Acerin Swift-sarjassa on yleensä äärimmäisen kevyitä ultrabookeja, joiden hinnat ovat kohdillaan. Samalla kaavalla on tehty myös Acer Swift Go 14, jonka saimme testiin.
Acer Swift Go 14 ei ihan alita maagista kilon rajaa, vaan painaa 1,3 kiloa. Sekin on niin kevyt, että on pakko kurkata laukkuun ja tarkistaa, että koneen on muistanut pakata mukaan. Hintaa kannettavalla on vain 1 200 euroa.
Nimensä mukaisesti kyseessä on 14-tuumainen kannettava. Täydellinen koko opiskeluun ja kaikille muille, joiden tarvitsee päivittäin kuljettaa konettaan paikasta toiseen.
Koneessa on erittäin terävä 2,8K-resoluution (2 880 x 1 800 pikseliä) OLED-näyttö. Tummanharmaa kannettava on paksuimmillaan 1,5 cm, ja jos en jo tietäisi koneen hintaa, arvelisin sitä paljon kalliimmaksi.
Näytön yläpuolella on webkamera. Sen QHD-resoluution (1560 x 1440 pikseliä) ansiosta käyttäjä näkyy videotapaamisissa terävämmältä kuin muut osallistujat. Kameran saa fyysisesti suljettua liukusulkimella. Fiksu yksityiskohta.
Näppäimistö on tässä hintaluokassa aivan erinomainen, eivätkä näppäimet juurikaan heilu. Niiden ympärillä on hyvin tilaa.
Portteja on ultrabookille keskimääräistä enemmän: kaksi USB-C:tä, kaksi USB-A:ta, yksi HDMI ja yksi kortinlukija. Oikein hyvä. Lataus hoituu USB-C-porttien kautta.
AMD Intelin sijaan
Acer Swift Go 14:n sydän on 3,8 GHz:n AMD Ryzen 7-8845HS-prosessori, jossa on kahdeksan ydintä ja 16 säiettä. Ydinten määrä on vähemmän vaikuttava kuin Intelin saman hintaluokan prosessoreissa, mutta suorituskyky on kuitenkin samaa tasoa. Muistia on 16 GB ja SSD-tallennustilaa 1 TB.
Benchmarkit
Useimmat testaamamme ultrabookit pohjautuvat Intelin EVO-arkkitehtuuriin. AMD Ryzen 7:llä pyörivä Acer Swift Go 14 tekee tähän poikkeuksen, mutta käytännössä suorituskyvyssä ei kuitenkaan ole eroa.
Geekbench 6 -prosessoritestistä tulee 11 386 pistettä multicorella ja 2 416 singlecorella. Todella hyvä! Tehot riittävät hyvin kaikenlaiseen toimistotyöhön.
Sama näkyy PCMark 10 -toimisto-ohjelmasimulaatiossa, josta pisteitä ropisee 7 048. Prosessoritehoja mittaavat testit antavat käytännössä samoja lukemia kuin kolme kertaa kalliimmalle Asus Zephyrus M16 -kannettavalle.
Näytönohjain on AMD Radeon 780M. Se ei ole varsinainen erillinen näytönohjain, vaan Ryzen 7 -prosessoriin integroitu versio. Suorituskyky on verrannollinen Intelin Core Ultra -prosessoreiden Arc-näytönohjaimeen. Ja se on ihan hyvä tulos. 3DMark Time Spy -testin 3 004 pistettä ja 3DMark Fire Strike -testin 7 267 pistettä tarkoittavat, että tällä halvalla ultrabookilla voi hyvin pyörittää vanhempia räiskintäpelejä.
Akunkesto on erinomainen. Intensiivinen toimistosimulaatio sai akun tyhjenemään vasta lähes kuuden tunnin jälkeen. Akunkesto on siis paljon keskimääräistä ultrabookia parempi, ja käytännössä akku kestää koko päivän työskentelyä toimistossa tai koulussa – ja todennäköisesti vielä pari tuntia päälle.
Copilot valmiina auttamaan
Acer Swift Go 14 on varustettu erilaisilla tekoälyominaisuuksilla, ja näppäimistöstä löytyy paljon puhuttanut Copilot-näppäin. Napin painaminen kutsuu kuvaannollisesti paikalle pullon hengen vastaamaan kysymyksiin. Acerilla on tarjolla Copilotin perusversio hieman tehosyöpömmän ja fiksumman Copilot+:n sijaan.
On makuasia, haittaako perusversioon tyytyminen. Copilot vastaa kysymyksiin yleensä järkevästi ja vastauksiinsa lähteiden linkkejä liittäen. Jos AI-oraakkelilta kysyy, mitkä prosessorit tukevat Copilot+ -versiota, se kertoo, että vaihtoehdot ovat Qualcomm Snapdragon X Plus ja Snapdragon X Elite.
Tekoäly ei kuitenkaan osaa vastata, tukeeko käytetty kone Copilot+ -versiota, vaan sotkeutuu pian ristiriitauksiin. Tekoälyn itsetietoisuus ei siis ole ihan samalla tasolla kuin sen tiedonhakutaidot.
Yhteenveto
Acer Swift Go 14 on erittäin hyvistä valinnoista koostuva kannettava. OLED-näyttö on loistava, tallennustilaa riittää vaikka mihin ja prosessori on nopea. On todella vaikuttavaa, ettei kone maksa tämän enempää. Graafinen suorituskyky ei riitä nykypäivän vaativille peleille, mutta koneen nopeus pärjää kaikissa tavallisissa toimistotöissä. Lomavideotkin sillä voi editoida. Kosketusnäyttö olisi ollut piste i:n päällä. Mutta tähän hintaan ei voi kaikkea saada, eikä koneesta oikeasti löydy mitään moitittavaa.