Ecovacs Deebot T30 Omni on siivousrobotti, joka sekä imuroi että mopppaa. Siivousrobotin mukana toimitetaan lataus- ja tyhjennysasema, joka pesee ja kuivaa moppausliinat. On hieman yllättävää, ettei Ecovacsilla näytä olevan minkäänlaista yhdistävää tekijää eri malliensa lataus/tyhjennysasemien muotoilussa – ne ovat kaikki erilaisia.
Ecovacs Home -sovellus puolestaan on kaikille malleille yhteinen, mistä olen iloinen. Sovellus on nimittäin todella helppokäyttöinen ja selkeä. Imurin käyttöönotto sujuu hetkessä.
Harmillista, ettei robotin mukana toimiteta mitään lisävarusteita. Sovellus suosittelee käyttämään Ecovacsin omia puhdistusaineita lattioiden pesuun, joten olisipa ollut mukavaa, jos paketista olisi löytynyt näyte kyseisestä aineesta.
Lataus/tyhjennysasemaan kuuluu kaksi vesisäiliötä: toinen puhtaalle ja toinen likaiselle vedelle. Asema vie aika lailla tilaa, joten sen sijoittaminen kotiin ei välttämättä ole ihan helppo homma. Mutta tilannehan on sama merkistä riippumatta.
Hankala alku
Pienen tutkiskelun jälkeen huomaan, ettei Deebot T30 Omni jaa huoneita yhtä tarkasti kuin esimerkiksi Ecovacs Deebot X2 Omni. Halutessaan sovelluksen karttatoiminnolla voi toki yhdistää ja erottaa tiloja itsekin.
Sovellukseen tutustumisen jälkeen lähetän T30 Omnin neitsytmatkalleen. Valitsen heti kättelyssä sekä imuroinnin että moppauksen. Hetken kuluttua huomaan kissojeni olevan tavattoman kiinnostuneita keittiön matosta. Imuri on pudottanut yhden moppauspään maton alle. Kun siivouskierros on ohi, loistaa T30 Omni poissaolollaan. Ok, valmistaudun henkisesti haastavaan testijaksoon. Huoh.
Ei pidä luovuttaa
Päivän, tai parin, päästä olen kasvattanut kärsivällisyyttäni antaakseni imurille toisen mahdollisuuden. T30 Omni imuroi. T30 Omni moppaa. Ja lopuksi T30 Omni löytää takaisin latausasemalle (ja kaikki osatkin ovat mukana). Jippii!
Robotti-imurin työskentelyn seuraaminen on hämmentävää, koska robotit kulkevat omia kuvioitaan, joiden logiikka ei katsojalle aukene. Mutta mitä useammin imuri kotia siivoaa, sitä paremmaksi ja loogisemmaksi se muuttuu. Ja lopputuloshan on tärkein.
Sekä imuroinnin että moppauksen jälki on hyvää. Ecovacs Deebot T30 Omni suoriutuu noin 60 neliömetrin siivouksesta 90 minuutissa, mutta valitsinkin tehosiivouksen.
Välillä robotilla on kuitenkin vaikeuksia, kun valitsen siivottavaksi vain tietyn huoneen tai alueen. T30 Omni ”ei löydä aluetta” ja palaa vain takaisin asemalle. On vain pysyttävä kärsivällisenä ja yritettävä pari kertaa uudelleen.
Mitäs nämä tarkoittavat?
Ecovacs, kuten moni muukin valmistaja, turvautuu markkinoinnissaan siistin kuuloisiin sanoihin.
TrueEdge-moppaustoiminto tarkoittaa, että robotti pystyy pesemään lattiat myös seinien ja tuolinjalkojen vierestä 3D-algoritmien ja ulospäin työntyvän moppauspään ansiosta.
Zero Tangle taas tahtoo sanoa, ettei imurin harjaspäähän pitäisi tarttua niin paljon hiuksia ja karvoja, sillä harjakset on kallistettu eri suuntiin. Olin tämän toimivuudesta hyvin epäileväinen, sillä yleensä hiukset kiertyvät robotti-imureiden harjaksiin tiukasti. Olinkin todella yllättynyt irrottaessani harjaspään ja nähdessäni, ettei se ollut kerännyt peruukillista tukkaa. Vau!
Ecovacs on lisännyt robottiinsa myös toiminnon, jolla imuria voi ohjata jalalla. Laitan toiminnon sovelluksesta päällä, jonka jälkeen voin oikeaan kohtaan tökkäämällä saada imurin käynnistymään tai pysähtymään. En ole ihan varma toiminnon hyödyllisyydestä, mutta jos puhelin sattuu olemaan muualla eikä kumartuminen on/off-nappiin onnistu, voi jalalla tökkiminen olla toki tarpeen. Etenkin, koska Ecovacs on jättänyt T30 Omni -mallista YIKO-puheohjauksen pois.
Yhteenveto
Ecovacs T30 Omni on todella tehokas ja enemmän tai vähemmän huoltovapaa siivousrobotti. Alku oli hankalaa, ja testiyksilöni mokaili aika lailla. Mutta jos kaipaa sekä imurointi- että moppaustoimintoa, suosittelen ennemmin T30 Omnia kuin vaikkapa Roborock Q Revoa, joka on Ecovacsia hiukan halvempi. Jos siis vain budjetti riittää Ecovacsiin, se on kyllä hintansa arvoinen sijoitus.