Argon Audio on alkujaan tanskalaisen HiFi Klubbenin budjettibrändi, ja edullisia tuotteet ovat edelleen. Argon Audiolla on nykyään kuitenkin myös oma verkkokauppansa, josta tuotteita voi ostaa. Suomessa Hifi Klubben alkoi alkukesästä toimia yhteistyössä Hifistudion kanssa, joten merkin laitteita saa nykyään myös Hifistudion liikkeistä.
Argon Audio Forte A4 WiFi edustaa Forte-sarjan kolmatta sukupolvea. Olemme aiemmin testanneet sarjasta Forte A4- ja Forte A5 MK2 -mallit ja olleet varsin tyytyväisiä niiden äänenlaatuun.
Aiempien Forte-mallien tapaan A4 Wifi on 2-tieaktiivikaiutin, joka on varustettu 4-tuumaisella basso/keskirekisterielementillä ja 1-tuumaisella kupolidiskantilla. Kaiuttimet voi ostaa vain stereoparina, sillä kaikki elektroniikka, mukaan luettuna neljä 80-wattista vahvistinta, on sijoitettu vasempaan kaiuttimeen. Kaiutinparin välillä kulkee multikaapeli.
Vihdoinkin langaton verkko!
Suurin uutuus Forte A4 Wifi -mallissa on langaton yhteys. Muuten kaiutin on identtinen viime vuonna julkaistun MK2-mallin kanssa. Wifi-mallit eivät korvaa mallistossa MK2-malleja, joten jatkossa voi vain valita, haluaako kaiuttimeensa langattoman verkkoyhteyden vai ei.
Jos äänilähteen suostuu yhdistämään kaapelilla tai Bluetoothilla, on kaiutin kolmanneksen halvempi. Argon Audiolle kiitosta siitä, että kaiuttimissa on sekä tavallinen linjasisääntulo että levysoitinliitäntä. Lisäksi on optinen Toslink-sisääntulo ja subwoofer-ulostulo. Jäin oikeastaan kaipaamaan vain kanavakytkintä, jolla voisi valita, kumpi kaiutin on vasen ja kumpi oikea. Nyt kaikki äänilähteet on sijoitettava vasemman kaiuttimen lähelle – tai käytettävä todella pitkiä johtoja.
Toinen uutuus wifi-mallissa on värivaihtoehdot. Aiemmat Forte-mallit ovat olleet saatavilla mustana, valkoisena tai pähkinänsävyssä, mutta rohkea voi valita uutuuden myös sinisenä.
Monihuonesoitto ja suoratoisto
Wifi-liitännän ansiosta musiikkia voi toistaa häviöttömästi puhelimesta AirPlay 2:n tai Chromecastin kautta. Kaiuttimissa on myös sisäänrakennettu suoratoisto ja monihuonesoitto DTS Play-Fi-toiminnon ansiosta. Play-Fi ei ehkä ole yhtä tunnettu ja laajasti käytetty kuin monihuonesoitostaan tunnetut isot nimet Sonos, BluOS ja HEOS, mutta toisaalta se on avoin, valmistajasta riippumaton järjestelmä.
Play-Fi:n käyttöönotto ja laitteiden parittaminen ei ole ihan niin suoraviivaista kuin monella muulla. Sovellus tunnisti kaiuttimet melko nopeasti ja yhdisti ne sitten langattomaan verkkoon ja Tidaliin. Play-Fi tukee oikeastaan kaikkia tärkeitä musiikkipalveluita. Ja jos johonkin ei suoraan pääse sovelluksesta – kuten Apple Musiciin – voi palvelua käyttää silti puhelimen ja joko AirPlay 2:n (iOS) tai Chromecastin (Android) kautta.
Hieman ärsytystä aiheuttaa se, että Play-Fi-sovelluksella kestää pitkään löytää kaiuttimet uudelleen joka kerran, kun ne on sammuttanut välissä. Kannattaa siis totutella siihen, että kun kaiuttimet on laittanut kaukosäätimestä päälle, on odoteltava hetki ennen kuin sovellusta avaa.
Täydellinen vaihtoehto soundbarille
Langattoman musiikintoiston lisäksi Argon Audio Forte A4 Wifi on kiinnostava vaihtoehtona soundbarille. Kaiuttimissa on HDMI ARC -sisääntulo ja jo mainittu optinen digitaalinen sisääntulo. Stereokaiuttimista surroundia ei toki ole tarjolla, mutta soinnin puhtaus lyö useimmat soundbarit laudalta.
