Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Opas

Mikä on Auracast?

Uuden Bluetooth-standardin ansiosta äänen voi jakaa usealle laitteelle samanaikaisesti.

/ 20.09.2024 - 10:15
Mikä on Auracast?

Olemme kovin tottuneita moniin englanninkielisiin sanoihin ja ilmaisuihin, kuten Bluetoothiin ja wifiin. Uusia termejä näyttää ilmaantuvan harva se päivä, mutta moni myös unohtuu saman tien. Osa kuitenkin jää käyttöönkin – ja yksi tällainen uutuussana on Auracast.

Nimi on muodostettu yhdistämällä sanat audio ja broadcasting – ääni ja lähetys. Idea nimittäin on se, että paikallisten lähetysten äänen voi lähettää suoraan yhdelle tai useammalle kuulijalle. Mutta nyt ei suinkaan ole kyse perinteisistä radiolähetyksistä.

Auracast voi olla näppärä esimerkiksi lentokentällä. Kuva: Auracast

Kuvittele olevasi sporttibaarissa, jonka seinillä on monta tv-ruutua. Yhdessä pyörii Formula 1. Toisessa tennisottelu ja kolmannessa Englannin Valioliigan peli. Baari ei tietenkään voi pitää kaikissa televisioissa ääntä päällä, koska muutenhan mistään ei saisi mitään selvää. Ehkäpä äänet on laitettu päälle vain siltä kanavalta, jota suurin osa haluaa katsoa – todennäköisimmin paikassa raikaa siis jalkapalloselostus. Jos itse haluaisi katsoa Formulaa, voi sitä toki seurata ruudulta, mutta mitään ei kuulu.

Mainos
IMG 1226
Baari voi ottaa käyttöön Auracast-lähettimen ja lähettää useita äänistriimejä kuulokkeisiin ja kaiuttimiin. Kuva: Lasse Svendsen

Paitsi toki baarin jalkapallofanien metakka, kun joku tekee maalin. Tässä Auracast astuu kehiin. Se on uusi Bluetoothia käyttävä standardi, joka mahdollistaa äänen lähettämisen suoraan eri kuulokkeisiin.

Kuvittele nyt meneväsi uudelleen samaan sporttibaariin, mutta paikka onkin ottanut Auracastin käyttöön. Istut vain alas, otat puhelimen käteen ja valitset Bluetooth-asetuksista sen television, joka näyttää Formulaa. Näin kuulet kilpailun äänet suoraan omista kuulokkeistasi ilman yleistä kakofoniaa.

IMG 1220
Sennheiser Momentum True Wireless 4 tukee Auracastia. Kuva: Lasse Svendsen

Auracast on pubin lisäksi kätevä myös matkustaessa. Suunnistipa sitten rautatieasemalla tai lentokentällä, voi Auracastin ansiosta saada tärkeät kuulutukset omiin kuulokkeisiin.

Jos vaikka istuu lentokentän loungessa tekemässä töitä vastamelukuulokkeet päässä, saa kuitenkin korviinsa kuulutuksen, kun on aika siirtyä portille. Ei siis tarvitse jatkuvasti vilkuilla ilmoitustaulua. Myös tiedot myöhästymisistä ja vaikkapa henkilökohtaiset viestit saa Auracastin kautta suoraan kuulokkeisiin.

Auracast Illustration Download
Luentosalissa. Kuva: Auracast

Mahdollisuuksia Auracastin käyttöön on lukemattomia. Konferenssissa pääpuhujan puhe voi toistua omiin kuulokkeisiin käännettynä. Myös huonokuuloiset hyötyvät puheen kuuntelemisesta kuulokkeiden kautta, sillä Auracast-striimin saa kuulokkeiden ja kaiuttimien lisäksi standardia tukeviin kuulokojeisiin.

IMG 1223
Auracastia voi käyttää myös kaiuttimilla varustetuilla silmälaseilla. Kuva: Lasse Svendsen

Yhä useampi laite tukee Auracastia, kuten Sennheiserin uudet Momentum True Wireless 4 -nappikuulokkeet ja JBL:n uusimmat Bluetooth-kaiuttimet, jotka testasimme hetki sitten. Lista on pitkä ja kasvaa kaiken aikaa.

auracast how it works 1600x1077 1 989x666 1
Kuva näyttää, miten Auracast toimii. Kuva: Auracast

Auracast-tekniikan omistaa Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), joka on tuhansien yritysten uusia Blutetooth-standardeja tuottava yhteisö.

IMG 1224
Kannettavaan kytkettävä USB-liittimellä varustettu Auracast-lähetin. Kuva: Lasse Svendsen

Auracastaajaksi voi ryhtyä itsekin. Voit jakaa kuuntelemasi musiikin reissuseuralaisillesi tai saman tien vaikka kuinka monelle muullekin. Ainoa vaatimus kantaman sisällä olevalle vastaanottajalle on se, että puhelin tukee Auracastia.

Pienellä lähettimellä hoitaa pienen sporttibaarin. Jos lähettimiä on useita, saadaan katettua monen tuhannen neliömetrin messuhalli. Käyttäjä voi vastaanottaa Auracast-lähetystä ollessaan enimmillään 100 metrin päässä lähimmästä lähettimestä.

IMG 1221
Avoimet NWN One Headphones -kuulokkeet tukevat Auracastia. Kuva: Lasse Svendsen

Monet kuulokkeet ja kaiuttimet, joissa on Bluetooth 5.2 -yhteys tai uudempi, tukevat jo Auracastia. Jos vain kuulokkeiden prosessori tukee vähintään Bluetooth 5.2 -standardia, voi valmistaja ottaa Auracastin käyttöön laiteohjelmistopäivityksellä. Useimmat uudet laitteet tukevat Bluetooth 5.3 -standardia ja saman tien myös Auracastia.

Se avaa mahdollisuuksia moniin paikkoihin, joissa ääntä ei aiemmin ole voitu jakaa. Esimerkiksi monissa museoissa voi lainata kuulokkeita, joista voi kuunnella yleistä selostusta. Auracastin ansiosta käyttäjä voisi kuunnella taustaa juuri siitä teoksesta, jonka edessä seisoo ja juuri sillä kielellä, jota ymmärtää parhaiten. Tai matkaopas voi puhua normaalilla volyymilla Auracast-lähettimellä varustettuun mikrofoniin, jolloin kaikki ryhmän jäsenet kuulevat tarinoinnin häiriöttä omista kuulokkeistaan.

IMG 1217
Kuva: Lasse Svendsen

Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top