Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: AWOL Vision LTV-2500

Hailakat värit

Awol Vision LTV 2500 lupaa paljon – tarjolla on muiden muassa kolmoislaser ja Dolby Vision. Äänipuolellakin on pientä ekstraa.

Julkaistu 08.10.2024 - 11:00
AWOL Vision LTV-2500
Geir Gråbein Nordby

Awol Vision on projektimarkkinoilla melko uusi merkki, mutta kunnianhimoa selvästikin piisaa, kun malliston edullisimmassakin LTV 2500 -projektorissa on valonlähteenä kolmoislaser ja pikselinsiirrolla aikaansaatu 4K-resoluutio.

Awol Vision LTV 2500

Projektoreissa HDR-efektit ovat heikomman kontrastin ja valotehon vuoksi vaimeammat kuin televisioissa. Tämä fakta ei estä LTV 2500 tukemasta Dolby Visionia – Dolby-tuki on projektorimaailmassa harvinaista ja tässä testissä Awol on ainoa laatuaan. Jotta HDR-sisällöt toistuisivat kunnolla, on projektorin hyödynnettävä tone mappingia, jolla kirkkain kohta säädetään hiukan vaimeammaksi, jotta se ei palaisi puhki.

Projektori on miellyttävän pehmeälinjainen, ja pinta on harmaata kiiltävää muovia. Kaiuttimet tukevat Dolby Atmos -ääntä, ja kätevä Auto Center Channel Mode -toiminto mahdollistaa projektorin kaiuttimien käytön keskikanavana, kun laitteeseen yhdistää Awolin myöhemmin julkaistavan, langattoman Dolby Atmos -äänijärjestelmän. Fiksua, sillä projektorilta ei jää enää tilaa keskikaiuttimelle tai soundbarille.

Mainos
AWOL Vision LTV 2500 rear
Awol Vision LTV 2500 on varustettu kahdella HDMI-portilla ja optisella digitaaliääniulostulolla. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Käyttö ja ominaisuudet

Awol Vision -projektorissa ei oikeastaan ole sisäänrakennettua äly-tv:tä, vaan pakkauksessa toimitetaan Fire Stick MAX -streamer. Se kytketään kannen alla olevaan HDMI-liitäntään. Samasta paikasta löytyy myös USB-liitin, josta streamer saa virtansa.  Ikävä kyllä kaukosäätimen nappeja ei ole valaistu. Streamerille on oma kaukosäätimensä, ja molempia tarvitaan käyttöönotossa. Sen jälkeen Awolin kaukosäädintä voi käyttää Fire Stickin ohjaamiseen (HDMI CEC:n kautta). Fire Stickin kaukosäädintä tarvitaan silti edelleen esimerkiksi sen kotivalikkoon pääsemiseksi.

Asetukset ovat yksinkertaisesti esillä. Säätää voi niin valkotasapainoa kuin värilämpötilaakin sekä kalibroida värit (onnistuu vain ammattilaisvälineillä). Emme meinanneet löytää tarkennusta – kuva-asetusten sijaan se olikin nimittäin sijoitettu jokseenkin epäloogisesti valoasetuksiin.

AWOL Vision LTV 2500 lifestyle enhanced 1 1 scaled 1
Kuva: Awol Vision

Kuvanlaatu

Odotuksemme olivat korkealla Awolin projektorin suhteen. Olikin kova pettymys nähdä sen heijastamat hailakat värit.  Vaikka LTV 2500 on varustettu kolmoislaserilla, jonka pitäisi toistaa värit täyteläisesti, oli kuva haalistuneen näköinen. Olipa kuvassa ihmiskasvot tai luontoa, puuttui siitä syvyyttä ja eloa.

Ratkaisu onkin nostaa värikylläisyyttä, jopa yli 90 % (!). Sekään ei ratkaissut koko ongelmaa, sillä väreistä puuttui edelleen lämpöä. Ihon sävyt taittoivat sinivihreään, ja jos taas valitsimme lämpimän sävyn, muuttui ihonsävy kellertäväksi. Emme saaneet värejä millään aivan kohdilleen.

Kontrasti on sellaista kuin UST-projektorilta sopii odottaakin. Musta on hiukan vaaleaa, mikä tekee kuvasta latteamman kuin kotiteatteriprojektorilla ja etenkin televisiolla. Mutta jos katsoo ohjelmaa olohuoneessa valot päällä, ei tämä ole ongelma. Silloin nimittäin valoteho on tärkeämpi, ja ALR-kankaan avulla Awolin projektori voi osittain toimia tv:n korvikkeena.

BenQ:n, Samsungin ja Epsonin kilpailijoihin verrattuna Awolin kuvanlaadussa on vielä reippaasti parannettavaa, ennen kaikkea värien osalta.

Äänenlaatu

Sointi on avointa ja kirkasta, ja puheentoisto selkeää. Parhaisiin verrattuna ääni on vähän ohut. BenQ tarjoaa muhkeampaa bassoa ja Samsung luonnollisemman keskirekisterin. Suosittelemme Awolin kaveriksi ehdottomasti ulkoista äänijärjestelmää. Projektorin käyttö keskikanavana kuulostaa lupaavalta, mutta vaatii tosiaan Awolin omien kaiuttimien ostamista.

 

 

AWOL Vision LTV 2500 front-enhanced
Kuva: Awol Vision

Yhteenveto

Awol Vision LTV 2500 lupaa paljon mutta ei valitettavasti lunasta kaikkea. Etenkin haalea värintoisto on pettymys, jota ei edes Dolby Vision -tuki pelasta. Käytettävyys saisi olla intuitiivisempaa, emmekä ole erityisen innoissamme kahden eri kaukosäätimen käyttämisestä.

Awolin kolmoislasertekniikassa on potentiaalia, mutta LTV 2500 tuntuu puolivillaiselta tuotteelta, joka kaipaa vielä merkittäviä parannuksia – etenkin värien kalibroinnissa – ennen kuin se pystyy kisaamaan luokkansa parhaita vastaan.

Karakter
AWOL Vision LTV-2500
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Terävä kuva. Fire TV tarjoaa hyvät suoratoistovaihtoehdot. Tuki Dolby Visionille, muille HDR-formaateille ja Dolby Atmos -äänelle. Värit on vaikea saada kohdilleen, ja tehdasasetuksella ne ovat haaleat. Fire Stickillä striimaaminen vaatii kahden kaukosäätimen käyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Isompaa kuvaa läheltä

Elokuvat mukaan reissuun!

Kirkasta jättikuvaa laserprojektorilla

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

Ääni & Kuva
Scroll to Top