Argon Audio Forte A4 Wifin äänenlaatu
Koska ero uuden Forte A4 Wifi -mallin ja edeltäjän välillä on vain värissä ja langattomuudessa, ei ääni tarjoile yllätyksiä. Uutuus soi yhtä avoimesti ja puhtaasti kuin edeltäjänsäkin.
Argonin pikkukaiutin ei kärsi korostuksista ja resonanssista kuten monet halvat ja ohutrunkoiset kaiuttimet usein.
Bassoon ei ole lisätty ekstrajyystöä eikä diskanttiin ylimääräistä kiillotusta. Musiikki kuulostaa siis siltä, miltä pitääkin.
Kuuntelin Argon Audion kaiuttimilla paljon erilaista musiikkia, mutta suurimman oivalluksen sain radiouutisia kuunnellessani. Eri puhujien äänet oli helppo erottaa akustisesti täydellisestä radiostudiosta, jossa uutistenlukijat istuivat, ja huoneista, joissa kirjeenvaihtajat puhuivat. Tästä hyvän monihuonekaiuttimen hintaisesta kaiuttimesta saa siis ehtaa studiomonitorilaatua!
Toki kaiuttimella on rajansakin. Sointi on puhdasta, mutta erottelevuus voisi olla vieläkin parempaa. Äänityksen virheet ja nyanssit eivät siis paljastu yhtä armottomasti kuin monta kertaa kalliimmilla varsinaisilla hifikaiuttimilla.
Äänenpaine ja basso ovat Forte A4 Wifin suurimmat heikkoudet. 4-tuumainen bassoelementti näin pienessä kaapissa ei mitenkään pysty liikuttamaan tarpeeksi ilmaa syväbasson toistamiseen. Pieni Forte A4, etenkin sen DSP, tekevät kuitenkin kunniakkaan yrityksen bassontoistossa.
Äänenpaine ei tunnu Hans Nielsenin ja Zhao Congin Moon Light on Spring River -teoksen temppelirumpujen tahdissa, mutta ylä-äänissä on riittävästi informaatiota puuttuvien kohtien täyttämiseen.
Yleensä emme suosittele sijoittamaan jalustakaiuttimia kirjahyllyyn, vaan seinästä irti vedettyjen jalustojen päälle, jotta huone ei pääse vaikuttamaan ääneen. Tässä tapauksessa seinän läheisyys voi kuitenkin tuoda kaivattua tukea bassontoistoon.
Kilpailijoita
Argon Audio Forte A4 Wifi sijoittuu hintaluokkaan, jossa lähes kaikki muut kilpailijat ovat monihuonepöytäkaiuttimia tai soundbareja. Forte A4 Wifi suoriutuu sellaisten tehtävistä hyvin, mutta ennen kaikkea kyseessä on stereokaiutinpari, joka sisältää kaiken tarvittavan. Jos helppous on ykköskriteeri, voi vaihtoehtona valita Sonos Five -kaiuttimen (tunnettu aiemmin nimellä Play:5), joka on hiukan halvempi ja bassontoistoltaan vahvempi, mutta ei ole soinniltaan läheskään yhtä puhdas. Jos pärjää ilman verkkoyhteyttä ja monihuonesoittomahdollisuutta, ovat tärkeimmät kilpailijat Argonin omia malleja: Forte A4 MK2 on soinniltaan identtinen mutta halvempi, ja Forte A5 MK2 taas maksaa yhtä paljon mutta tarjoaa väkevämpää bassoa.
Yhteenveto
Argon Audio Forte A4 Wifi on erittäin onnistunut stereokaiutinmalli, joka laajentaa sarjan käyttömahdollisuuksia. Aktiivikaiuttimia ei oikeastaan kukaan muu onnistu tekemään näin onnistuneesti tähän hintaan. Wifi-mahdollisuus tuo mallille lisähintaa Bluetooth-versioon verrattuna, mutta monihuonesoitto ja suoratoistovalikoimat perustelevat hintaeron. Ja jos niitä ei kaipaa, voi hyvin säästää ja ostaa perusversion. Bassontoisto on niin hyvää kuin pieneltä kaiuttimelta odottaisikin, joten jos kaiuttimia aikoo käyttää keskikokoisissa tai sitä isommissa huoneissa, kannattaa kaveriksi hankkia subwoofer. Tai valita mallistosta isompi A5-malli.