Toistelemme tätä ehkä kyllästymiseen asti, mutta siihen on syynsä, miksi markkinoilla piisaa niin paljon soundbareja: tv:n oma ääni on yleensä aika karmea. Nykyajan taulutelevisioilla ääni ei kuitenkaan enää ole huonompi kuin vanhan ajan kuvaputkitelevisioilla, sillä tämän päivän 65–75-tuumaisissa litteissä näytöissä on enemmän tilaa kaiutinelementeille kuin 32-tuumaisissa tv-laatikoissa oli.
Moni valmistaja sitä paitsi näkee vaivaa myös äänenlaadun eteen etenkin luodakseen äänikuvaan laajuutta. Mutta silti. Ääni harvoin on oikeasti viihdyttävä, ja hifiä se ei ole nähnytkään (vai kuullutkaan?). Ja siksi soundbareille on edelleen paikkansa.
Säästää rahaa, älä äänestä
Soundbar on helpoin ja halvin tapa parantaa tv:n ääntä, ja jotkut mallit sopivat myös musiikin kuunteluun. Kaikki riippuu siitä, millaisia kompromisseja tekee – koska ainahan soundbar on silti kompromissi oikeaan stereojärjestelmään verrattuna.
Soundbarin etuja ovat puheen toistuminen keskeltä sekä hyvä vaikutelma surroundista, kun ääni-insinöörit pystyvät määrittämään kaiutinelementtien väliset etäisyydet tarkasti.
Tässä kuuden soundbarin vertailussa otamme selvää, löytyykö basic-luokasta kultakimpale, joka nostaisi sarjat ja elokuvat uusiin sfääreihin. Samalla testaamme, onnistuvatko soundbarit toistamaan myös musiikkia hyvin, mikä olisi kyllä plussaa. Etsimme ennen kaikkea kuitenkin isoa, puhdasta elokuvaääntä, jossa puhe toistuu selkeästi.
Subwooferilla vai ilman?
Elokuvan tunnelman luomisessa bassontoistolla on tärkeä rooli – se saisi mieluusti sekä kuulua että tuntua. Paras ratkaisu bassontoistoon on yleensä subwoofer, mutta se usein myös maksaa ekstraa ja vie sitä paitsi tilaa lattialta.
Näistä syistä kaikilla testin osallistujilla ei ole erillistä subwooferia. Sen sijaan budjetti on saatettu käyttää korostamaan tärkeää puheentoistoa. Joillekin malleille voi ostaa subwooferin lisävarusteena, mutta kaikille sellaista ei edes ole saatavilla.
Minimivaatimuksemme soundbarille on, että se parantaa television ääntä luomalla isoa äänikuvaa ja selkeää dialogia. Parhaat mallit onnistuvat täyttämään huoneen äänellä tarjoamalla kunnon äänenpainetta ja parempaa surroundia.
Entä Dolby Atmos?
Voisi luulla, että Dolby Atmos olisi ensimmäisenä uhrattavien listalla, kun valmistusbudjetti halutaan käyttää äänen laatuun määrän sijaan. Tosiasiassa valmistajat ovat kuitenkin oivaltaneet kolmiulotteisen ääniformaatin edut, ja vertailun malleista vain yksi ei tue Dolby Atmos -formaattia, ja se on Creativen pelaamiseen suunniteltu soundbar. Ironista kyllä, Creativen malli on samalla testin ainoa malli, jossa olisi erilliset ylöspäin suunnatut kaiuttimet.
Kuka voittaa Sonosin?
Vertailussa on viisi haastajaa suositun Sonos Beamin uusimmalle versiolle. Kaikki ovat omanlaisiaan niin hinnaltaan kuin toiminnoiltaankin, joten on jännittävä nähdä, miten ne pärjäävät erilaisissa tilanteissa. Voittaako testin muhkein basso, vai painavatko vaakakupissa ihan muut seikat?
JBL Bar 300
Niukkaa iloa
JBL Bar 300 tarjoaa isoa ja vaikuttavan laveaa äänikuvaa, mutta tiedämme JBL:n pystyvän muhkeampaankin sointiin.
Philips TAB6309/10
Litteä surround-kaksikko
Philipsin superkompakti soundbarin ja subwooferin yhdistelmä tarjoaa yllättävän isoa ääntä.
Samsung HW-B660D
Loistavaa leffaääntä kohtuuhintaan
Samsungin kompakti soundbar kuulostaa hintaan nähden hämmästyttävän suurelta.
Denon DHT-S218
Hyvä budjettivaihtoehto Denonilta
Denon DHT-S218 yllättää soittamalla hyvin kompaktista koosta huolimatta.
Creative Sound BlasterX Katana V2X
Kuulokkeita karttavalle pelaajalle
Creative Katana V2X on halpa soundbarin ja subwooferin yhdistelmä, joka sopii pieneen olohuoneeseen. Malli on suunniteltu pelejä varten, mutta toimii yhtä hyvin elokuvienkin kanssa.
Sonos Beam (Gen 2)
Lähes voittamaton
Johto kapenee kapenemistaan, mutta kolmen vuoden markkinoilla olon jälkeenkin Sonos Beam (Gen 2) on yhä kilpailijoitaan edellä.