LG on OLED-teknologian pioneereja ja säilyttänyt asemansa markkinajohtajien joukossa koko sen ajan, kun OLED-televisioita on reilut kymmenen vuotta markkinoilla ollut. Kaikista LG:n OLED-sarjoista C on suosituimpia sen hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi. Nyt sarjasta on saatu sukupolvi numero C4, joten on jännittävää nähdä, mitä parannuksia LG on onnistunut suosikkiinsa tekemään – etenkin nyt, kun Samsung hönkii kotikentällä uhkaavasti niskaan!
LG OLED C4 – design
Muotoilussa LG luottaa vanhaan, eli C4 noudattaa samaa linjaa kuin koko sarja C2-sukupolvesta lähtien. Kyseessä on siis aivan litteä OLED-näyttö lähes näkymättömän ohuella kehyksellä, ja takaosan pullistuma kätkee sisäänsä elektroniikan ja liitännät. Vuoden 2024 versio on saatavilla suurimmillaan 83-tuumaisena. Designissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta se huokuu vähemmän Samsungin ja Sonyn välittämää premium-tunnelmaa. Jos haluaa kiinnittää television seinälle, voi kalliimpi G4 olla paremmin tarkoitukseen sopiva.
Käyttö ja ominaisuudet
C4 tarjoaa paljon tuttua, jos omistaa LG:n television jo ennestään. Magic Remote -kaukosäädin on pysynyt melko samanlaisena jo vuosien ajan, ja valikoissa navigoiminen tapahtuu kursorilla osoittaen.
WebOS 24 -käyttöliittymä sen sijaan on vuosien varrella muuttunutkin, ja nykyään oman kotivalikon voi räätälöidä erikseen eri perheenjäsenille. Televisio käynnistyy nopeasti ja valikot toimivat salamana. Sovellusvalikoima on moitteeton, ja sisältöä voi näyttää myös puhelimesta AirPlay 2:n tai Chromecastin kautta. Samsungin tapaan myös LG tarjoaa mainospohjaisia tv-kanavia katsottavaksi ilmaiseksi.
LG lupaa päivittää käyttöliittymää seuraavan viiden vuoden ajan ja tuoda uusia ominaisuuksia televisioon. Ei siis tarvitse tippua heti kehityksen kelkasta, kun LG julkaisee uuden televisiosukupolven. Erinomainen lupaus, jonka perässä myös Samsung on lähtenyt tekemään vastaavia päivitystakuita.
Toisin kuin Samsung, LG tukee Dolby Visionia, joka saa HDR-sisällöt näyttämään upeilta.
LG:n tv:ssä on neljä HDMI 2.1 -tyypin sisääntuloa, joten laite sopii hyvin modernien videolähteiden ja pelikonsoleiden näytöksi. Enimmillään 144 Hz:n virkistystaajuus ja VRR huolehtivat terävästä pelintoistosta. LG:n oma pelivalikko kokoaa kaikki pelaamisen kannalta tärkeät asetukset yhteen paikkaan, ja peliasetuksella näytön viive on erityisen lyhyt.
Kuvanlaatu
Kuvanlaadulle odotuksemme olivat korkealla, sillä olemmehan jo nähneet, mihin LG:n tämän vuoden lippulaivamalli OLED G4 pystyy. Edullisempi C4 on perinteisesti hieman riisutumpi, eikä siinä ole kaikkein hienointa MLA-tyypin paneelia.
Ei kuitenkaan ole syytä aliarvioida C4:ää! Ensivaikutelma tv-mallista on, että kyseessä on jopa vuoden 2024 standardeilla aivan erinomainen OLED-tv. C4 tarjoaa premium-luokan kuvaa, joka on sitä paitsi selvästi parempaa kuin viime vuoden C3-mallissa.
Syvä musta on tietysti itsestään selvää, mutta kirkkaus on parantunut viime vuodesta, mittausten mukaan C3:n 800 nitistä 1 000 nitiin.
Kontrasti on huikeaa, joten tv-sisällöt ovat yksityiskohtaisia ja eläväisiä. Katsomamme testikohtaukset elokuvista Top Gun: Maverick, Dune 2 ja Blade Runner ovat harvoin näyttäneet näin hyviltä. Dolby Vision -tuesta on näkyvää hyötyä, ja sitä käytetään laajasti niin suoratoistopalveluissa, peleissä kuin UHD Blu-ray -levyilläkin.
Värintoisto on esimerkillistä ja suorastaan niin hyvää, että studiolaatuisesta värintoistostaan tunnettu Sony vapisee kauhusta. C4-mallin elokuva-asetuksella värit ovat erittäin tarkat, samoin mustavalkokuvassa. LG on kalibroinut televisionsa jo tehtaalla varsin perusteellisesti.
Kun vertaamme LG C4:ää Samsung S90D:hen, huomaamme pieniä mutta selkeitä eroja. Samsungin kuva on hiukan kirkkaampi kuin LG:llä. S90D:n fiksu tekoälyasetus analysoi sisältöä ja säätää kuvaa sen mukaan automaattisesti. Jos taas on ihminen, joka valitsee asetuksen mielellään itse katsottavan sisällön mukaan, ei tällä tosin ole juuri väliä.
Äänenlaatu
Loistavan kuvanlaadun lisäksi LG tarjoaa melko eläväistä äänentoistoa. Puhe erottuu selkeästi kirkkaan keskirekisterin ja erottuvan diskantin ansiosta. Bassontoisto on täyteläistä, mikä tekee musiikista ja efekteistä viihdyttävämpiä. OLED C4 ei kuitenkaan jaksa soittaa yhtä lujaa ja puhtaasti kuin Samsung S90D.
Äänenlaatu on keskivertoa parempi, vaikkakaan ei verrattavissa ylellisemmillä äänijärjestelmillä varustettuihin kilpailijoihin. LG myy OLED-malleihinsa yhteensopivaa soundbaria, joka toimii myös tv:n lattiajalustana. Jos siis ääntä haluaa parantaa, siihen kannattaa tutustua.
Yhteenveto
LG OLED C4 ei eroa dramaattisesti edeltäjästään C3-mallista muotoilun ja ominaisuuksien suhteen, mutta suorituskyky on vuoden 2024 mallissa entistä parempi. Esimerkiksi virkistystaajuus on jopa 144 Hz, mikä ilahduttanee PC-pelaajia.
Tavalliselle tv-katsojalle tärkeämpää on entistä paljon parempi kirkkaus, joka tuo lisää todentuntua HDR-elokuvien ja -sarjojen katsomiseen. Kuvanlaatu on aivan loistava! Niinpä jo ennestään erinomainen OLED-televisio on nyt entistäkin parempi, mikä tekee LG OLED C4:stä edelleen premium-luokan parhaimpina ostoksina.
Myös tässä testissä
Sony Bravia 8 (K-55XR80)
Hyvä monessa
Sonyn uusin OLED-televisio tarjoaa upeaa kuvaa ja ääntä, mutta etenkin yhtä asiaa jäimme kaipaamaan…
Samsung S90D (TQ-55S90D)
Kiintoisan erilainen Samsung
Samsung S90D ei ole kuten muut OLED-televisiot.