiä kaiutinten sisään, jotta kaikki Dolby Atmos- ja DTS:X-raidat toistuvat oikein. Korkeuskanavat heijastavat äänen katon kautta sohvaa kohden, eli kaiuttimet noudattavat samaa ideaa kuin useimmat tämän päivän soundbaritkin.

Kaiutinkonfiguraatio on 4.0.4, eli keskikanavaa eikä subwooferia ei ole. Sony HT-A9 hyödyntää älykästä 360 asteen kartoitusta (360 Spatial Sound Mapping), jolla se simuloi puuttuvia kanavia. Keskikanavan työt on jaettu vasemmalle ja oikealle etukaiuttimelle. Subwooferia sen sijaan on hankalampi simuloida, joten sellaiseen kannattaa varata budjettia heti suunnitteluvaiheessa.

21 SP skeleton slant Large 1 scaled 1
Kuva: Sony

Äänenlaatu

Ennen kuin pääsimme testaamaan Theatre Quad -kaiuttimia, olimme jo testanneet uuden malliston Bar 8- ja Bar 9 -soundbarit, joten nyt oli oiva tilaisuus kokeilla, paljonko ääntä Sonyn muhkeimmalla järjestelmällä oikein saisi. Kyseessä on kuitenkin Sonyn edistyksellisin – ja kallein – kotiteatterijärjestelmä.

Uudet Quad-kaiuttimet luovat upean holografisen äänikuplan. Top Gun: Maverick-elokuvan Dolby Atmos -ääniraita on iso ja ympäröi kuulijansa täydellisesti. Puhe on vahvaa ja selkeää eikä muita ääniä peittäviä ongelmataajuuksia vaikuta olevan. Päinvastoin, kaikki kuulostaa erittäin tasapainoiselta ja hyvältä.

Keskikanavan puuttumisen kuitenkin huomaa. Vaikka dialogit kuulostavat muhkeilta ja selkeiltä, tuntuu puhe kuitenkin tulevan enemmän sivuilta kuin soundbareilla.

Laitamme päälle Bravia 9 -television Acoustic Center Sync -toiminnon, mutta keskikanavasta iso osa miksautuu edelleen etukaiuttimiin. Niinpä puhe ei aina tunnu ankkuroituvan ruudun tapahtumiin ihan niin hyvin kuin toivoisimme. Jos istuu suoraan tv:n edessä, on vaikutelma erinomainen, mutta sohvan reunoilla huomaa puheen vetäytyvän lähimpään kaiuttimeen.

Sen sijaan Atmos-korkeusefektit toimivat hienosti ja luovat hyvän vaikutelman ylhäältä päin tulevasta äänestä, vaikkakaan tunne ei tietenkään ole ihan samanlainen kuin jos ääni tulisi oikeasti kattokaiuttimista.

– Dynamiikat ovat hyvät, mutta tähän hintaan voisivat olla paremmatkin. Etenkin bassossa, jossa kaiuttimet ovat riippuvaisia subwooferista, jotta kokonaisuudesta saa oikeasti todella hyvän. Ja silloin järjestelmästä tuleekin jo kamalan kallis! Geir toteaa. Stereona soitettu musiikki kuulostaa mahtavalta. Dynamiikat ovat muhkeat ja rytmisyys tarkkaa. Äänen voi valita kulkemaan stereona AirPlay 2:n kautta ja antaa Sonyn prosessorin skaalata soinnin ilmavammaksi surroundiksi. Kumpikin tapa toimii omalla tavallaan hyvin, ja Quad on tässä parempi kuin Bar 8– ja Bar 9 -soundbarit – etenkin, kun vasemman ja oikean kanavan välillä on suurempi etäisyys. Jos siis aikoo käyttää järjestelmää yhtä paljon musiikin kuunteluun kuin elokuviin, voi olla järkevää maksaa enemmän Quad-kaiuttimista.

Latteaa ilman bassoa

Vaikka Sony on päättänyt myydä Quadia ilman subwooferia, on sellainen oikeastaan välttämätön. Vaikka Quad-kaiuttimet saavatkin bassontoiston kohtalaiseksi lähellä seinää ollessaan, eivät matalimmat taajuudet toistu ilman subwooferia.

Onkin harmillista, ettei Sony ole tehnyt varta vasten Quad-perheeseen sopivaa subwooferia, joka istuisi väritykseltään ja muotoilultaan kokonaisuuteen. Paras vaihtoehto on tehokas SA-SW5, jota käytimme myös soundbar-testeissämme.

Kun subwoofer on kytketty mukaan, soi basso syvänä ja tiukkana. Bassontoistoa ei kuitenkaan voi hienosäätää mitenkään, ja vaikuttaa siltä, ettei Quad tee huonekorjausta bassotaajuksille.

Quad with SW5 SW3 Large scaled 1
Kuva: Sony

Yhteenveto

Bravia Theatre Quad on Sonyn 2024-mallivuoden lippulaivamalli surroundkaiuttimista. Quad vaikuttaa olevan pääosin vain päivitetty versio vuoden 2021 HT-A9-mallista, eli immersiivistä ja realistista surroundia tarjoava kaiutinpaketti, joka peittoaa tavalliset soundbarit mennen tullen.

Äänenlaatu on yhtä erinomainen kuin edeltäjässäkin, mutta muotoilu litteämpää ja helpommin olohuoneeseen solahtavaa. Siitä huolimatta kallistunutta hintaa tuntuu olevan vaikea perustella. Quad-järjestelmä sopiikin lähinnä erityisen nirsoille ja uskollisille Sony-faneille, joiden kannattaa pitää auki silmät auki subwooferin sisältävän pakettitarjouksen varalta!

 

Karakter
Sony Bravia Theatre Quad (HT-A9M2)
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sonyn kaiuttimet imaisevat kuulijan realistiseen surroundkuplaan, mikä tekee elokuvaelämyksistä kokonaisvaltaisempia. Huisin hintainen, etenkin kun Quad-kaiuttimet vaativat vielä subwooferin kuulostaakseen täyteläisiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Ääni & Kuva
Scroll to Top